Μ. Βρετανία: Η πολυπαραγοντική έλλειψη λαχανικών και το Brexit
AP Photo/Alastair Grant, File
AP Photo/Alastair Grant, File

Μ. Βρετανία: Η πολυπαραγοντική έλλειψη λαχανικών και το Brexit

Όταν η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισκέφθηκε τη Βρετανία την περασμένη εβδομάδα, κάποιοι αστειεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Μπορείτε να μας φέρετε μερικές ντομάτες;

Οι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο αναγκάστηκαν να μοιράζονται βασικά προϊόντα σαλάτας, όπως ντομάτες και αγγούρια, τις τελευταίες δύο εβδομάδες εν μέσω έλλειψης φρέσκων λαχανικών. Τα ράφια με τα φρέσκα προϊόντα σε πολλά καταστήματα ήταν άδεια και τα περισσότερα μεγάλα σούπερ μάρκετ έχουν επιβάλει όρια στο πόσες σαλάτες σαλάτας ή πιπεριές επιτρέπεται να αγοράσουν οι πελάτες.

Οι αξιωματούχοι αποδίδουν το πρόβλημα στις πρόσφατες κακές καιρικές συνθήκες στην Ισπανία και τη Βόρεια Αφρική, λέγοντας ότι οι ελλείψεις θα μπορούσαν να συνεχιστούν έως και για ένα μήνα. Ωστόσο, πολλοί έσπευσαν να επισημάνουν ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις, με αποτέλεσμα ορισμένοι να αναρωτηθούν αν πρόκειται για συνέπεια του «διαζυγίου» της Βρετανίας με την ΕΕ.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας απέρριψε τον ισχυρισμό ότι ευθύνεται το Brexit. Αλλά το καταναλωτικό κοινό δεν είναι ικανοποιημένο και η πρόταση της υπουργού Περιβάλλοντος Therese Coffey ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να «αγαπήσουν» τα βρετανικά προϊόντα και να τρώνε περισσότερα γογγύλια αντί για εισαγόμενα τρόφιμα προκάλεσε ευρεία χλεύη.

Οι ειδικοί λένε ότι το Brexit πιθανώς έπαιξε ρόλο στην έλλειψη τροφίμων, αν και ένα πιο σύνθετο σύνολο παραγόντων - συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής, της υπερβολικής εξάρτησης του Ηνωμένου Βασιλείου από τις εισαγωγές κατά τη διάρκεια του χειμώνα, της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους και των ανταγωνιστικών στρατηγικών τιμολόγησης των βρετανικών σούπερ μάρκετ - είναι πιο εμφανείς εξηγήσεις.

«Μια υπόθεση για τις λιγότερες εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ότι αν η προσφορά είναι περιορισμένη, γιατί να προχωρήσεις σε επιπλέον γραφειοκρατία (για να εξάγεις στη Βρετανία);», δήλωσε ο Michael Winter, καθηγητής γεωργικής μετάβασης στο Πανεπιστήμιο του Exeter στο Associated Press. "Αν το κόστος συναλλαγών είναι μεγαλύτερο για τις εξαγωγές σε μια χώρα σε σύγκριση με μια άλλη, αυτό θα υπαγορεύσει πού θα πάτε".

"Το Brexit έχει υπερτονίσει το πρόβλημα, χωρίς αμφιβολία", πρόσθεσε ο Winter. "Αλλά δεν θέλω να το υπερεκτιμήσω. Έχει περισσότερο να κάνει με την κλιματική αλλαγή και την έλλειψη επενδύσεων στη βιομηχανία μας".