Μέρκελ: Ήμουν αντίθετη με την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ για να μην υπάρξει κλιμάκωση

Μέρκελ: Ήμουν αντίθετη με την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ για να μην υπάρξει κλιμάκωση

Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε την Τρίτη ότι προσπάθησε σκληρά όταν ήταν στην εξουσία να αποτρέψει την κατάσταση στην Ουκρανία να εξελιχθεί  όπως είναι σήμερα, προσθέτοντας ότι δεν κατηγορεί τον εαυτό της που δεν προσπάθησε αρκετά.

«Είναι μεγάλη λύπη που δεν πέτυχε, αλλά δεν κατηγορώ τον εαυτό μου ότι δεν προσπάθησα», είπε η Μέρκελ, μιλώντας για τη συμφωνία του Μινσκ του 2014 με τη Ρωσία σε μια συνέντευξη με τον Γερμανό δημοσιογράφο και συγγραφέα Alexander Osang που μεταδόθηκε τηλεοπτικά από το τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Η Μέρκελ είπε ότι δεν υπάρχει δικαιολογία για τη «βάρβαρη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου» από τη Ρωσία στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι ήταν αντίθετη σε ένα σχέδιο να αφήσει την Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ επειδή ήθελε να αποτρέψει την κλιμάκωση με τη Ρωσία και η Ουκρανία δεν ήταν έτοιμη για μια τέτοια ένταξη.

Αυτές οι δηλώσεις της πρώην καγκελαρίου έρχονται να απαντήσουν στην έντονη κριτική που έχει δεχθεί για την υποτονική αντίδραση της από την έναρξη του πολέμου αλλά και για τον ρόλο της στην ενεργειακή εξάρτηση της Γερμανίας από τη Ρωσία. 

Η μεγαλωμένη στην πρώην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία, Μέρκελ που μιλάει άπταιστα τα ρωσικά, επικρίθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους για την υποστήριξη του σχεδιαζόμενου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, που έχει σχεδιαστεί για να παραδίδει ρωσικό αέριο απευθείας στη Γερμανία.

Ο διάδοχος της Μέρκελ, Όλαφ Σολτς, έχει εγκαταλείψει το έργο.

Τής προσάπτεται επίσης ότι τόνιζε την ανάγκη να συνεχιστεί η συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ακόμη και μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία που οδήγησε σε κυρώσεις από τη Δύση.

Αν και η Μέρκελ, μια συντηρητική, έδωσε μια σύντομη δήλωση λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο, λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, η σιωπή της έκτοτε είχε προκαλέσει πολλά σχόλια.