Α. Μέρκελ: «Ναι» σε ευρωστρατό και Συμβούλιο Ασφαλείας της ΕΕ

Α. Μέρκελ: «Ναι» σε ευρωστρατό και Συμβούλιο Ασφαλείας της ΕΕ

Την δική της εκδοχή για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πρόταγμα την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης και την αλληλεγγύη με υπευθυνότητα, έδωσε σήμερα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κάνοντας λόγο για τους αναγκαίους αμοιβαίους συμβιβασμούς που έχουν φέρει την Ε.Ε ως εδώ, καθώς και τον σεβασμό της διαφορετικότητας, που συγκροτούν την «ψυχή της Ευρώπης». 

Τασσόμενη υπέρ της ενιαίας εξωτερικής πολιτικής και της ανάληψης από τους ίδιους τους Ευρωπαίους της ευθύνης για την υπεράσπιση της ασφάλειας και των συμφερόντων τους, η Μέρκελ ταυτίστηκε ουσιαστικά με τις αντίστοιχες θέσεις που έχει εκφράσει ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν. Υποσχέθηκε, μάλιστα, ότι Βερολίνο και Παρίσι θα παρουσιάσουν πιο συγκεκριμένες προτάσεις για την ενοποίηση μέχρι το τέλος του έτους.

Η ίδια έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο που συντελείται στον τομέα της στρατιωτικής συνεργασίας και της αμυντικής βιομηχανίας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα θα δημιουργηθεί ένας πραγματικός ευρωπαϊκός στρατός, ο οποίος σύμφωνα με την ίδια δεν θα είναι εις βάρος του ΝΑΤΟ αλλά προς όφελος του και συμπληρωματική. Τάχθηκε, ταυτόχρονα, υπέρ της κατάργησης της αρχής της ομοφωνίας, ώστε να διευκολυνθεί η άσκηση κοινής εξωτερικής πολιτικής από την Ευρώπη, ενώ κατέθεσε και την πρόταση για συγκρότηση ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφαλείας, με εναλλασσόμενη συμμετοχή σε αυτό των κρατών-μελών.

Η καγκελάριος μίλησε, επίσης, για την ανάγκη να υπάρχει σεβασμός στους νόμους, το κράτος-δικαίου και την ελευθερία του Τύπου, καυτηριάζοντας τα κράτη-μέλη που κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση, ενώ παράλληλα επέκρινε και όσους δεν σέβονται τους δημοσιονομικούς κανόνες και δημιουργούν νέα χρέη, υπονομεύοντας έτσι το ευρώ. Με τον τρόπο αυτό, εμμέσως πλην σαφώς, η Γερμανία καγκελάριος «φωτογράφησε» τόσο τον Βίκτορ Όρμπαν και το PiS στην Πολωνία όσο και την ιταλική κυβέρνηση.

Αρχικά, η Μέρκελ έκανε αναφορά στις αρχές με τις οποίες χτίστηκε η Ευρώπη, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην ενότητα και την αλληλεγγύη. Η αλληλεγγύη σύμφωνα με την Καγκελάριο είναι το δυνατό σημείο της Ευρώπης, το απαραίτητο συστατικό που δένει τις κοινωνίες από τοπικό επίπεδο και  στοιχείο της ευρωπαϊκής συνθήκης. 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα οικονομικά ζητήματα, λέγοντας πως είναι ανάγκη να θεσπιστεί άμεσα η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση και να μετεξελιχθεί ο ESM. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το ευρώ και η νομισματική ένωση μπορούν να λειτουργήσουν μόνο αν όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης τηρούν τις υποχρεώσεις τους. Η Μέρκελ αναφέρθηκε και στο θέμα του ψηφιακού φόρου για τις μεγάλες επιχειρήσεις του Διαδικτύου, τονίζοντας ότι προτιμά μια λύση σε συνεννόηση με τους διεθνείς εταίρους της ΕΕ, αλλά εάν αυτό δεν συμβεί, τότε η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει μόνη της. 

Τέλος, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην μεταναστευτική κρίση που αντιμετώπισε η Ευρώπη, ότι δεν είναι θέμα της Γερμανίας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης κάτι που της πήρε καιρό να το καταλάβει. Η Καγκελάριος υποστήριξε ότι είναι ένα ζήτημα στο οποίο δεν υπάρχει η πρόοδος η οποία θα περίμενε. 

Σημειώνεται ότι κάποιοι ευρωβουλευτές γιουχάισαν την Γερμανίδα καγκελάριο, υποχρεώνοντας τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου να παρέμβει και να απαιτήσει ηρεμία, ενώ η ίδια η κ. Μέρκελ δήλωσε από μικροφώνου: «Το διασκεδάζω, ενοχλώ κάποιους ανθρώπους, αλλά προέρχομαι και εγώ από κοινοβούλιο και γνωρίζω αυτές τις διαδικασίες».