Μεξικό: Τρία νέα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων
shutterstock
shutterstock

Μεξικό: Τρία νέα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων

Το Μεξικό ανέφερε τρία νέα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, γνωστής και ως mpox, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στη χώρα σε 49 από τον Αύγουστο του 2024, χωρίς να υπάρχουν θάνατοι που να συνδέονται με τον ιό, σύμφωνα με το The Latin Times.

Τα τελευταία κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στο Jalisco, την πολιτεία που έχει καταγράψει τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στη χώρα.

Τα τρία άτομα που προσβλήθηκαν από τον ιό έχουν έκτοτε αναρρώσει πλήρως και δεν έχουν εντοπιστεί επιπλέον κρούσματα στην πολιτεία.

Τα κρούσματα αυτά είναι τα πρώτα που αναφέρονται μετά την απόφαση των τοπικών υγειονομικών αρχών να εντείνουν την επιδημιολογική επιτήρηση για την καλύτερη παρακολούθηση και διαχείριση της νόσου.

Αυτή η αυξημένη επαγρύπνηση έρχεται μετά την κήρυξη του ιού mpox από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την παγκόσμια υγεία στις 14 Αυγούστου.

Εκκλήσεις για εμβολιασμό και αντίδραση της δημόσιας υγείας

Σε απάντηση στα πρόσφατα κρούσματα, οι μεξικανικές οργανώσεις υγείας, παροτρύνουν την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Προστασίας από Υγειονομικούς Κινδύνους (Cofepris) να επισπεύσει την έγκριση και τη διανομή του εμβολίου mpox στο Μεξικό.

Έχουν επισημάνει τη σημασία της αξιολόγησης και έγκρισης εμβολίων που πληρούν τα διεθνή πρότυπα ασφάλειας και ποιότητας για τη διασφάλιση της προστασίας της δημόσιας υγείας.

Η κήρυξη του ΠΟΥ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την παγκόσμια υγεία, υπογραμμίζει τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης, ιδίως υπό το πρίσμα της συνεχιζόμενης επιδημίας στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ) και της εξάπλωσής της στις γειτονικές χώρες.

Αυτή η επιδημία διαφέρει από τις προηγούμενες λόγω της συμμετοχής πολλαπλών παραλλαγών του ιού, συμπεριλαμβανομένου του πολύ επικίνδυνου Clado 1B, με αποτέλεσμα διαφορετικά επίπεδα κινδύνου και μετάδοσης.

Ο ιός μεταδίδεται τώρα μέσω διαφόρων οδών, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης επαφής με πληγές στο δέρμα, σωματικά υγρά, μολυσμένα αντικείμενα, σεξουαλική επαφή και από τη μητέρα στο παιδί, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού.