«Μουδιασμένο» το κλίμα στο Χονγκ Κονγκ ενόψει διαμερισματικών εκλογών

«Μουδιασμένο» το κλίμα στο Χονγκ Κονγκ ενόψει διαμερισματικών εκλογών

Του Γιάννη Μαντζίκου

Μια εβδομάδα μετά τη πολιορκία του Πολυτεχνείου της πόλης η οποία λίγο έλειψε να επιφέρει την επέμβαση του Πεκίνου, το κλίμα στη πόλη είναι τουλάχιστον «μουδιασμένο» και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι οι εκλογές έχουν τη μορφή δημοψηφίσματος στο πρόσωπο της κυβερνήτη Κάρι Λαμ, η οποία ούτως ή άλλως απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του 35% του εκλογικού σώματος σύμφωνα με το Hong Kong Public Opinion Research Institute.

Η αστυνομία απεύθυνε έκκληση στους διαδηλωτές να μην προκαλέσουν προβλήματα κατά τη διάρκειας της διαδικασίας, ενώ σύμφωνα με τον αρχηγό της Τανγκ Πινγκ Κεουνγκ θα γίνονται περιπολιες. "Οφείλουμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των ψηφοφόρων και να τους επιτρέψουμε να ψηφίσουν χωρίς οποιαδήποτε ανάμειξη", δήλωσε κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, όμως η καχυποψία του φιλοδημοκρατικου μπλοκ απέναντι στις τοπικές αρχές παραμένει.

Επί της διαδικασίας οι εκλογές αφορούν την επιλογή 452 συμβούλων στα 18 διαμερίσματα της πόλης, οι οποίοι ελέγχουν ένα μέρος των τοπικών δαπανών και στις καθημερινές αποφάσεις τους περιλαμβάνεται μια σειρά από θέματα που εκτείνονται από την ανακύκλωση και τα μέσα μεταφοράς έως τη δημόσια υγειονομική περίθαλψη. Ουσιαστικά όμως οι αρμοδιότητες τους είναι λίγες και ακόμα λιγότερες επί της διαδικασίας εκλογής του εκτελεστικού επικεφαλής της πόλης, ο οποίος εκλέγεται από μια επιτροπή 1,200 μελών η οποία στο συντριπτικό της ποσοστό ελέγχεται από το Πεκίνο. Μόνο 117 διαμερισματικοί σύμβουλοι μετέχουν στην επιτροπή αυτή, κάτι που σημαίνει ότι ακόμα και αν στις εκλογές επικρατήσουν οι υποψήφιοι του Δημοκρατικού κινήματος οι πιθανότητες να προτείνουν δικό τους υποψήφιο είναι απειροελάχιστες.

Εξάλλου στις εκλογές αυτές το Πεκίνο αλλά και η τοπική κυβέρνηση έχουν φροντίσει εδώ και καιρό να στείλουν το μήνυμά τους αποκλείοντας με τον ένα ή με τον άλλον τρόπο τους πιο δημοφιλείς υποψηφίους ένας εκ των οποίων είναι ο γενικός γραμματέας του Demosisto Τζόσουα Γουόνγκ.

Για τους περισσότερους νέους στο Χονγκ Κονγκ άλλωστε οι εκλογές αυτές δεν έχουν καμία σημασία εφόσον το Πεκίνο κινεί τα νήματα σε κάθε βήμα της διαδικασίας. Μεγάλο τμήμα των νέων της πόλης που συμμετείχε στις διαδηλώσεις θεωρεί ότι πρέπει να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα του κινήματος υπέρ της Δημοκρατίας συμπεριλαμβανομένου και του τρόπου εκλογής του κυβερνήτη της πόλης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το 75% των νέων κάτω των 30 ετών αυτοπροσδιορίζονται ως πολίτες του Χονγκ Κονγκ και όχι Κινέζοι, δείχνει πρόσφατη έρευνα που επικαλείται το περιοδικό Economist.

Το τελευταίο στοιχείο δείχνει ξεκάθαρα ότι η πρόθεση του Σι να επιβάλει "πατριωτική εκπαίδευση" στα σχολεία της πόλης από το 2012, έχει αποτύχει παταγωδώς. Έτσι οποίο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών, οι διαδηλώσεις αυτές έχουν αφήσει "φαρδύ πλατύ" το στίγμα τους στην πόλη.