Μπαχτσελί: Θέλει την αποστολή τουρκικού στρατού στην Παλαιστίνη και «μοντέλο Κύπρου»

Μπαχτσελί: Θέλει την αποστολή τουρκικού στρατού στην Παλαιστίνη και «μοντέλο Κύπρου»

Το ενδεχόμενο αποστολής τουρκικών στρατευμάτων την Παλαιστίνη, στο μοντέλο των συμφωνιών της Ζυρίχης και του Λονδίνου που καθιέρωσαν την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, προτείνει το κόμμα του Μπαχτσελί στην Τουρκία, θέμα που απασχολεί τα τουρκικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με την Cumhuriyet, που επικαλείται πηγές του εθνικιστικού κόμματος  MHP, η πρόταση του Μπαχτσελί είναι ότι στην Παλαιστίνη «μπορούν να υπογραφούν συμφωνίες μεταξύ των μερών υπό την ηγεσία της Τουρκίας και να ανατεθούν Τούρκοι στρατιώτες να διαχειριστούν την ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή».

Υπενθυμίζει τα λόγια του υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν ότι «η Τουρκία είναι έτοιμη να παίξει ρόλο» προτείνοντας τη θέσπιση ενός νέου μηχανισμού εγγυήσεων στο ζήτημα Ισραήλ-Παλαιστίνης στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο τις προάλλες, με τις ίδιες πηγές του MHP να αναφέρουν ότι θα ιδρυθεί υπό την ηγεσία της Τουρκίας κράτος των Παλαιστινίων, φέροντας ως παράδειγμα τα... Κατεχόμενα της Κύπρου.

Χαρακτηριστικά, έδωσαν το παράδειγμα της περιόδου πριν από την ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο το 1974. Το επιτελείο υπενθύμισε τη Συνθήκη της Ζυρίχης, που υπογράφηκε στις 11 Φεβρουαρίου 1959 μεταξύ των κρατών της Αγγλίας, της Τουρκίας και της Ελλάδας, και των Ελλήνων και «Τούρκων» της Κύπρου, σχετικά με τα προβλήματα στην Κύπρο και «καθόρισε το καθεστώς του λαού της Κύπρου ως ανεξάρτητο κράτος»

Ανέφεραν επίσης ως παράδειγμα τη Συνθήκη του Λονδίνου, η οποία ακολούθησε αυτή τη συμφωνία, υπογράφηκε στις 19 Φεβρουαρίου 1959 και ίδρυσε την ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία στις 19 Αυγούστου 1960. 

«Η Παλαιστίνη είναι ένα μέρος που ήταν υπό την κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από το 1516 έως το 1917. Μια περιοχή που τέθηκε υπό βρετανική εντολή μόλις το 1920, μετά τη δημοσίευση της Διακήρυξης Μπάλφουρ στις 2 Νοεμβρίου 1917. Όπως και στην περίπτωση της Κύπρου, η βάση της Τουρκίας είναι το 1917. Υπήρχε τουρκική κυριαρχία στην περιοχή μέχρι το 1917. Με άλλα λόγια, δεν είναι μια χώρα στην οποία η Τουρκία είναι ξένη, αλλά, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Μπαχτσελί , «η κληρονομιά των προγόνων μας», αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη δηλώσεις συνεργατών του, τονίζοντας ότι τα εδάφη βρίσκονται σε «ειρήνη και ασφάλεια» μόνο υπό τουρκική κυριαρχία.

Επισημαίνοντας ότι το Ισραήλ «θέλει να δημιουργήσει μια νέα Μέση Ανατολή» με την υποστήριξη των ΗΠΑ, πηγές του MHP επισημαίνουν επίσης  ότι το επόμενο βήμα σε αυτή την κατάσταση θα είναι η «Τουρκία», και με ένα άλμα λογικής εκτιμούν πως «το Ισραήλ θέλει να αλλάξει τη γεωγραφία της Μέσης Ανατολής μαζί με τις ΗΠΑ» και ότι θα ενωθούν οι τρομοκρατικές οργανώσεις της Συρίας εναντίον της Τουρκίας.