Μπάιντεν: «Αληθινός» ο κίνδυνος να χρησιμοποιήσει ο Πούτιν τακτικά πυρηνικά όπλα
AP Photo/Susan Walsh
AP Photo/Susan Walsh

Μπάιντεν: «Αληθινός» ο κίνδυνος να χρησιμοποιήσει ο Πούτιν τακτικά πυρηνικά όπλα

Έχοντας ήδη καταδικάσει ως «εντελώς ανεύθυνη» την κίνηση της Ρωσίας να μεταφέρει για πρώτη φορά από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης πυρηνικά στο έδαφος της Λευκορωσίας, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, προειδοποιεί ότι είναι «πραγματική» η απειλή της χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων εκ μέρους του καθεστώτος του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, τακτικά πυρηνικά όπλα «βγήκαν» εκτός ρωσικής επικράτειας για πρώτη φορά από τη δεκαετία του ‘90, όταν το Κρεμλίνο «κληρονόμησε» το οπλοστάσιο της Σοβιετικής Ένωσης, με τα πυρηνικά όπλα που «στάθμευαν» στη Λευκορωσία, την Ουκρανία και το Καζακστάν να μεταφέρονται στη Μόσχα με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας που έλαβαν τα τρία νεότευκτα ανεξάρτητα κράτη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία και τη Βρετανία. 

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει επιβεβαιώσει ότι τα πρώτα όπλα έχουν φθάσει στη Λευκορωσία, ενώ έχουν ήδη παραδοθεί πύραυλοι μικρού βεληνεκούς Iskander, με δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών κεφαλών.

Η δήλωση Μπάιντεν περί πραγματικής απειλής χρήσης τακτικών πυρηνικών εκ μέρους της Ρωσίας ήλθε κατά την ομιλία του σε συγκέντρωση δωρητών του Δημοκρατικού Κόμματος στην Καλιφόρνια, εν όψει της προεδρικής κάλπης του 2024.

«Όταν βρισκόμουν εδώ περίπου δύο χρόνια πριν λέγοντας ότι ανησυχούσα μήπως ‘στεγνώσει’ ο ποταμός Κολοράντο, όλοι με κοιτούσαν σαν να ήμουν τρελός», είπε ο Μπάιντεν, και συνέχισε: «Με κοιτούσαν όπως όταν είπα ότι ανησυχώ για το ότι ο Πούτιν [σ.σ.] μπορεί να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα». Ο κίνδυνος είναι «πραγματικός», κατά τον Αμερικανό πρόεδρο.

Κατά δήλωση του συμμάχου Πούτιν, Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, τα όπλα που φθάνουν στη Λευκορωσία -το έδαφος της οποίας χρησιμοποιήθηκε ως εφαλτήριο για τη ρωσική εισβολή από το βορρά- είναι τρεις φορές μεγαλύτερης ισχύος από τις ατομικές βόμβες που έσπειραν τον όλεθρο στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι τον Αύγουστο του 1945. 

Η βόμβα ουρανίου που ερρίφθη στη Χιροσίμα ήταν περίπου 16 χιλιοτόνων (ισοδύναμη με 16.000 τόνους TNT), και η βόμβα που περιείχε πλουτώνιο-239 και ισοπέδωσε το Ναγκασάκι ήταν περίπου 21 χιλιοτόνων. Εφόσον οι αναφορές Λουκασένκο είναι ακριβείς, οι ρωσικές κεφαλές θα έχουν ισχύ 48 έως 63 χιλιοτόνων. 

Η ρωσική ανάπτυξη πυρηνικών όπλων παρακολουθείται στενά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, καθώς και από την Κίνα, η οποία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει κατά της χρήσης πυρηνικών όπλων στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιμένει ότι ουδεμία Συνθήκη παραβιάζει με τα όπλα που στέλνει στη Λευκορωσία, δεδομένου ότι θα διατηρεί τον έλεγχό τους, και «δείχνει» παράλληλα στα τακτικά πυρηνικά όπλα που διατηρούν υπό τον έλεγχό τους οι ΗΠΑ σε βάσεις στην Ευρώπη, και τα οποία επί μακρόν ζητούσε να αποσυρθούν.

Τα τακτικά πυρηνικά όπλα, τα οποία αναφέρονται και ως «μικρά πυρηνικά», έχουν σχεδιαστεί προς χρήση σε πεδία μάχης και για πιο περιορισμένης εμβέλειας πλήγματα κατά συγκεκριμένων στόχων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν να σπείρουν τον όλεθρο.

Διαβάστε επίσης

​Σοϊγκού: Η Ουκρανία σχεδιάζει πυραυλικά πλήγματα στην Κριμαία

​Επιστρέφει ο εφιάλτης των πυρηνικών στην Ευρώπη

Πούτιν: Δεν θα χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα γιατί δεν τα έχουμε ανάγκη