Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία της Χάγης - Δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς
AP
AP

Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία της Χάγης - Δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και δεν υπάρχει ισοδυναμία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς», δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την Πέμπτη κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο της Κένυας Γουίλιαμ Ρούτο.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά μέσα, ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν την εξουσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το οποίο ζητά εντάλματα σύλληψης για τους ηγέτες του Ισραήλ και της Χαμάς με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας για πράξεις κατά τη διάρκεια του πολύμηνου πολέμου τους.

Την ίδια ώρα, ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios μετέδωσε ότι ο διευθυντής της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών CIA, Oυίλιαμς Μπερνς θα ταξιδέψει σύντομα στην Ευρώπη για να έχει συνάντηση με τον διευθυντή της Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα σε μια προσπάθεια να επαναληφθούν οι συνομιλίες για τους ομήρους στη Γάζα. Ο ιστότοπος επικαλείται Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε το αίτημα του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ως «εξωφρενικό». «Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: ό,τι κι αν υπονοεί αυτός ο εισαγγελέας, δεν υπάρχει εξίσωση - καμία - μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς», ξεκαθάρισε, σύμφωνα με το Reuters.

Επίσης, ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε πως «θα στεκόμαστε πάντα στο πλευρό του Ισραήλ ενάντια στις απειλές για την ασφάλειά του».

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απορρίπτουν την αίτηση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εντάλματα σύλληψης των Ισραηλινών αξιωματούχων, όπως μετέδωσε το ισραηλινό μέσο ενημέρωσης Ynet.

«Απορρίπτουμε την εισαγγελική ισοδυναμία του Ισραήλ με τη Χαμάς», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «η εξίσωση Νετανιάχου και Γκάλαντ με τους ηγέτες της Χαμάς είναι επαίσχυντη»

«Οι αποφάσεις σύλληψης του ΔΠΔ θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, τη συμφωνία παράδοσης ομήρων και την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, τόνισε ο Μπλίνκεν.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέφερε μάλιστα σχετικά:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες απορρίπτουν ριζικά τη σημερινή ανακοίνωση του Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) ότι ζητά εντάλματα σύλληψης για ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους, μαζί με εντάλματα για τρομοκράτες της Χαμάς.

Απορρίπτουμε την εξίσωση του Ισραήλ με τη Χαμάς από τον Εισαγγελέα. Είναι ντροπιαστικό. Η Χαμάς είναι μια κτηνώδης τρομοκρατική οργάνωση που πραγματοποίησε τη χειρότερη σφαγή Εβραίων μετά το Ολοκαύτωμα και εξακολουθεί να κρατά δεκάδες αθώους ανθρώπους ομήρους, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών.

Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταστήσει σαφές από πολύ πριν από την τρέχουσα σύγκρουση ότι το ΔΠΔ δεν έχει καμία δικαιοδοσία για το θέμα αυτό.

Το ΔΠΔ ιδρύθηκε από τα κράτη μέλη του ως δικαστήριο περιορισμένης δικαιοδοσίας. Τα όρια αυτά έχουν τις ρίζες τους στις αρχές της συμπληρωματικότητας, οι οποίες δεν φαίνεται να έχουν εφαρμοστεί εδώ εν μέσω της βιασύνης του Εισαγγελέα να ζητήσει αυτά τα εντάλματα σύλληψης αντί να επιτρέψει στο ισραηλινό νομικό σύστημα μια πλήρη και έγκαιρη ευκαιρία να προχωρήσει.

Σε άλλες περιπτώσεις, ο Εισαγγελέας παρέπεμψε στις εθνικές έρευνες και συνεργάστηκε με τα κράτη για να τους δώσει χρόνο να ερευνήσουν. Ο Εισαγγελέας δεν παρείχε την ίδια ευκαιρία στο Ισραήλ, το οποίο έχει εν εξελίξει έρευνες σχετικά με ισχυρισμούς κατά του προσωπικού του».

Βρετανία: Δεν βοηθά κάπου το αίτημα για ένταλμα σύλληψης του Νετανιάχου

Για το θέμα θέση πήρε και ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, τονίζοντας πως η απόφαση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ζητήσει ένταλμα σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν είναι χρήσιμη.

Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν δήλωσε ότι έχει βάσιμους λόγους να πιστεύει ότι ο Νετανιάχου, ο υπουργός Άμυνας και τρεις ηγέτες της Χαμάς «φέρουν ποινική ευθύνη» για φερόμενα εγκλήματα πολέμου.

«Η ενέργεια αυτή δεν είναι χρήσιμη σε σχέση με την επίτευξη παύσης των μαχών, την απελευθέρωση των ομήρων ή την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας», δήλωσε ο εκπρόσωπος, ενώ τόνισε ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δεν είχε τη δικαιοδοσία να ζητήσει τα εντάλματα σύλληψης.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και άλλες χώρες, δεν αναγνωρίζει ακόμη την Παλαιστίνη ως κράτος και το Ισραήλ δεν είναι κράτος-μέλος του Καταστατικού της Ρώμης», το οποίο περιγράφει τους τομείς δικαιοδοσίας του ΔΠΔ, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς για το αν η αστυνομία θα συνέλαβε τον Νετανιάχου αν ερχόταν στη Βρετανία, ο εκπρόσωπος είπε ότι δεν θα σχολιάσει αυτό που αποκάλεσε «υποθετικά».

Ο Βρετανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Άντριου Μίτσελ δήλωσε αργότερα στο κοινοβούλιο ότι η απόφαση του ΔΠΔ δεν θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην έγκριση από την κυβέρνηση αδειών ώστε οι εταιρείες να μπορούν να πωλούν όπλα στο Ισραήλ.

«Το γεγονός ότι ο εισαγγελέας ζήτησε την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης δεν έχει άμεσο αντίκτυπο, για παράδειγμα, στις αποφάσεις αδειοδότησης στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις», δήλωσε ο Μίτσελ.