Μπλίνκεν: Χρειάζεται πολλή δουλειά για να επιτευχθεί συμφωνία για τους ομήρους

Μπλίνκεν: Χρειάζεται πολλή δουλειά για να επιτευχθεί συμφωνία για τους ομήρους

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ στην κατοικία του στην Ιερουσαλήμ για να συζητήσουν την προτεινόμενη συμφωνία για τους ομήρους και την αντίδραση της Χαμάς.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης τόνισε ότι «υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει πριν από την επίτευξη συμφωνίας», ενώ υπογράμμισε πως «την εξετάζουμε εντατικά».

«Είμαστε επικεντρωμένοι στο να κάνουμε αυτή τη δουλειά και, ελπίζω, να μπορέσουμε να επαναλάβουμε την απελευθέρωση των ομήρων που είχε διακοπεί πριν από τόσους μήνες».

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρόεδρος δήλωσε: «Λαχταράμε και προσευχόμαστε για την άμεση απελευθέρωση των ομήρων μας. Θέλουμε να τους δούμε πίσω το συντομότερο δυνατό. Η κατάσταση είναι τρομερή. Και είναι ξεκάθαρο ότι η Χαμάς παραβιάζει κάθε κανόνα ανθρώπινης συμπεριφοράς στο θέμα αυτό».

Ο Χέρτζογκ ξεκαθάρισε, επίσης, ότι το Ισραήλ ακολουθεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και διευκολύνει την είσοδο βοήθειας στη Γάζα, ένα θέμα για το οποίο η κυβέρνηση Μπάιντεν πιέζει το Ισραήλ.

«Το έχουμε ξεκαθαρίσει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», συνεχίζει, «το έχουμε ξεκαθαρίσει σε όλα τα φόρουμ που σχετίζονται με αυτό το ζήτημα και ως εκ τούτου, φυσικά καταδικάζουμε και απορρίπτουμε κάθε έκκληση για να πληγεί ή να καταστραφεί οποιοσδήποτε άμαχος πληθυσμός οπουδήποτε, πόσο μάλλον φυσικά σε αυτή τη σύγκρουση».

Ο Μπλίνκεν επιρρίπτει ευθέως την ευθύνη για τους θανάτους και τα δεινά των αμάχων στη Γάζα στην τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Υπάρχουν τόσοι πολλοί αθώοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά που υποφέρουν ως αποτέλεσμα των επιθέσεων που διαπράττει η Χαμάς και τώρα βρίσκονται σε διασταυρούμενα πυρά που η Χαμάς έχει δημιουργήσει».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε, επίσης, ιδιαίτερα αισιόδοξος για τις πιθανότητες εξομάλυνσης με τη Σαουδική Αραβία: «Έχω ακούσει, μεταξύ άλλων στη Σαουδική Αραβία, καθώς και σε άλλα μέρη, στην Αίγυπτο και το Κατάρ, και πιστεύω ότι υπάρχει ένα πολύ θετικό, ισχυρό μέλλον που είναι δυνατό, το οποίο ενσωματώνει πραγματικά το Ισραήλ στην περιοχή και αντιμετωπίζει τις πιο βαθιές ανάγκες ασφαλείας του, ώστε να είναι σε θέση να ζήσει σε ειρήνη και πραγματική ασφάλεια, και επίσης απαντά στις προσδοκίες του παλαιστινιακού λαού».