Μπορέλ: Η Γεωργία πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις για να ενταχθεί στην ΕΕ

Μπορέλ: Η Γεωργία πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις για να ενταχθεί στην ΕΕ

Η Γεωργία πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως το κράτος δικαίου, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης προτού της χορηγηθεί το καθεστώς της υποψήφιας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

«Αυτοί οι τομείς είναι κρίσιμοι όταν πρόκειται για ευρωπαϊκές αξίες και αρχές και υπολογίζουμε στην προσπάθεια της Γεωργίας να αντιμετωπίσει τις υπάρχουσες ελλείψεις», είπε ο Μπορέλ σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Γεωργίας Ιράκλι Γκαριμπασβίλι στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την προσπάθεια ένταξης της χώρας του στην ΕΕ.

Σε μια σύνοδο κορυφής τον Ιούνιο, οι ηγέτες της ΕΕ παραχώρησαν στην Ουκρανία και στη γειτονική της Μολδαβία καθεστώς υποψήφιας χώρας, ενώ η Γεωργία ενημερώθηκε ότι θα λάβει το ίδιο μόλις εκπληρώσει περισσότερες προϋποθέσεις.

«Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια διαδικασία που βασίζεται στην αξία, δεν υπάρχουν συντομεύσεις και μαγεία, δεν είναι θέμα πολιτικών διακηρύξεων», είπε ο Μπορέλ, αποκαλώντας τη Γεωργία έναν από τους στενότερους φίλους και εταίρους της ΕΕ.

Ο Γκαριμπασβίλι είπε ότι η χώρα του ανήκει στην οικογένεια των ευρωπαϊκών δημοκρατιών "όπου μοιραζόμαστε κοινές αξίες, έχουμε κοινούς στόχους και προάγουμε την ειρήνη και την αλληλεγγύη".

Η Γεωργία είναι πλήρως δεσμευμένη να εκπληρώσει τους όρους που θέτει η ΕΕ, είπε ο πρωθυπουργός.

«Η ανάπτυξη της συνδεσιμότητας μεταξύ της ΕΕ και της Γεωργίας, ειδικά στη Μαύρη Θάλασσα, υπόσχεται σημαντικά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή - ειδικά δεδομένου του τρέχοντος γεωπολιτικού πλαισίου και των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε όλοι, όπως η ενεργειακή ασφάλεια, η επισιτιστική ασφάλεια», σημείωσε, αναφερόμενος στη ρωσική πόλεμος στην Ουκρανία.

«Καλέσαμε τους συναδέλφους μας στην ΕΕ να αξιοποιήσουν τη μοναδική δυνατότητα που μπορεί να προσφέρει η Γεωργία ως πιθανός βασικός διαμετακομιστικός κόμβος στον παγκόσμιο χάρτη συνδεσιμότητας (της) ΕΕ».