National Geographic: Η Ελλάδα κινδυνεύει με ερημοποίηση στο 30% του εδάφους της

National Geographic: Η Ελλάδα κινδυνεύει με ερημοποίηση στο 30% του εδάφους της

Σε σημερινό άρθρο του το περιοδικό National Geographic αναλύει την κατάσταση αυτή την στιγμή στην Ελλάδα ενώ προδιαγράφει μία πιο ζοφερή κατάσταση στο μέλλον.

Με τίτλο «Πώς μπορεί η Ελλάδα να λύσει την κρίση της λειψυδρίας;» το περιοδικό επισημαίνει την ανάγκη η Ελλάδα να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει το μέλλον της καθώς βρίσκεται στην 26η θέση της λίστας των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα λειψυδρίας.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή είναι πολύ πιθανό να ερημοποιήσει το 30% της επιφάνειας της Ελλάδας μέσα στις επόμενες δεκαετίες, αναφέρει το δημοσίευμα.

Μπορεί η Ελλάδα να έχει ένα από τα καλύτερα ποσοστά κατά κεφαλήν προμηθειών νερού ανάμεσα στις χώρες της Μεσογείου, οι βροχοπτώσεις όμως, διαφέρουν σημαντικά σε όλη την επικράτεια, επισημαίνει το περιοδικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ενώ οι δυτικές περιοχές είναι σχετικά υγρές και στα βουνά τους καταγράφονται 85 ίντσες βροχής το χρόνο, άλλες περιοχές μετά βίας φτάνουν τις 15 ίντσες.

«Η ανισορροπία αυτή φέρνει περιοχές όπως η Αττική, η Θεσσαλονίκη και τα νησιά του νοτίου Αιγαίου αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο ελλείψεων. Και η κλιματική αλλαγή θα κάνει τα πράγματα χειρότερα» αναφέρεται στο άρθρο του Τζον Χέγκι.

O συντάκτης σημειώνει ότι μέχρι το 2050 η θερμοκρασία στην Ελλάδα θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 2 βαθμούς Κελσίου με 18% λιγότερες βροχοπτώσεις. «Οι περίοδοι ξηρασίας μπορεί να γίνουν πιο συχνές και πιο έντονες, ενώ η επαναφόρτιση του υδροφόρου ορίζοντα, στον οποίο βασίζεται η Ελλάδα, θα συνεχίζει να μειώνεται» αναφέρεται χαρακτηριστικά και επισημαίνεται ότι στην χώρα μας περισσότερο από το 40% του πόσιμου νερού προέρχεται από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα.

Αυτό συμβαίνει σε πολλά μέρη, όπως το νησί της Κρήτης και της πόλης της Κορίνθου, τα υπόγεια ύδατα εξάγονται γρηγορότερα από ό, τι μπορεί να γεμίσουν με φυσικές διαδικασίες. Τα κατοικημένα ελληνικά νησιά αντιμετωπίζουν επίσης μεγάλα προβλήματα υδροδότησης. 

Για το παραπάνω πρόβλημα ειδικά για τα μικρά νησιά, το περιοδικό προτείνει ως λύση την εφαρμογή της τεχνικής της αφαλάτωσης. «Η Ελλάδα έχει ήδη τη δυνατότητα να παράγει 20.000 κυβικά μέτρα φρέσκου νερού την ημέρα με τη μέθοδο αυτή με την κυβέρνηση να ετοιμάζεται να επεκτείνει τον αριθμό των μικρού μεγέθους τέτοιων εργοστασίων προκειμένου κάθε νησί να είναι τελείως αυτόνομο ως προς την παροχή νερού» αναφέρεται.

Μέχρι το 2025, σύμφωνα με τους ερευνητές του ΟΗΕ, κι αν δεν αλλάξει η κατεύθυνση των εξελίξεων, τα δύο τρίτα του πλανήτη θα ζουν σε συνθήκες λειψυδρίας και θα αγωνιούν για την αντοχή των υδάτινων αποθεμάτων τους, ενώ οι κάτοικοι θα υποφέρουν από έλλειψη νερού κατά τη διάρκεια ορισμένων περιόδων. 

Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Απερήμωσης (UNCCD) εκτιμά ότι σχεδόν 170 χώρες εξακολουθούν να πλήττονται από απερήμωση, υποβάθμιση της γης ή ξηρασία.