Φωτογραφία Αρχείου
Νέα Καληδονία: Οι αρχές εξουδετέρωσαν δύο υπόπτους που συνδέoνταν με τις φονικές ταραχές
Ludovic Marin/Pool Photo via AP
Ludovic Marin/Pool Photo via AP
Φωτογραφία Αρχείου

Νέα Καληδονία: Οι αρχές εξουδετέρωσαν δύο υπόπτους που συνδέoνταν με τις φονικές ταραχές

Δύο άνδρες εξουδετερώθηκαν στη Νέα Καληδονία κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης, για τη σύλληψη ακτιβιστών που θεωρούνταν ύποπτοι για συμμετοχή στις θανατηφόρες ταραχές του Μαΐου, οι οποίες προκλήθηκαν από προσπάθειες του Παρισιού να αλλάξει το δικαίωμα ψήφου στη γαλλική επικράτεια του Ειρηνικού, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Οι θάνατοι κατά τη διάρκεια της νυχτερινής επιχείρησης νότια της πρωτεύουσας Νουμέα, αύξησαν τον αριθμό των νεκρών από τις πολύμηνες ταραχές στο γαλλικό έδαφος του Ειρηνικού σε 13, σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian.

Ο εισαγγελέας Υβ Ντυπά δήλωσε την Πέμπτη ότι οι δυνάμεις ασφαλείας που βρίσκονταν σε αποστολή παρατήρησης έριξαν δύο πυροβολισμούς αφού «απειλήθηκαν άμεσα από μια ομάδα ένοπλων ατόμων».

Ο πρώτος «χτύπησε έναν άνδρα, ηλικίας 30 ετών, που είχε τοποθετηθεί ως μοναχικός ένοπλος, στη δεξιά πλευρά της κοιλιάς», ανέφερε ο Ντυπά σε ανακοίνωσή του. «Ο δεύτερος πυροβολισμός χτύπησε έναν άνδρα, ηλικίας 29 ετών, στο στήθος».
Η αστυνομία αναζητούσε περίπου δώδεκα άτομα που θεωρούνται ύποπτα για συμμετοχή σε επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας.

«Δεν είμαστε τρομοκράτες, δε βρισκόμαστε σε κατάσταση πολέμου», δήλωσε μια μητέρα στο χωριό όπου διεξαγόταν η επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας.

Την περασμένη εβδομάδα, οι γαλλικές αρχές στη Νέα Καληδονία ανακοίνωσαν παρατεταμένη απαγόρευση κυκλοφορίας, απαγορεύοντας τις συγκεντρώσεις και τα ταξίδια σε όλο το αρχιπέλαγος από τις 6 το απόγευμα έως τις 6 το πρωί, υπό το φόβο διαδηλώσεων των ιθαγενών Κανάκ γύρω από την επέτειο της επόμενης εβδομάδας από την κατάληψη του εδάφους του Ειρηνικού από τους Γάλλους.

Οι Κανάκ επιδιώκουν εδώ και καιρό να απελευθερωθούν από τη Γαλλία, η οποία κατέλαβε για πρώτη φορά το αρχιπέλαγος του Ειρηνικού το 1853 και χορήγησε την υπηκοότητα σε όλους τους Κανάκ μόλις το 1957.

Τα τελευταία βίαια επεισόδια ξέσπασαν στις 13 Μαΐου ως απάντηση στις προσπάθειες της κυβέρνησης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να τροποποιήσει το γαλλικό σύνταγμα και να αλλάξει τους καταλόγους ψηφοφόρων στη Νέα Καληδονία, κάτι που οι Κανάκ φοβούνται ότι θα τους περιθωριοποιούσε περαιτέρω, παρέχοντας περισσότερα δικαιώματα στους πρόσφατα αφιχθέντες από την ηπειρωτική Γαλλία.

Ο Μακρόν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δύο ημέρες αργότερα, επισπεύδοντας 3.500 στρατιώτες για να βοηθήσουν την αστυνομία να καταστείλει τις ταραχές. Δεκατρείς άνθρωποι, κυρίως Κανάκ, έχουν πλέον χάσει τη ζωή τους στα επεισόδια, συμπεριλαμβανομένων δύο μελών των δυνάμεων ασφαλείας. Ο ένας από αυτούς σκοτώθηκε όταν εκπυρσοκρότησε κατά λάθος το όπλο του.

Στόχος της επέμβασης της αστυνομίας κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης ήταν η σύλληψη 10 ατόμων που θεωρούνται ύποπτα για συμμετοχή σε δύο εβδομάδες βίας τον Μάιο, οι οποίες περιλάμβαναν αποκλεισμό ολόκληρων συνοικιών γύρω από την πρωτεύουσα και όχι μόνο, του κύριου δρόμου του αρχιπελάγους, εμπρησμούς και λεηλασίες.

Τον Ιούνιο, 11 ακτιβιστές Κανάκ, συνελήφθησαν σε μια ευρεία αστυνομική επιδρομή με στόχο τη Μονάδα Συντονισμού Δράσης Πεδίου. Οι συλλήψεις ήταν μέρος μιας αστυνομικής έρευνας που ξεκίνησε στις 17 Μαΐου, λίγες μόλις ημέρες αφότου οι διαμαρτυρίες κατά της μεταρρύθμισης της ψηφοφορίας που προωθήθηκε από το Παρίσι κατέληξαν σε βίαιες εκδηλώσεις.

Επτά από αυτούς, συμπεριλαμβανομένου του Κριστιάν Τέιν, ενός Κανάκ ηγέτη του κινήματος υπέρ της ανεξαρτησίας, γνωστού ως Field Action Coordination Unit, μεταφέρθηκαν αεροπορικώς 17.000 χιλιόμετρα μακριά στην ηπειρωτική Γαλλία για προφυλάκιση.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν περιλαμβάνουν συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας, οργανωμένη κλοπή με όπλο, οργανωμένη καταστροφή ιδιωτικής περιουσίας με κίνδυνο για ανθρώπους και συμμετοχή σε εγκληματική ομάδα με σκοπό τον σχεδιασμό εγκλήματος.

Η ομάδα Τέιν κατηγόρησε τις γαλλικές αρχές για «αποικιοκρατικές πρακτικές» και απαίτησε την άμεση απελευθέρωση των ακτιβιστών και την επιστροφή τους στην πατρίδα τους. Σε πρόσφατη δήλωσή της, που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η ομάδα ορκίστηκε ότι «ο λαός των Κανάκ δε θα εγκαταλείψει ποτέ την επιθυμία του για ανεξαρτησία με ειρηνικά μέσα».

Τους τελευταίους επτά μήνες, η Μονάδα Συντονισμού Δράσης Πεδίου έχει οργανώσει ειρηνικές πορείες στη Νέα Καληδονία κατά των γαλλικών αρχών και της μεταρρύθμισης της ψηφοφορίας που υποστηρίζεται από το Παρίσι.

Η μεταρρύθμιση έχει πλέον παραμεριστεί, καθώς ο νέος πρωθυπουργός του Μακρόν, Μισέλ Μπαρνιέ, παλεύει με τα πολιτικά μπλοκ σε ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο για να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις ατελέσφορες βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου.