Νέος γύρος συνομιλιών ΗΠΑ - Κίνας για τις εμπορικές σχέσεις

Νέος γύρος συνομιλιών ΗΠΑ - Κίνας για τις εμπορικές σχέσεις

Νέος γύρος συνομιλιών ξεκίνησε σήμερα στο Πεκίνο ανάμεσα σε Κίνα και ΗΠΑ με φόντο την 1η Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία αν δεν επέλθει συμφωνία θα τεθούν νέες κυρώσεις από την αμερικανική πλευρά.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι αναπληρωτής εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Τζέφρι Γκέρις θα λάβει μέρος στις διαπραγματεύσεις με τους Κινέζους ομολόγους του, ενώ το Bloomberg αναφέρει ότι στις συζητήσεις μετέχει και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας Λιού Χε. 

Οι συνομιλίες είναι οι πρώτες επίσημες διαπραγματεύσεις για το εμπόριο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, καθώς ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ συμφώνησαν σε ανακωχή στη σύνοδο κορυφής της G20 στην Αργεντινή τον περασμένο μήνα. Εκεί στο περιθώριο της συνόδου, ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι δεν θα αυξήσει τον συντελεστή των δασμών σε εισαγόμενα κινεζικά αγαθά αξίας 200 δισ. δολαρίων στο 25% από 1ης Ιανουαρίου 2019, όπως είχε προαναγγείλει.

Αργότερα, τον Δεκέμβριο βέβαια, ο Τραμπ δήλωνε «Εάν είναι εφικτή μία ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ συμφωνία, θα την κλείσουμε. Αλλά να θυμάστε. Είμαι Άνθρωπος των Δασμών (Tarriff Man)».

Έπειτα από μήνες εκατέρωθεν τελωνειακών δασμών που επέβαλαν η μια στα εισαγόμενα προϊόντα της άλλης το 2018, οι δύο χώρες συμφώνησαν στα τέλη της χρονιάς να θέσουν σε εφαρμογή μια ανακωχή τριών μηνών στον εμπορικό πόλεμο, ως την 1η Μαρτίου, ώστε να δοθεί μια ευκαιρία να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις. 

Με φόντο τα παραπάνω σημειώνεται ότι έχουν προκύψει νέα επεισόδια μετά την σύλληψη από τις Καναδικές αρχές της Μενγκ Γουανζού, κόρης του ιδρυτή του κινεζικού κολοσσού τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Huawei η οποία κατηγορείται για συνωμοσία προκειμένου να εξαπατηθούν διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί. 

Φέρεται ειδικότερα να είπε ψέματα για τις σχέσεις της Huawei με την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Skycom Tech, που δραστηριοποιείται στο Ιράν. Οι ΗΠΑ μάλιστα υποστηρίζουν ότι όχι απλώς υπάρχουν  δεσμοί με την συγκεκριμένη εταιρεία, αλλά πρόκειται ουσιαστικά για θυγατρική της Huawei. Aυτό σημαίνει ότι η κινεζική εταιρεία παραβιάζει τις κυρώσεις κατά του Ιράν. 

AP Photo