Νετανιάχου για νεκρούς ομήρους: «Ζητώ συγγνώμη» - Η Χαμάς θα πληρώσει βαρύ τίμημα

Νετανιάχου για νεκρούς ομήρους: «Ζητώ συγγνώμη» - Η Χαμάς θα πληρώσει βαρύ τίμημα

«Συγγνώμη» προς τις οικογένειες των έξι Ισραηλινών ομήρων που βρέθηκαν νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας και ενταφιάστηκαν χθες και σήμερα, ζήτησε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Ιερουσαλήμ, διαμηνύοντας παράλληλα ότι η «η Χαμάς θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα για αυτό».

Απευθυνόμενος στους συγγενείς των ομήρων, ο Νετανιάχου είπε: «Σας ζητώ συγγνώμη που δεν τους φέραμε πίσω ζωντανούς. Ήμασταν κοντά αλλά δεν τα καταφέρουμε».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι το Ισραήλ δεν θα δεχτεί τη «σφαγή» των έξι ομήρων και η παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς «θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα».

Επανέλαβε επίσης ότι το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο του Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας, μιας στενής λωρίδας γης στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο. «Η υλοποίηση των πολεμικών στόχων περνά από τον Διάδρομο της Φιλαδέλφειας», δήλωσε.

«Ο άξονας του κακού (σ.σ. το Ιράν και η Χαμάς) τον χρειάζεται και για τον λόγο αυτό πρέπει να τον ελέγχουμε», επιμένοντας ότι «δεν θα υποκύψει στις πιέσεις» και τονίζοντας ότι ο έλεγχος αυτού του οδικού άξονα είναι «υπαρξιακό ζήτημα» για το Ισραήλ. «Μόνο όταν το καταλάβει η Χαμάς θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία», τόνισε.

Επίσης, αρνήθηκε ότι οι όμηροι σκοτώθηκαν λόγω της επιμονής του Ισραήλ να διατηρήσει τον έλεγχο του στρατηγικού διαδρόμου «Φιλαδέλφεια» στη Γάζα. «Συνέβη επειδή η Χαμάς δεν θέλει συμφωνία», είπε.

Τόνισε ότι «ο φόνος τους δεν οφείλεται στην απόφασή μας (σ.σ. για τον διάδρομο της Φιλαδέλφειας) αλλά στην ίδια τη Χαμάς». Είπε μάλιστα ότι «αυτοί οι φονιάδες εκτέλεσαν έξι από τους ομήρους μας με μια σφαίρα στον σβέρκο».

Ο Νετανιάχου ξεκαθάρισε ότι το τέλος του πολέμου στη Γάζα θα έρθει όταν η Χαμάς δεν θα κυβερνά πλέον τον θύλακα ενώ αναφερόμενος σε μια συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός είπε ότι οι διεθνείς πιέσεις θα πρέπει να ασκηθούν στη Χαμάς και όχι στο Ισραήλ.

Το θέμα του ελέγχου αυτής της περιοχής έχει μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων, αφού η Χαμάς απαιτεί να αποσυρθεί ο ισραηλινός στρατός από τα σύνορα του θύλακα με την Αίγυπτο.

Όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα να αποπέμψει από την κυβέρνηση τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι όσο υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ τους μπορούν να συνεχίσουν να συνεργάζονται. Σχολίασε επίσης ότι όλοι οι υπουργοί έχουν υποχρέωση να τηρούν τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου.

Νετανιάχου: H ανθρωπιστική βοήθεια δεν θα διανέμεται πλέον από τη Χαμάς

Νωρίτερα, ανυποχώρητος εμφανίστηκε στο Υπουργικό ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, διαμηνύοντας ότι «το επίκεντρο της προσπάθειας κατά της Χαμάς το οποίο ήταν στρατιωτικό, αλλάζει».

«Τώρα θα είναι η αποστέρηση από τη Χαμάς του όποιου ρόλου διακυβέρνησης στη Γάζα», τόνισε. Εξήγησε επίσης, ότι ως πρώτο μέτρο η ανθρωπιστική βοήθεια δεν θα διανέμεται πλέον από τη Χαμάς.

Παράλληλα, κατηγόρησε τον υπουργό Αμύνης, Γοάβ Γκάλαντ, ο οποίος δεν παρέστη σήμερα, χωρίς να τον κατονομάσει λέγοντας: «Υπήρξε κάποιος που ήθελε να ακυρώσει τη στρατηγική απόφαση που πήραμε. Και αυτό είναι μια παράδοση στη Χαμάς και την τρομοκρατία».

Υπενθυμίζεται ότι ισραηλινές δυνάμεις το Σαββατοκύριακο ανέσυραν από μια υπόγεια σήραγγα στη Γάζα τα πτώματα έξι ομήρων, συμπεριλαμβανομένου του Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ενός 23χρονου Ισραηλινοαμερικανού.

Το Ισραήλ υποστήριξε ότι οι έξι όμηροι είχαν δολοφονηθεί περίπου 48 με 72 ώρες πριν από Παλαιστίνιους τρομοκράτες της Χαμάς.

Μετά την είδηση για τον θάνατο των ομήρων, οι Ισραηλινοί συμμετείχαν σε μαζικές διαδηλώσεις, πραγματοποιώντας «γενική απεργία» σήμερα για να πιέσουν την κυβέρνηση Νετανιάχου προς μια συμφωνία.

Ο Νετανιάχου δήλωσε η σημερινή γενική απεργία ήταν μια επίδειξη «υποστήριξης» στη Χαμάς

Ο Νετανιάχου φέρεται να χαρακτήρισε τη γενική απεργία που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ισραήλ, κατά την οποία εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινοί κάλεσαν την κυβέρνηση να καταλήξει σε μια συμφωνία για την απελευθέρωση των εναπομείναντων Ισραηλινών ομήρων και για κατάπαυση πυρός στη Γάζα, «ντροπιαστική», και ότι στην πραγματικότητα δείχνει υποστήριξη στη Χαμάς.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε επίσης την απόφαση που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο να διατηρηθεί η μόνιμη στρατιωτική παρουσία του Ισραήλ στον αποκαλούμενο διάδρομο της Φιλαδέλφειας, μία μικρή λωρίδα γης στα σύνορα Αιγύπτου και Λωρίδας της Γάζας, υπό οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία.

Η θέση του Νετανιάχου να διατηρήσει στρατεύματα στον διάδρομο αυτόν για να αποφευχθεί η μεταφορά από την Χαμάς όπλων από την Αίγυπτο θεωρείται ευρέως ως ένα από τα βασικά εμπόδια σε μια συμφωνία με την Χαμάς στις συνομιλίες με τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ.