Φωτογραφία Αρχείου
Νιγηρία: Ένοπλοι απήγαγαν περισσότερα από 100 άτομα σε επιδρομή
Associated Press
Associated Press
Φωτογραφία Αρχείου

Νιγηρία: Ένοπλοι απήγαγαν περισσότερα από 100 άτομα σε επιδρομή

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι απήχθησαν από ένοπλους, κατά τη διάρκεια επιδρομών το βράδυ της Παρασκευής, σε τρία χωριά στη βορειοδυτική Νιγηρία, σύμφωνα με τον επικεφαλή της περιφέρειας, και τους κατοίκους των περιοχών το Σάββατο, στην τελευταία απαγωγή χωρικών, σε μια περιοχή που πλήττεται από εκτεταμένη ανασφάλεια.

Οι απαγωγές έχουν γίνει ενδημικές στα βορειοδυτικά της Νιγηρίας, καθώς περιπλανώμενες συμμορίες ενόπλων ανδρών απαγάγουν  ανθρώπους από χωριά, αυτοκινητόδρομους και σχολεία, για να ζητήσουν λύτρα από τους συγγενείς τους.

Ο Αλχάτζι Μπάλα, επικεφαλής της περιφέρειας, στην περιοχή της Ζαμφάρα, δήλωσε ότι ένοπλοι επιτέθηκαν στα χωριά Γκόρα, Μαντομάουα και Γιαμπούζου και ότι αγνοούνται 38 άνδρες και 67 γυναίκες και παιδιά.

«Αλλά ο αριθμός των ανθρώπων που απήχθησαν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος», είπε.

Η Ζαμφάρα αποτελεί σημείο αναφοράς, για συμμορίες που πραγματοποιούν επιθέσεις, ώστε να μπορούν να κρύβονται σε δάση όπου έχουν δημιουργήσει κρησφύγετα. Ο νιγηριανός στρατός έχει βομβαρδίσει ορισμένους από τους καταυλισμούς, αλλά οι επιθέσεις συνεχίζονται.

Ο Αμινού Αλιγιού Άσα, ο αρχηγός του χωριού Μαντομάουα, είπε ότι ένοπλοι έφτασαν στο χωριό του με μοτοσικλέτες και πυροβόλησαν στον αέρα, πριν την απαγωγή των κατοίκων.

«Η απαγωγή παραβιάζει την ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ μας και των ληστών. Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, κάναμε πολλές πληρωμές λύτρων για να τους εμποδίσουμε να επιτεθούν στο έδαφός μας», είπε ο Άσα.

Ο Νούσα Σάνι, κάτοικος του χωριού, είπε ότι τα δύο αδέρφια του ήταν μεταξύ εκείνων που απήχθησαν, ενώ ένας άλλος κάτοικος, ο Γκάρμπα Κίρα, πρόσθεσε ότι μεταξύ των απαχθέντων ήταν 15 επιβάτες ενός φορτηγού.

Μαζικές απαγωγές πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά από την τζιχαντιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ όταν συνέλαβαν περισσότερους από 200 φοιτητές πριν από μια δεκαετία, αλλά η πρακτική έχει υιοθετηθεί από ένοπλες συμμορίες χωρίς γνωστή ιδεολογική σχέση και έχει αυξηθεί καθώς οι Νιγηριανοί αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.