Οι νεκροί ξεπερνούν τους 11.200, οι άστεγοι ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες
Ομολογία Ερντογάν για ολιγωρία και το βοήθημα των 495 ευρώ
AP
AP
Σεισμός Τουρκία - Συρία

Ομολογία Ερντογάν για ολιγωρία και το βοήθημα των 495 ευρώ

Οι νεκροί ξεπερνούν τους 11.200, οι άστεγοι ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πραγματοποιεί επίσκεψη στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τον σεισμό, εν μέσω οργισμένων αντιδράσεων και καταγγελιών για καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση της κρίσης από τις τουρκικές Αρχές.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται ηρωικές προσπάθειες διάσωσης των τουρκικών συνεργείων και των ομάδων που έφτασαν στη Συρία και στην Τουρκία από δεκάδες χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, περιλαμβανομένης της Ελλάδας.

Με απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα στέλνει δεύτερη ομάδα ΕΜΑΚ για να συνδράμει τις τιτάνιες προσπάθειες των σωστικών συνεργείων στη γειτονική χώρα, ενώ στέλνει επίσης βοήθεια και στη Συρία.

Διαβάστε σχετικά:

Σεισμός στην Τουρκία: Αναχωρεί δεύτερη ομάδα ΕΜΑΚ με εντολή του πρωθυπουργού

Τραγωδία με χιλιάδες νεκρούς και αστέγους

Ανείπωτη η τραγωδία στις δύο χώρες, όπου οι νεκροί ξεπερνούν πλέον τους 11.200, ενώ οι άστεγοι ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες.

Ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί, καθώς εκατοντάδες κτίρια που κατέρρευσαν σε πολλές πόλεις έγιναν τάφοι για τους ανθρώπους που κοιμόντουσαν στα σπίτια τους, τη στιγμή που χτύπησε ο σεισμός νωρίς το πρωί.

Στην τουρκική πόλη Αντιόχεια, δεκάδες πτώματα, άλλα σκεπασμένα με κουβέρτες και σεντόνια και άλλα σε σάκους για πτώματα, ήταν παρατεταγμένα στο έδαφος έξω από νοσοκομείο.

Οικογένειες στη νότια Τουρκία και στη Συρία πέρασαν δεύτερη νύχτα στο κρύο, καθώς οι καταβεβλημένοι διασώστες προσπαθούσαν να ανασύρουν ανθρώπους από τα ερείπια.

Περίπου 380.000 άνθρωποι φιλοξενούνται σε κυβερνητικά καταφύγια ή ξενοδοχεία στην Τουρκία, ενώ άλλοι έχουν καταφύγει σε εμπορικά κέντρα, στάδια, τζαμιά και κοινοτικά κέντρα.

Το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών της χώρας ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας 3.400 άνθρωποι βρήκαν καταφύγιο σε τρένα που χρησιμοποιούνται ως καταλύματα έκτακτης ανάγκης.

Στο «επίκεντρο» του σεισμού ο Ερντογάν

Με φόντο τα συντρίμμια και ενόψει εκλογών, ο Ερντογάν ταξίδεψε στην περιοχή που επλήγη περισσότερο, όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, υπό τον ήχο των σειρήνων από ασθενοφόρα, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι υπήρξαν προβλήματα με τους δρόμους και τα αεροδρόμια, αλλά, διαβεβαίωσε ότι όλα θα βελτιώνονται μέρα με τη μέρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι υπήρξαν προβλήματα στην αρχική ανταπόκριση στον φονικό σεισμό που έπληξε τη νότια Τουρκία, αλλά οι επιχειρήσεις έχουν επανέλθει στο φυσιολογικό τώρα και πρόσθεσε ότι ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 8.574.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στην επαρχία Καχραμάνμαράς κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι υπήρξαν προβλήματα στους δρόμους και στα αεροδρόμια, αλλά ότι θα βελτιώνεται καθημερινά η κατάσταση.

«Την πρώτη ημέρα αντιμετωπίσαμε κάποια ζητήματα, αλλά μετά τη δεύτερη ημέρα και σήμερα η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο», είπε.

«Είχαμε κάποια προβλήματα στα αεροδρόμια και σε δρόμους, αλλά σήμερα είναι καλύτερα. Αύριο και στη συνέχεια θα είναι καλύτερα. Αντιμετωπίζουμε ακόμη κάποια θέματα με τα καύσιμα ... αλλά θα τα ξεπεράσουμε και αυτά», κατέληξε ο Ερντογάν μετά την επίσκεψή του σε καταυλισμούς που έστησε η AFAD, η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών.

«Αγνοείστε τους προβοκάτορες»

Όπως πρόσθεσε ο Ερντογάν, οι πολίτες θα πρέπει να ακούν πληροφορίες μόνο από τις αρχές και να αγνοούν τους «προβοκάτορες» καθώς χιλιάδες άνθρωποι παραπονιούνται για την έλλειψη μέσων και για την αργή αντίδραση των αρχών.

Η κυβέρνηση στοχεύει να κατασκευάσει κατοικίες μέσα σε ένα χρόνο για εκείνους που έμειναν άστεγοι στις δέκα πληγείσες επαρχίες, ανακοίνωσε ο πρόεδρος.

Παράλληλα, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι οι οικογένειες που επλήγησαν από τους σεισμούς θα λάβουν στήριξη 10 χιλιάδων λιρών (495 ευρώ) η καθεμία.

Πολλοί εκφράζουν οργή για τις ελλείψεις στην αντιμετώπιση της τραγωδίας από την τουρκική κυβέρνηση, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι η βοήθεια δεν έχει φτάσει ακόμα σε αυτούς.

Η Arzu Dedeoglu, δήλωσε σε δημοσιογράφο του BBC το βράδυ της Τρίτης στην Αλεξανδρέττα της νότιας Τουρκίας, ότι οι δύο ανιψιές της ήταν εγκλωβισμένες κάτω από τα χαλάσματα και ότι δεν είχε φτάσει βοήθεια μια μέρα μετά τον σεισμό.

«Έχουμε δύο παιδιά κάτω από τα χαλάσματα. Έχουν φύγει τώρα, είμαι σίγουρη ότι έχουν ήδη φύγει. Γιατί δεν μπορούσαν να έρθουν νωρίτερα;».

Άλλος επιζών στην Αντιόχεια, ο Melek, 64 ετών, αναρωτιόταν: «Πού είναι οι σκηνές, πού είναι τα φορτηγά με τα τρόφιμα;».

Μιλώντας στο Reuters την Τετάρτη, ανέφερε: «Δεν έχουν διανεμηθεί τρόφιμα εδώ, σε αντίθεση με προηγούμενες καταστροφές στη χώρα μας. Επιζήσαμε από τον σεισμό, αλλά κινδυνεύουμε να πεθάνουμε από την πείνα ή το κρύο».

Άλλοι αναφέρουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι υπήρξαν σοβαρές ανεπάρκειες στην αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ πολλοί ισχυρίζονται ότι κάποιες από τις περιοχές που επλήγησαν παραμελήθηκαν.

Σύμφωνα με την υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών της Τουρκίας, υπάρχουν αναφορές για 11.342 κτήρια που έχουν καταρρεύσει, εκ των οποίων οι 5.775 επιβεβαιώθηκαν. 

Εκλογική πρόκληση

Ο φονικότερος σεισμός της Τουρκίας εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, αποτελεί για τον Ερντογάν τεράστια πρόκληση. Οι προσπάθειες διάσωσης και ανοικοδόμησης θα επισκιάσουν την πορεία προς τις εκλογές του Μαΐου, οι οποίες έχουν ήδη χαρακτηριστεί ως οι πιο δύσκολες στις δύο δεκαετίες που βρίσκεται στην εξουσία.

Το εκλογικό αποτέλεσμα, που ήταν πολύ κοντά στο να κριθεί, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πριν τον σεισμό, θα καθορίσει τον τρόπο διακυβέρνησης της Τουρκίας, την πορεία της οικονομίας της και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην ευρύτερη περιοχή.

Οι τουρκικές αρχές επισημαίνουν ότι περίπου 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν στην περιοχή από τα Άδανα στα δυτικά έως το Ντιγιάρμπακιρ στα ανατολικά.

Η υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών της Τουρκίας ανέφερε ότι ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους 38.000.

Δείτε σχετικά:

Είναι ο σεισμός ο «μαύρος κύκνος» των εκλογών στην Τουρκία;

Διεθνής βοήθεια στην Τουρκία

Στο μεταξύ, χώρες από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Ιταλίας, των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Ταϊβάν, στέλνουν ομάδες υποστήριξης για να συμβάλλουν στις προσπάθειες διάσωσης.

Οι αποστολές από το εξωτερικό έχουν αναπτυχθεί στις πληγείσες περιοχές και επιχειρούν μαζί με τους Τούρκους συναδέλφους τους. Παράλληλα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης έχουν σταλεί για την ανακούφιση των σεισμόπληκτων.

 

H Eυρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι  θα παράσχει πρόσθετη στήριξη έκτακτης ανάγκης και στις δύο χώρες μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ και έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 6,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που έχει πραγματοποιήσει ποτέ η ΕΕ μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ.

Αύριο ο επίτροπος για τη διαχείριση κρίσεων Janez Lenarčič πρόκειται να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές της Τουρκίας στο πλαίσιο του συντονισμού της αντίδρασης της ΕΕ.

Το πρωί της 8ης Φεβρουαρίου, οι συριακές αρχές ζήτησαν να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ. Το αίτημα περιλαμβάνει ομάδες έρευνας και διάσωσης,στέγαση και φάρμακα.

Επιπλέον, η Κομισιόν ανακοινώνει επίσης σήμερα μια αρχική ανθρωπιστική βοήθεια έκτακτης ανάγκης ύψους 3,5 εκατ. ευρώ για τη Συρία, προκειμένου να βοηθήσει τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη να έχουν πρόσβαση σε στέγη, νερό και αποχέτευση, ιατροφαμαρκευτική περίθαλψη, καθώς και για να στηρίξει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Στην Τουρκική Δημοκρατία, μετά το αίτημα της Δευτέρας, 6 Φεβρουαρίου, για την ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, η στήριξη της ΕΕ περιλαμβάνει τώρα:

Ένα αρχικό ποσό ύψους 3 εκατ. ευρώ σε βοήθεια έκτακτης ανάγκης για την ενίσχυση των προσπαθειών αντιμετώπισης στη χώρα.
Αυτό έρχεται να προστεθεί στις 31 ομάδες έρευνας και διάσωσης και στις 5 ιατρικές ομάδες που προσφέρθηκαν από 20 κράτη μέλη της ΕΕ και την Αλβανία, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ. Οι ομάδες περιλαμβάνουν πάνω από 1.500 διασώστες και 100 σκύλους έρευνας και διάσωσης.
Επιπλέον, σήμερα η Τουρκική Δημοκρατία ζήτησε είδη πρώτης ανάγκης μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ. Ήδη η Γερμανία, η Λιθουανία και η Σλοβενία έχουν προσφέρει κουβέρτες, σκηνές και θερμάστρες.

Κάτω από τα χαλάσματα στη Συρία

Οι αξιωματούχοι των ανθρωπιστικών οργανώσεων εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία για την κατάσταση στη Συρία, όπου οι ανθρωπιστικές ανάγκες είναι οι μεγαλύτερες μετά το ξέσπασμα της πολυετούς εμφύλιας σύγκρουσης, η οποία έχει διχοτομήσει τη χώρα και δυσκολεύει τις προσπάθειες αρωγής.

Οι κάτοικοι των συριακών εδαφών που ελέγχονται από τη Δαμασκό περιέγραψαν την ανταπόκριση των αρχών ως αργή, με κάποιες περιοχές να λαμβάνουν περισσότερη βοήθεια από άλλες.

Στην πόλη Τζαντάρις στη βόρεια Συρία, οι διασώστες και οι κάτοικοι ανέφεραν ότι δεκάδες κτήρια είχαν καταρρεύσει. Η έλλειψη βαρέως εξοπλισμού για την αφαίρεση μεγάλων τσιμεντένιων πλακών εμποδίζει τις προσπάθειες διάσωσης.

Τα σωστικά συνεργεία δυσκολεύονται να φτάσουν σε κάποιες από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, καθώς εμποδίζονται από τους κατεστραμμένους δρόμους, τις κακές καιρικές συνθήκες και την έλλειψη πόρων και βαρέως εξοπλισμού. Επιπλέον, υπάρχουν περιοχές χωρίς καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα.

Υπηρεσία διάσωσης που δραστηριοποιείται στην ελεγχόμενη από τους αντάρτες βορειοδυτική Συρία ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών είχε ανέλθει σε περισσότερους από 1.280 και οι τραυματίες ξεπερνούν τους από 2.600.

«Ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά λόγω της παρουσίας εκατοντάδων οικογενειών κάτω από τα ερείπια, περισσότερες από 50 ώρες μετά τον σεισμό», αναφέρει η υπηρεσία διάσωσης στο Twitter.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο υπουργός Υγείας της Συρίας δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών στις περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση αυξήθηκε σε 1.250, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων al-Ikhbariya στη ροή του Telegram. Ο αριθμός των τραυματιών ανήλθε σε 2.054, είπε ο ίδιος.

Περισσότεροι από 298.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας του φονικού σεισμού, όπως ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA επικαλέστηκε τον Χουσεΐν Μαχλούφ, υπουργό τοπικής διοίκησης και περιβάλλοντος, λέγοντας ότι το κράτος άνοιξε επίσης 180 καταφύγια για τους εκτοπισμένους.

Διαβάστε ακόμα:

Σ. Παυλίδης: Το ρήγμα της Ανατολίας μπορεί να δώσει μετασεισμούς ή νέους σεισμούς

#teşekkürleryunanistan: Τούρκοι χρήστες του Twitter ευχαριστούν την ελληνική αποστολή