Ο λόγος στον Τραμπ για το Χονγκ Κονγκ που «φοβάται» μην προκαλέσει το Πεκίνο

Ο λόγος στον Τραμπ για το Χονγκ Κονγκ που «φοβάται» μην προκαλέσει το Πεκίνο

Του Γιάννη Μαντζίκου

Την ώρα που η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ βρίσκεται στο χειρότερο μέχρι στιγμής σημείο το διάστημα των πέντε μηνών που διαρκούν οι διαδηλώσεις, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται σύντομα να έρθει αντιμέτωπος με ένα σημαντικό δίλημμα στο ζήτημα αυτό.

Η Γερουσία των ΗΠΑ πέρασε ομόφωνα την πρώτη ανάγνωση της «Νομοθετικής Πράξης για την Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Χονγκ Κονγκ», μια πρωτοβουλία που είχε την αρχική στήριξη τόσο Δημοκρατικών όσο και Ρεπουμπλικάνων Γερουσιαστών. Σημειώνεται ότι η παραπάνω πράξη απαιτεί από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να εκτιμήσει το επίπεδο ελευθερίας στο Χονγκ Κονγκ προκειμένου να αποφασίσει κατά πόσο η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να χορηγεί τα ειδικά προνόμια εμπορικών συναλλαγών της πόλης βάσει της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου περί Πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών- Χονγκ Κονγκ του 1992.

Βάσει του νόμου αυτού, ο εκάστοτε Αμερικανός πρόεδρος αν κρίνει ότι η περιοχή αυτή δεν είναι αυτόνομη πια (όπως οριζόταν στην Σινο-Βρετανική Συμφωνία παράδοσης του 1984), τότε τελειώνουν τα ειδικά κριτήρια όσον αφορά τις εμπορικές και χρηματοοικονομικές συναλλαγές, πράγμα που σημαίνει ότι αυτομάτως ισχύουν οι δασμοί που έχουν επιβληθεί στην υπόλοιπη Κίνα.

Η πράξη αυτή αναμένεται να έρθει εκ νέου στη Βουλή των Αντιπρόσωπων για συζήτηση και μάλιστα άμεσα, όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής των Δημοκρατικών στο Σώμα, Νάνσι Πελόζι η οποία μίλησε για μια ακόμα φορά υπέρ των διαδηλωτών του Χονγκ Κονγκ. Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι η Βουλή θα υιοθετήσει την εκδοχή της Γερουσίας η οποία αναμένεται εκτός εκτός συγκλονιστικού απροόπτου να κυρώσει την πράξη, περιμένοντας το τελικό «οκ» του Ντόναλντ Τραμπ για να γίνει νόμος.

Σημειώνεται ότι ο Μιτς Μακόνελ επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία δήλωσε και αυτός με τη σειρά του ότι «Πρέπει να δείξουμε ότι στεκόμαστε στο πλευρό αυτών των γενναίων ανθρώπων», αυξάνοντας έτσι την πίεση στον Αμερικανό Πρόεδρο.

Ο Τραμπ, από την πλευρά του, έχει αποφύγει τα πολλά σχόλια για το Χονγκ Κονγκ κατά τη διάρκεια της κρίσης, προκειμένου να μην προκαλέσει το Πεκίνο με το οποίο θέλει να συνάψει διακαώς μια εμπορική συμφωνία. Αυτός είναι άλλωστε και ένας εκ των βασικών του προεκλογικών υποσχέσεων την οποία θέλει με κάθε τρόπο να τηρήσει. Χθες μάλιστα η Κίνα κάλεσε για εξηγήσεις Αμερικανό διπλωματικό υπάλληλο, απειλώντας εμμέσως πλην σαφώς με αντίποινα στη περίπτωση κύρωσης της πράξης. 

Στον αντίποδα όλων αυτών ο Τραμπ, κινδυνεύει αν θέσει βέτο στο νομοσχέδιο αυτό, (το έβδομο μέχρι στιγμής στην προεδρία του) να έρθει αντιμέτωπος τόσο με τη Βουλή των Αντιπρόσωπων όσο και με τη Γερουσία, ρισκάροντας μια ταπεινωτική ήττα. Τα δυο σώματα μπορούν να υπερκεράσουν το προεδρικό βέτο με πλειοψηφία 2/3 το καθένα. Αξίζει τέλος, να σημειωθεί ότι ο Τραμπ έχει ανάγκη την σύμπνοια της Γερουσίας η οποία έχει τον τελικό λόγο στην υπόθεση παραπομπής του για το σκάνδαλο με την Ουκρανία...