Ο Μαδούρο δεν δέχεται πως υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και αρνείται τη βοήθεια

Ο Μαδούρο δεν δέχεται πως υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και αρνείται τη βοήθεια

Του Γιάννη Μαντζίκου

Ο Νικολάς Μαδούρο όχι μόνο έχει μπλοκάρει τη κεντρική γέφυρα Τιεντίντας στην επαρχία Τατσίρα η οποία συνδέει την Βενεζουέλα με την Κολομβία προκειμένου να μην προσεγγίσουν την πόλη Ουρένα τα φορτηγά με την βοήθεια, αλλά αρνείται να παραδεχθεί ότι η χώρα του διέρχεται ανθρωπιστική κρίση. Δεν έχουν περάσει αρκετές μέρες, όταν με φόντο το πρώτο καραβάνι της ανθρωπιστικής βοήθειας έλεγε «δεν είμαστε επαίτες, φύγετε», ενώ σε προχθεσινή του ομιλία στην Αράγκουα δήλωνε «όλα είναι ψέματα των Αμερικανών και των μαριονετών τους».

Παρόλα αυτά, ένα χθεσινό εκτενές ρεπορτάζ του BBC στα νοσοκομεία της χώρας εξέθεσε ανεπανόρθωτα τον Μαδούρο. Εκεί, ο Πάμπλο Ζαμπράνο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Ένωσης Εργαζομένων στον τομέα της Υγείας, λέει μεταξύ άλλων «η παροχή θεραπείας σε όσους την έχουν ανάγκη είναι βασικό αγαθό, στη χώρα μας όμως έχει χαθεί πια». Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με έκθεση ΜΚΟ για την υγεία, περισσότεροι από τους μισούς γιατρούς της Βενεζουέλας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα μεταξύ 2012-2017. Τα στοιχεία του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας είναι αμείλικτα, το 55% των 39,000 γιατρών και περίπου 6,000 νοσοκόμες έχουν φύγει για άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Ένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά υγείας του πλανήτη το Lancet ανέφερε σε άρθρο του το 2018, ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας μείωσε σταθερά το μερίδιο των ετήσιων δαπανών που αφιερώνεται στις δαπάνες δημόσιας υγείας από το 9,1% το 2010 σε 5,8% το 2014. Σαν να μην έφτανε αυτά, η ΜΚΟ Medicos por la Salud τόνιζε σε σχετικό ρεπορτάζ του Reuters ότι στο 45% των δημοσίων νοσοκομείων της χώρας έχουν υπάρξει περιστατικό βίας, ενώ μια άλλη οργάνωση, η καθολική Caritas Venezuela, εκτιμούσε ότι ο υποσιτισμός σε παιδιά κάτω των 5 ετών αυξήθηκε από 10% τον Φεβρουάριο του 2017 σε 17% το Μάρτιο του 2018.

Ασθένειες δε όπως η φυματίωση και η ελονοσία έχουν κάνει εδώ και χρόνια έντονη την επανεμφάνιση τους. Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, «η φυματίωση βρισκόταν υπό έλεγχο στη χώρα μέχρι πρόσφατα αλλά τώρα παρατηρείται έξαρση, τη στιγμή που η Βενεζουέλα βρίσκεται εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης η οποία χτυπά σχεδόν κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής των πολιτών και οδηγεί στην έξοδο από τη χώρα πολλών ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου και ιατρικού προσωπικού». «Η φυματίωση είναι η σκιά της φτώχειας», ανέφερε ο γιατρός και πρώην υπουργός Υγείας της Βενεζουέλας, Χοσέ Φελίξ Ολέτα και πρόσθεσε ότι «αν υπάρχει μια ασθένεια που είναι ενδεικτική της φτώχειας, αυτή είναι η φυματίωση».

Ακόμα πιο χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό του 2017 με τα κρούσματα ελονοσίας. Τότε, σε μια σπάνια περίπτωση δημοσίευσης δεδομένων, τα στατιστικά που αποκάλυψε η κυβέρνηση έδειξαν πως στο Μπολιβάρ υπήρξαν 240.613 κρούσματα ελονοσίας εκείνη τη χρονιά, αριθμός αυξημένος κατά 76% σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2015. Τη δημοσίευση των δεδομένων ακολούθησε η άμεση καθαίρεση του Υπουργού Υγείας, ενώ από τότε δεν έχουν υπάρξει καινούργια δεδομένα. 

Μέσα σε όλα τα άλλα εξαιτίας του πληθωρισμού που φτάνει σε αστρονομικά νούμερα, στη χώρα ανθεί η μαύρη αγορά, σε σε όλα τα προϊόντα. «Στα ορυχεία, σου προσφέρουν χάπια για ενάμιση γραμμάριο χρυσό», έλεγε χαρακτηριστικά ο Γιούντιθ Σάντσεζ, ένας 28χρόνος μάγειρας σε παράνομο χρυσωρυχείο στο Reuters...

 

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια