Ο Μπάιντεν χαλάει τα σχέδια της Μέρκελ για την επενδυτική συμφωνία με την Κίνα

Ο Μπάιντεν χαλάει τα σχέδια της Μέρκελ για την επενδυτική συμφωνία με την Κίνα

Μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα να έχουν καταλήξει σε μία "συμφωνία επί των αρχών" αναφορικά με το πλαίσιο που θα διέπει τις μεταξύ τις διμερείς επενδύσεις, ωστόσο το επιτελείο του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν φέρεται να ασκεί πιέσεις στις Βρυξέλλες προκειμένου να μην πέσουν ακόμα οι υπογραφές.

Η επίτευξη συμφωνίας με την Κίνα ήταν ανάμεσα στις προτεραιότητες του Βερολίνου και προσωπικά της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία είχε πάρει "πάνω της" την υπόθεση από τη στιγμή που η χώρα της ανέλαβε την εξάμηνη περιοδική προεδρία της ΕΕ, την 1η Ιουλίου. Μια από τις πρώτες της ενέργειες, άλλωστε, ήταν να υπάρξει κοινή αναφορά με το Πεκίνο για την ανάγκη οι συνομιλίες να ολοκληρωθούν ως το τέλος του έτους.

Την ώρα που Βρυξέλλες και Πεκίνο έχουν θέσει όριο για την υπογραφή της συμφωνίας το τέλος του έτους, ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου 2021, αναφέρθηκε στο θέμα μέσω Twitter, καλώντας τους Ευρωπαίους εταίρους της Ουάσινγκτον "να συζητήσουν μαζί τις κοινές μας ανησυχίες όσον αφορά τις οικονομικές πρακτικές της Κίνας".

Ο Μπάιντεν πριν λίγες μέρες δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ανακαλέσει τους δασμούς που έχει επιβάλλει στο διμερές εμπόριο με την Κίνα ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας ότι "θέλει να συζητήσει πρώτα με τους Ευρωπαίους εταίρους του".

Κάποιοι λοιπόν από τους Ευρωπαίους φαίνεται να βρίσκονται έμμεσα ή άμεσα στη "γραμμή" Μπάιντεν.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε στις 17 Δεκεμβρίου ψήφισμα με το οποίο καταδικάζεται η καταναγκαστική εργασία στο Σιντζιάνγκ και κάλεσε την Ένωση να εισαγάγει στη συμφωνία δέσμευση για απαγόρευση ανάλογων πρακτικών, όπως προβλέπουν οι διεθνείς συμβάσεις.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ζμπίγκνιου Ράου προειδοποίησε ότι δεν χρειάζεται η Ευρώπη να επιταχύνει τη συμφωνία. "Χρειαζόμαστε περισσότερες διαβουλεύσεις και διαφάνεια με τους διατλαντικούς συμμάχους μας", είπε στο Twitter. "Μια καλή, ισορροπημένη συμφωνία είναι καλύτερη από μια πρόωρη."

Αξίζει να σημειωθεί ότι και η Γαλλία μέσω του Υφυπουργού Εμπορίου Φρανκ Ρίστερ τόνισε ότι δεν πρόκειται να υποστηριχθεί μια συμφωνία η οποία δεν θα επιλύει ζητήματα όπως η καταναγκαστική εργασία. 

Δεδομένου λοιπόν ότι ορισμένες από τις οικονομίες της ΕΕ εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική συνεργασία με την Κίνα, το μπλοκ αγωνίζεται -ακόμα- να βρει μια ενιαία φωνή. 

Όπως φαίνεται οι ελπίδες που είχαν εναποθέσει οι Ευρωπαίοι στη γερμανική προεδρία για τη γεφύρωση των διαφόρων αποδείχθηκαν "φρούδες" αφού δεν υπήρξε κάποια σημαντική πρόοδος μεταξύ των "27".

Με φόντο τα παραπάνω, η Γερμανία θα κληθεί σύντομα να διαλέξει πλευρά, αφού ο Τζο Μπάιντεν εν αντιθέσει με τον απερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται ότι αποζητά μια ισχυρή κοινή φωνή της Δύσης απέναντι στη Κίνα...