Ο πόλεμος διχάζει τη στρατιωτική και πολιτική ελίτ της Ρωσίας
AP
AP
Τριγμοί στο Κρεμλίνο

Ο πόλεμος διχάζει τη στρατιωτική και πολιτική ελίτ της Ρωσίας

Οι κόντρες στους κόλπους της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας της Ρωσίας είναι δύσκολο πλέον να αποσιωπηθούν, παρά τη λογοκρισία, καθώς ο πόλεμος εισέρχεται στο δεύτερο έτος, χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα υπέρ της Μόσχας.

Μικρή «γεύση» όσων συμβαίνουν παρασκηνιακά στο Κρεμλίνο παίρνουμε μετά τη δημοσιοποίηση της νέας σκληρής κόντρας που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Γεβγκένι Πριγκόζιν, επικεφαλής της μισθοφορικής εταιρείας Wagner και άλλοτε «πιστό» φίλο του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και τον υπουργό Άμυνας της χώρας, Σεργκέι Σοϊγκού.

Ο Πριγκόζιν κατηγόρησε τους κορυφαίους στρατιωτικούς ηγέτες της Ρωσίας για εσχάτη προδοσία, αφού ισχυρίστηκε ότι κράτησαν πίσω τα πολυπόθητα πυρομαχικά για τον αγώνα στην Ουκρανία και αρνήθηκαν να παράσχουν αεροπορική υποστήριξη.

Η ομάδα Wagner του Πριγκόζιν ηγείται της μάχης για την κατάληψη της πόλης Μπαχμούτ στην ανατολική περιοχή Ντονέτσκ της Ουκρανίας.

Δημόσια ξεσπάσματα

«Απλώς υπάρχει άμεση αντίθεση [στις προσπάθειες εξοπλισμού των μαχητών της Wagner]. Αυτό μπορεί να εξομοιωθεί με εσχάτη προδοσία», δήλωσε ο Πριγκόζιν σε φωνητικό μήνυμα που αναρτήθηκε στο κανάλι του στο Telegram την Τρίτη.

«Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου και ο υπουργός Άμυνας δίνουν εντολές δεξιά και αριστερά, όχι μόνο να μην δώσουν στη Wagner πυρομαχικά, αλλά και να μην τη βοηθήσουν με αερομεταφορές», σημείωσε.

Ο Πριγκόζιν υπήρξε από τους πιο σφοδρούς επικριτές του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, επιμένοντας ότι οι δικοί του άνδρες είναι πολύ πιο αποτελεσματικοί από τον τακτικό στρατό. Ο Ρώσος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Βαλέρι Γερασίμοφ διορίστηκε τον περασμένο μήνα για να διευθύνει τις επιχειρήσεις στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Αποφασίζουν ποιος θα πεθάνει»

Ο Πριγκόζιν,  κατηγόρησε τα στρατιωτικά επιτελεία ότι αποφασίζουν «ποιοι άνθρωποι θα πεθάνουν» και δήλωσε ότι οι μαχητές της Wagner «πέφτουν σαν τις μύγες» ελλείψει των απαραίτητων προμηθειών.

Ανώτεροι αξιωματούχοι απέρριψαν επίσης τα αιτήματα της Wagner να λάβουν ειδικά φτυάρια για να σκάψουν χαρακώματα, πρόσθεσε.

Η συμμαχία των σκληροπυρηνικών

Ο Πριγκόζιν, μεγιστάνας της εστίασης που χρησιμοποίησε τον πλούτο του για να δημιουργήσει ιδιωτικό στρατό, έχει αναλάβει δημόσιο ρόλο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία πριν ένα χρόνο.

Έχει προσβάλει δημοσίως τους κορυφαίους στρατιωτικούς διοικητές της Ρωσίας, έχει προσπαθήσει να μετατρέψει την επιτυχία στο πεδίο της μάχης σε πολιτική επιρροή και έχει περιγράψει λεπτομερώς και δημοσίως τη στρατολόγηση καταδίκων στις τάξεις της Wagner.

Ο Πριγκόζιν έχει επίσης δημιουργήσει άτυπη συμμαχία με άλλους σκληροπυρηνικούς, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ, και κατηγόρησε το υπουργείο Άμυνας ότι προσπαθεί να πάρει τα εύσημα για τις επιτυχίες της Wagner στην ανατολική Ουκρανία.

Ωστόσο, το άστρο του φθίνει. Του αφαιρέθηκε φέτος το δικαίωμα να στρατολογεί κρατούμενους εν μέσω ενδείξεων πως το Κρεμλίνο επιδιώκει να περιορίσει την επιρροή του.

«Απόπειρες διάσπασης» στον στρατό

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε ότι περιορίζει τις αποστολές πυρομαχικών σε εθελοντές στο μέτωπο, αλλά δεν έκανε σχετική αναφορά στη δύναμη της Wagner.

«Οι απόπειρες να δημιουργηθεί διάσπαση εντός του στενού μηχανισμού αλληλεπίδρασης και υποστήριξης μεταξύ των μονάδων των ρωσικών [στρατιωτικών] ομάδων είναι αντιπαραγωγικές και λειτουργούν αποκλειστικά προς όφελος του εχθρού», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του αργότερα την Τρίτη.

Αναλυτές εξειδικευμένοι σε θέματα Ρωσίας θεωρούν ότι το Κρεμλίνο αναπροσαρμόζει τη στρατηγική του στην Ουκρανία και ο Πριγκόζιν διεκδικεί μεγάλο κομμάτι αυτής της πίτας. Ουσιαστικά, επιδιώκει να μονοπωλήσει τις επιχειρήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Παράλληλα, κατήγγειλε ότι ανώνυμοι αξιωματούχοι αρνούνταν να διαθέσουν προμήθειες στη Wagner από προσωπική εχθρότητα προς αυτόν, καθώς και ότι έπρεπε να «ζητήσει συγγνώμη και να υπακούσει» προκειμένου να διορθωθεί η κατάσταση.

Το υπουργείο Άμυνας έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι η Βάγκνερ δεν τελεί υπό τον έλεγχό του, παρόλο που η πολιτοφυλακή εξαρτάται από το κράτος για τα όπλα και την υλικοτεχνική της υποστήριξη.

Το μήνυμα του Πούτιν

Η Τατιάνα Στανόβαγια, επικεφαλής της πολιτικής συμβουλευτικής εταιρείας R. Politik, δήλωσε ότι το ξέσπασμα του Πριγκόζιν τη Δευτέρα έμοιαζε με «πράξη απελπισίας» με στόχο να «περάσει στον Πούτιν».

Δεν ήταν σαφές αν είχε κατά νου τον Πριγκόζιν, αλλά ο Πούτιν σε ομιλία του την Τρίτη ανέφερε ότι ήθελε να δοθεί τέλος στις εσωτερικές κόντρες.

«Πρέπει να απαλλαγούμε - θέλω να το τονίσω αυτό - από οποιεσδήποτε διυπουργικές αντιθέσεις, τυπικότητες, μνησικακίες, παρεξηγήσεις και άλλες ανοησίες», διαμήνυσε ο Πούτιν απευθυνόμενος στην πολιτική και στρατιωτική ελίτ.

Σε ξεχωριστή ανάρτηση, ο Πριγκόζιν δήλωσε αργότερα την Τρίτη ότι ήταν πολύ απασχολημένος για να παρακολουθήσει την ομιλία του Πούτιν και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να σχολιάσει τα σχόλια του προέδρου σχετικά με την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Διαβάστε ακόμα:

Πριγκόζιν: Ρώσοι αξιωματούχοι αρνούνται να παράσχουν πολεμοφόδια στη Wagner

Γ. Πριγκόζιν: Επικρίνει το Κρεμλίνο για την αποτυχία του να μπλοκάρει το YouTube