Ο πόλεμος κατά των Κούρδων της Συρίας και ο άγνωστος άξονας της εθνοκάθαρσης 
AP Photo / Emrah Gurel
AP Photo / Emrah Gurel
Jerusalem Post

Ο πόλεμος κατά των Κούρδων της Συρίας και ο άγνωστος άξονας της εθνοκάθαρσης 

«Η Τουρκία και το Κατάρ κατηγορούν συστηματικά το Ισραήλ για "εθνοκάθαρση" στη Γάζα - ενώ διαπράττουν πραγματική εθνοκάθαρση στο συριακό Κουρδιστάν», αναφέρει σε ανάλυσή της η Jerusalem Post

Μια πολύμηνη έρευνα από το Jusoor, ένα νέο αραβικό μέσο ενημέρωσης, τεκμηριώνει μια μαζική εκστρατεία που κατευθύνεται από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χρηματοδοτείται από τον εμίρη του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι και λειτουργεί από ισλαμιστές του Κουβέιτ και της Παλαιστίνης, για να εκδιώξουν τους Κούρδους κατοίκους από τις πατρογονικές τους εστίες στη βορειοδυτική Συρία και να τους αντικαταστήσουν με Σύρους Άραβες εποίκους. 

Τοπικές και παγκόσμιες ομάδες δικαιωμάτων έχουν σημάνει συναγερμό για τα εγκλήματα αυτά, αλλά οι δράστες συνεχίζουν την εκστρατεία τους, χωρίς να περιορίζονται από τη διεθνή κοινότητα. 

«Διαφύγαμε κάτω από πυρά - γυναίκες και παιδιά», θυμήθηκε η Ναΐμα Χαλίλ, πρόσφυγας από την ιστορικά κουρδική πόλη Ιφρίν στη βορειοδυτική Συρία. «Για 15 ημέρες, κοιμόμασταν σε εξωτερικούς χώρους, κάτω από τουρκικούς βομβαρδισμούς. Τη νύχτα, φεύγαμε από πόλη σε πόλη». Μια ομάδα δικαιωμάτων της περιοχής αναφέρει ότι η επίθεση της Τουρκίας στην Ιφρίν μείωσε τον κουρδικό πληθυσμό της πόλης κατά 60%.

Η συνεχιζόμενη στρατιωτική επίθεση, με στόχο την Ιφρίν και άλλες πόλεις της βορειοδυτικής Συρίας, συνοδεύεται από ένα σχέδιο κατασκευής οικισμών, που ανακοίνωσε ο Ερντογάν το 2023, για τη μετακίνηση ενός εκατομμυρίου Σύρων Αράβων προσφύγων σε κουρδικές περιοχές.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής, ο κυβερνήτης του Κατάρ συμφώνησε να χρηματοδοτήσει την κατασκευή 240.000 κατοικιών σε εννέα συριακές επαρχίες. Τον Ιούνιο, η Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου του Κατάρ έγραψε στο Twitter ότι 13 τέτοια χωριά είχαν ολοκληρωθεί, ικανά να στεγάσουν 22.000 Σύρους Άραβες.  Κούρδοι ακτιβιστές καταγγέλλουν το έργο ως «εθνοκάθαρση».

Τουλάχιστον ένα από τα οικιστικά μπλοκ στο Ιφρίν χτίστηκε από μια παλαιστινιακή ΜΚΟ: τη «φιλανθρωπική» ομάδα Ajnadeen που εδρεύει στη Γάζα και συνδέεται με τη Χαμάς. Πέρυσι, η οργάνωση αναγνώρισε ότι χρηματοδότησε την κατασκευή 200 οικιστικών μονάδων. Ο Αμπντουλραχμάν Άπο, ένας Κούρδος πολιτικός από το Ιφρίν, κατηγορεί ότι 10.000 Παλαιστίνιοι ήταν μεταξύ των εποίκων.

Παράλληλα με την τουρκική, καταριανή και παλαιστινιακή συμμετοχή, ο Σύρος ερευνητής δημοσιογράφος Σαρντάρ Μαλά Νταργουίς αποκάλυψε χρηματοδότηση και επιχειρησιακή βοήθεια από το Κουβέιτ. Ο δημοσιογράφος της Jerusalem Post στο Ιφρίν βρήκε σημαίες του Κουβέιτ και τα λογότυπα των ισλαμιστικών ΜΚΟ του Κουβέιτ που αυτοπροσδιορίζονται ως ευεργέτες.  

Εκστρατείες κατά της κουρδικής κουλτούρας, γλώσσας 

Αυτή η καταδικαστέα επιχείρηση περιλαμβάνει επίσης μια εκστρατεία κατά της κουρδικής γλώσσας και κουλτούρας.

«Απαγόρευσαν την κουρδική γλώσσα και επέβαλαν την τουρκική στα σχολεία», παρατήρησε ο Ναουάφ Χαλίλ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Κουρδικών Σπουδών του Ιφρίν. Οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία πολιτοφυλακές σφαγίασαν επίσης μια οικογένεια που συμμετείχε στους εορτασμούς του Ναουρούζ, μιας αρχαίας κουρδικής παράδοσης, σηματοδοτώντας την τελευταία φορά που οι Κούρδοι μπορούσαν να γιορτάσουν το Ναουρούζ σε μια πόλη που κάποτε ήταν κουρδική πλειοψηφία», δήλωσε ο Χαλίλ.

Εν μέσω της τραγωδίας, οι Κούρδοι παρατηρητές θεωρούν ότι η συνεχής παρουσίαση του πολέμου στη Γάζα από τον Ερντογάν ως ισραηλινή «εθνοκάθαρση» αποτελεί προπέτασμα καπνού για την κατάφωρη συμπεριφορά του.  

«Οι Κούρδοι προσπαθούν με διάφορους τρόπους να πουν στον κόσμο ότι ο Ερντογάν είναι ψεύτης και υποκριτής και προσπαθεί να κρύψει τα εγκλήματά του κατά των Κούρδων υπερβάλλοντας και λέγοντας ψέματα για το τι συμβαίνει στη Γάζα», δήλωσε ο Νταργουίς, ο ερευνητής δημοσιογράφος. «Ο Ερντογάν πιστεύει ότι αν όλη η συζήτηση και η κριτική επικεντρωθεί στη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα, μπορεί να συνεχίσει να καταπιέζει τους Κούρδους όσο θέλει».

Ενώ ο κόσμος κάνει τα στραβά μάτια, η απελπισία των Κούρδων προσφύγων, όπως η Ναΐμα Χαλίλ και η οικογένειά της, μόνο μεγαλώνει: «Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η μοίρα μας ή πού πρέπει να πάμε».

Διαβάστε Περισσότερα