Ο Σαλβίνι δεν θέλει τα χρήματα του Βατικανού

Ο Σαλβίνι δεν θέλει τα χρήματα του Βατικανού

Tου Γιώργου Παυλόπουλου

Αίσθηση προκαλεί η αντίδραση της ιταλικής κυβέρνησης σε μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία το Βατικανό έχει μια οφειλή της τάξης των 5 ή και περισσότερων δισ. ευρώ έναντι του ιταλικού δημοσίου. Κι αυτό διότι, όπως σημειώνει στο σχετικό ρεπορτάζ του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, επικαλούμενο πηγές από τη Ρώμη, δεν υπάρχει περίπτωση διεκδίκησης των χρημάτων αυτών από την Καθολική Εκκλησία -έστω κι αν θα μπορούσαν να δώσουν ανάσα στα δημόσια οικονομικά, σε μια περίοδο μάλιστα έντονης κόντρας με τις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό του 2019.

Συγκεκριμένα, όπως αποφάνθηκαν οι δικαστές μετά από σχετική προσφυγή που είχε γίνει, η «ιερή τράπεζα» υποχρεούται να αποπληρώσει οφειλές που έχουν σωρευτεί εδώ και αρκετά χρόνια, εξαιτίας της μη καταβολής του ΕΝΦΙΑ που επιβλήθηκε το 1993 και αφορά όλα τα ακίνητα και τη γη στην Ιταλία. Για να συμβεί, όμως, αυτό, θα πρέπει κάποιος να υπολογίσει το ακριβές ποσό της οφειλής και να το απαιτήσει από το Βατικανό -κάτι, όμως, που η κυβέρνηση των Σαλβίνι, ντι Μάγιο και Κόντε δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει. 

Πρόκειται για ένα «Δούρειο Ίππο» ισχυρίστηκε υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος στην εφημερίδα la Stampa, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Η Ευρώπη γνωρίζει καλά ότι δεν πρόκειται ποτέ και με κανένα τρόπο να απαιτήσουμε τόσα χρήματα από την καθολική εκκλησία, πολύ περισσότερο πριν τις ευρωεκλογές».

Ωστόσο, δεν θα είναι εύκολο να παρακαμφθεί η απόφαση των δικαστών, καθώς ορισμένοι ισχυρίζονται ότι το Βατικανό, μην καταβάλλοντας τους φόρους που του αναλογούν, αποκτά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις ποικίλες εμπορικές και οικονομικές του δραστηριότητες, μιας και είναι γνωστό πως εκτός από κέντρο της καθολικής εκκλησίας, είναι και μια μεγάλη επιχείρηση.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η υπόθεση αυτή έχει μεγάλη ιστορία και αρκετό παρασκήνιο. Όπως αναφέρει το Der Spiegel, ενώ για πολλά χρόνια οι πάντες σφύριζαν αδιάφορα, συμπεριλαμβανομένης της Κομισιόν, η τελευταία αναγκάστηκε να ανακινήσει το θέμα το 2012, εξετάζοντας τις οφειλές μετά το 2006 -μιας και για την περίοδο 1993-2006 είχαν παραγραφεί. Τότε, παρενέβη το... χέρι του θεού με τη μορφή του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τότε προέδρου της Επιτροπής, ο οποίος αφού εξέτασε το θέμα, βρήκε τη λύση στη δικαιολογία ότι η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ είναι «τεχνικά ανέφικτη», μιας και δεν υπάρχει πλήρες μητρώο της ιδιοκτησίας του Βατικανού.

Ακριβώς αυτός ο ισχυρισμός κατέπεσε, όμως, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και τώρα, τα πράγματα δυσκολεύουν. Βεβαίως, και πάλι κανείς δεν φαίνεται να έχει τη διάθεση σύγκρουσης με τον Πάπα και τους καρδινάλιους, η δύναμη και επιρροή των οποίων είναι τεράστια. Πολύ περισσότερο η νυν κυβέρνηση της Ιταλίας, η οποία γνωρίζει ότι ακόμη και αν τη βγάλει καθαρή στην κόντρα της με τις Βρυξέλλες, το Βατικανό μπορεί να την... πνίξει σε μια πιθανή σύγκρουση. 

Μένει να δούμε, λοιπόν, εάν θα επικρατήσει ο νόμος ή θα νικήσει για μια ακόμη φορά το κριτήριο των πολιτικών και θρησκευτικών σκοπιμοτήτων.