Ο Σέρβος τζουντόκα και οι υπερβολές των Διεθνών Ομοσπανδιών
Screen grab via X
Screen grab via X

Ο Σέρβος τζουντόκα και οι υπερβολές των Διεθνών Ομοσπανδιών

Ο Σέρβος τζουντόκα, ένα δύστροπο άτομο όπως αναφέρουν όλα τα ρεπορτάζ, τιμωρήθηκε για απρεπή συμπεριφορά απέναντι και στους διαιτητές και στον αντίπαλό του. Ενδεχομένως και γιατί σταυροκοπήθηκε στον αγωνιστικό χώρο κάτι, που όπως μάθαμε, απαγορεύεται από το πρωτόκολλο της Διεθνούς Ομοσπονδίας τζούντο, το οποίο δεν επιτρέπει την έκφραση των πολιτικών και θρησκευτικών προτιμήσεων των αθλητών. Επάνω σε αυτό το ζήτημα μπορεί να ανοίξει μια γενικότερη συζήτηση για τους κανόνες που θέτουν διάφορες Ομοσπονδίες στους αθλητές τους. Πάντως, για να το κλείσω το ζήτημα του Σέρβου τζουντόκα, καλώς τιμωρήθηκε.

Να δεχθώ ότι η έκφραση των πολιτικών πεποιθήσεων μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις. Καλόν είναι η πολιτική να μένει έξω από τους αγωνιστικούς χώρους, διότι εκ της φύσεως της διαιρεί. Αλλά το να ευχαριστήσει τον Θεό του ένας αθλητής, με τον τρόπο που επιτάσσει η θρησκεία του, ποιον ενοχλεί; Ποιον προκαλεί; Ενοχλήθηκε κανένας όταν ο Σαλάχ της Λίβερπουλ πανηγυρίζει όπως προσεύχονται οι μουσουλμάνοι; Ή μήπως ενοχλήθηκε κανένας όταν οι Κροάτες ή οι Ιταλοί ποδοσφαιριστές πανηγυρίζουν κάνοντας τον σταυρό τους όπως οι Καθολικοί; Στην περίπτωση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Τζούντο δε μιλάμε ούτε για πολιτική ορθότητα ούτε για woke ατζέντα. Μιλάμε απλώς για μια υπερβολή στο όριο της ανοησίας.

Πολύ φοβούμαι ότι παρόμοιο πρωτόκολλο θα εφαρμόσουν και άλλες Διεθνείς Ομοσπονδίες άλλων αθλημάτων. Είναι γνωστό ότι τόσο η ΟΥΕΦΑ όσο και η ΦΙΦΑ επέβαλαν στους ποδοσφαιριστές, εδώ και καιρό, κανόνες στο πώς θα πανηγυρίζουν την επίτευξη ενός γκολ, προκαλώντας αρχικά τις διαμαρτυρίες τους.

Έτσι, η συνήθης αντίδραση να βγάζει ο σκόρερ τη φανέλα του για να πανηγυρίσει, τιμωρείται με κίτρινη κάρτα και αν είναι η δεύτερη αποβάλλεται. Δεν είναι εντελώς παράλογο; Προφανώς, οι ηγεσίες των δύο πανίσχυρων Ομοσπονδιών Ποδοσφαίρου έκριναν ότι το γυναικείο κοινό θα σκανδαλιζόταν από τη θέα των γραμμωμένων σωμάτων των ποδοσφαιριστών. Άλλη εξήγηση δεν υπάρχει. Δεν το λες σεμνοτυφία, το λες απλώς βλακεία.

Περιμένω από τη Διεθνή Ομοσπονδία Στίβου να κάνει κάτι για τις καλλίπυγες αθλήτριες που σκανδαλίζουν το αντρικό κοινό. Να καλύπτουν μηρούς και οπίσθια με κάτι τις, όπως κάνουν οι μουσουλμάνες. Τις είδαμε στο beach volley, απέναντι σε κάτι «προκλητικές» Ισπανίδες, αν δεν κάνω λάθος.

Για να το σοβαρέψω, όσο γίνεται. Διαφεύγει από όλους αυτούς τους γραφειοκράτες των Διεθνών Ομοσπονδιών, με τα υψηλότατες αμοιβές και τα διάφορα «τυχερά», ότι όλοι οι αθλητές, κορίτσια και αγόρια, είναι νέα παιδιά που το αίμα τους βράζει. Προπονούνται σκληρά, υπό συνθήκες αυστηρότατης πειθαρχίας και είναι απολύτως λογικό κάποια στιγμή να θέλουν να εκτονωθούν, εκφράζοντας είτε τη χαρά τους είτε την απογοήτευσή τους, στους αγωνιστικούς χώρους. Το πώς θα το κάνει η καθεμιά και ο καθένας, αυτό επαφίεται στην προσωπικότητα του υπό την προϋπόθεση πως δε θα προσβάλλει τους συναθλητές του και το κοινό.

Να το επαναλάβω για μια ακόμα φορά, ο Σέρβος τζουντόκα καλώς τιμωρήθηκε. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι οι ηγεσίες των διαφόρων διεθνών Ομοσπονδιών δε θα πρέπει να επανεξετάσουν όλες αυτές τις ρυθμίσεις που αφορούν τελικά την έκφραση των συναισθημάτων νέων ανθρώπων στους αγωνιστικούς χώρους.