Ο θάνατος του Κινέζου γιατρού και τα σενάρια περί «συγκάλυψης»

Ο θάνατος του Κινέζου γιατρού και τα σενάρια περί «συγκάλυψης»

Του Γιάννη Μαντζίκου

Ήταν στις αρχές Ιανουαρίου, όταν οι κινεζικές αρχές, αναφέρονταν ακόμα σε μια πνευμονία άγνωστης προέλευσης από την οποία ασθένησαν 59 άνθρωποι, διαψεύδοντας όμως ότι ήταν το Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Ανεπάρκειας (SARS) που ευθύνεται για τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων το 2003.

Σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο (AFP), το οποίο ήταν εκ των πρώτων ενημερωτικών μέσων που μετέδωσε για τον ιό, στις 5 Ιανουαρίου, η Επιτροπή Υγείας της Ουχάν υποστήριζε ότι δεν είχε καταγραφεί καμία περίπτωση μετάδοσης της ασθένειας από άνθρωπο σε άνθρωπο, την ώρα που η πόλη είχε λάβει πολλά μέτρα για να περιοριστεί η εξάπλωσή της.

Εν τούτοις, όπως αναφέρουν εκτενή ρεπορτάζ ενημερωτικών μέσων όπως η εφημερίδα «Financial Times», στις 27 Δεκεμβρίου, ο Λι Γουενλιάνγκ ένας γιατρός στο Κεντρικό Νοσοκομείο της Ουχάν, ενημέρωσε τους συναδέλφους ιατρούς σε μια διαδικτυακή ομάδα συνομιλίας για όλο και περισσότερες περιπτώσεις πνευμονίας για τις οποίες «ανησυχούσε ότι προέρχονταν από την ίδια οικογένεια με τον SARS». Την ίδια μέρα, η Κεντρική Επιτροπή Υγείας της Ουχάν απαγόρευσε στα νοσοκομεία να κάνουν δημόσιες ανακοινώσεις, λογοκρίθηκαν μέσα ενημέρωσης και συνελήφθησαν οκτώ πολίτες που κατηγορήθηκαν ότι «διέσπειραν φήμες». Μεταξύ των οκτώ αυτών πολιτών που συνελήφθησαν ήταν ο γιατρός αυτός, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική μονάδα θεραπείας από επιπλοκές του ιού τον οποίο είχε κολλήσει από μια ασθενή που νοσηλευόταν. 

Στο μεταξύ εκατομμύρια Κινέζοι έχουν επιστρέψει από το εξωτερικό στην πατρίδα τους για να γιορτάσουν το νέο έτος, χωρίς καμία απαγόρευση στις μετακινήσεις. 

Παρά τις συνεχείς διαψεύσεις, ότι ο ιός ανήκει στην ίδια οικογένεια με το Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Ανεπάρκειας (SARS), στις 10 Ιανουαρίου, ο νέος κορονοϊός αναφέρθηκε για πρώτη φορά ως η αιτία θανάτου ενός 61χρονου άνδρα στη Ουχάν. Τότε, η Κίνα μοιράστηκε πληροφορίες σχετικά με τον ιό με άλλες χώρες, όπως η Ιαπωνία και η Ταϊλάνδη.

Η τοπική επιτροπή υγείας της Ουχάν παραδέχεται ωστόσο ότι ο ιός μεταδίδεται με την ανθρώπινη επαφή στις 16 Ιανουαρίου. 

Στις 18 Ιανουαρίου και με τον ιό να μεταδίδεται ταχύτατα, η Ουχάν διοργανώνει κανονικά το υπαίθριο ετήσιο φεστιβάλ φαγητού για 40,000 οικογένειες. Τα πρώτα μέτρα λαμβάνονται μόνο πέντε μέρες αργότερα, οπότε και οι τοπικές -πάντα- αρχές προχωρούν σε καθολική απαγόρευση των μετακινήσεων. Παράλληλα όμως, δεν είχαν διανεμηθεί ειδικά τεστ για τη νόσο σε κάποια από τα νοσοκομεία της Ουχάν έως τις 20 Ιανουαρίου, όπως δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του περιφερειακού κέντρου ελέγχου και πρόληψης ασθενειών της επαρχίας Χουμπέι. Το προηγούμενο διάστημα τα οποία δείγματα έπρεπε να σταλούν σε εργαστήριο στο Πεκίνο, με αποτέλεσμα να χρειάζονται τρεις έως πέντε ημέρες για τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Ουχάν.

Σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που βρίσκονται στην Κίνα είτε αποκρύπτονται οι πραγματικοί αριθμοί είτε άνθρωποι πεθαίνουν από τον ιό, χωρίς να καταγραφούν. Αυτό τουλάχιστον φέρεται να αναφέρει εργαζόμενος σε νοσοκομείο της Ουχαν στη Deutsche Welle αμφισβητεί τον επίσημο αριθμό θυμάτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που δημοσιεύουν κάθε τόσο οι κινεζικές αρχές.

«Πιστεύω ότι υπάρχουν περισσότερα κρούσματα και νεκροί. Ακόμη και όταν η αξονική δείξει πνευμονία, δεν ακολουθούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες προκειμένου να εξακριβωθεί εάν πρόκειται για την ιογενή τύπου. Γιατί; Διότι οι λίστες αναμονής είναι πολύ μακρές. Όποιος όμως πεθαίνει χωρίς να έχει κάνει τις σχετικές εξετάσεις δεν καταγράφεται ως θύμα του κορονοϊού».

Στις 31 Ιανουαρίου, ο Γκάμπριελ Λεουνγκ  πρύτανης της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ ανέφερε ότι μόνο στην Ουχάν οι περιπτώσεις ήταν 75,000 την ώρα που η Κίνα έκανε λόγο για 11,900 περιστατικά. 

Την ίδια ώρα που συμβαίνουν αυτά, ο πρόεδρος της χώρας είναι «σχεδόν εξαφανισμένος» όπως αναφέρει το BBC, σε μια σαφή ένδειξη ότι το ΚΚ Κίνας ψάχνει τον αποδιοπομπαίο τράγο στις τοπικές αρχές.

AP Photo/Ahn Young-joon