Ο Τζόνσον λέει ότι παρακάμπτει τη συμφωνία αποχώρησης γιατί η ΕΕ έχει «ένα πιστόλι στο τραπέζι»

Ο Τζόνσον λέει ότι παρακάμπτει τη συμφωνία αποχώρησης γιατί η ΕΕ έχει «ένα πιστόλι στο τραπέζι»

Με ένα μάλλον πρωτοφανές επιχείρημα βάση του οποίου η ΕΕ «τον απειλεί με ένα πιστόλι στο τραπέζι», ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υποστηρίζει ότι θέλει να παρακάμψει μέρος την Συμφωνία Αποχώρησης την οποία ο ίδιος υπέγραψε με τις Βρυξέλλες. 

Σε μια επανάληψη του θρίλερ και της αναταραχής που έζησε η χώρα επί της περιόδου της προκατόχου του Τερέζα Μέι, ο Τζόνσον λέει σε κάθε τόνο ότι «αναγκάζεται» να παραβιάσει τον νόμο. 

«Απειλούν να δημιουργήσουν ένα σύνορο στην ίδια μας τη χώρα», μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Μεγάλης Βρετανίας, υποστήριξε ο Τζόνσον στην ομιλία του στη Βουλή των Κοινοτήτων. Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν είναι παρά ένα «δίχτυ ασφαλείας», μια «ασφαλιστική δικλείδα» την οποία ελπίζει ότι δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει.

Ο Συντηρητικός πρωθυπουργός επέμεινε ότι οι Βρυξέλλες μπορούν να μπλοκάρουν τις βρετανικές εξαγωγές στη Βόρεια Ιρλανδία και ότι με τη στάση τους αυτή παρακωλύουν τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας.

Η Συμφωνία Αποχώρησης που υπέγραψε το Λονδίνο προβλέπει ότι στη Βόρεια Ιρλανδία επί τέσσερα χρόνια θα εφαρμόζονται ορισμένοι ευρωπαϊκοί κανόνες, κυρίως σε ό,τι αφορά το εμπόριο. Όμως ο Τζόνσον επιθυμεί μέσω του νομοσχεδίου να λαμβάνει μονομερώς αποφάσεις, σε αντίθεση με όσα έχει συμφωνήσει μέχρι τώρα

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός βλέπει όλο και περισσότερους, πιστούς μέχρι πρότινος, βουλευτές να δηλώνουν δημόσια την αντίθεση τους. Η πιο ηχηρή διαφοροποίηση ήταν του πρώην Υπουργού Οικονομικών Σατζίντ Τζαβίντ ο οποίος ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να στηρίξει αυτό το νομοσχέδιο, παρά μόνο αν γίνουν τροποποιήσεις στο περιεχόμενό του. «Η παραβίαση του διεθνούς δικαίου είναι ένα βήμα που δεν θα πρέπει να το κάνουμε ελαφρά τη καρδία. Αφού μελέτησα προσεκτικά το Νομοσχέδιο περί Εσωτερικής Αγοράς, δεν καταλαβαίνω γιατί είναι αναγκαίο να το κάνουμε αυτό».

Εξίσου σημαντική ήταν και η δημόσια αντίθεση του Τζέφρι Κοξ, τέως Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος γράφοντας στην εφημερίδα Times χαρακτήρισε «ασυνείδητη» την πρόταση νόμου της κυβέρνησης και «μονομερή αθέτηση των υποχρεώσεων μιας συνθήκης στις οποίες δεσμευθήκαμε με το λόγο μας πριν από λιγότερο από 12 μήνες».

Παρόλα αυτά ο Τζόνσον δεν δείχνει να συγκινείται καθώς διαθέτει μια άνετη πλειοψηφία των 80 βουλευτών, γεγονός που του δίνει τη δυνατότητα να απειλεί τους διαφωνούντες με στέρηση της κομματικής ιδιότητας, όπως έχει κάνει στο παρελθόν. Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τρίτη στις 22 του μήνα αναμένεται η κρίσιμη ψηφοφορία επί τροπολογίας που έχει καταθέσει ο βετεράνος Συντηρητικός βουλευτής σερ Μπόμπ Νιλ, η οποία δίνει στο κοινοβούλιο τη δυνατότητα να μπλοκάρει το νομοσχέδιο.

Το σίγουρο ότι είναι μετά την επίσημη αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου 2020, οι διαπραγματεύσεις τις οποίες Λονδίνο και Βρυξέλλες ξεκίνησαν για τη μελλοντική σχέση τους, όχι μόνο «καρκινοβατούν» αλλά φαίνεται να βρίσκονται ένα βήμα πριν «τιναχτούν στον αέρα».