Οι αγεφύρωτες διαφορές ΝΑΤΟ - Ρωσίας

Οι αγεφύρωτες διαφορές ΝΑΤΟ - Ρωσίας

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στολτενμπεργκ ουσιαστικά έκλεισε τη συνέντευξη Τύπου έπειτα από την πρώτη ημέρα εργασιών του «ξεχασμένου» Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας μην αποκλείοντας το ξέσπασμα μίας ένοπλης σύγκρουσης στην καρδιά της Ευρώπης. Με σκοπό την αποφυγή της άλλωστε, τόνισε πως το ΝΑΤΟ συζητά με τη Ρωσία, δίχως προϋποθέσεις αποκλιμάκωσης της κατάστασης στην Ουκρανία.

Για τη Ρωσία ωστόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι εκείνες που κλιμακώνουν την ένταση στην περιοχή με τον εξοπλισμό της Ουκρανίας αλλά και με τη στρατιωτική παρουσία τους. Με αυτό το επιχείρημα η Μόσχα προσπάθησε να αλλάξει τους συσχετισμούς των διαπραγματεύσεων, εμπλέκοντας στις συζητήσεις τις ευρωπαϊκές χώρες, ελπίζοντας να εκμεταλλευθεί τις διαφορετικές απόψεις στο στρατόπεδο της Δύσης.

Το Παρίσι θεωρεί πως μπορεί να διαδραματίσει έναν διακριτό ρόλο στο ουκρανικό ζήτημα σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δείχνοντας τις ηγετικές διαθέσεις του Εμμανουέλ Μακρόν αλλά και επιχειρώντας να παρουσιάσει κάποια πρόοδο ενόψει των προεδρικών εκλογών του επόμενου έτους. Από την άλλη, ο Όλαφ Σολτς έχει κληρονομήσει την εταιρική σχέση με τη Ρωσία που είχε δημιουργηθεί επί καγκελαρίας Άγκελα Μέρκελ.

Προς το παρόν ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταφέρει να έχουν στο πλευρό τους ευρωπαίους συμμάχους τους, έχοντας αναδείξει τη δράση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία. Οι ασκήσεις των ρωσικών δυνάμεων με πραγματικά πυρά, στρατεύματα και άρματα μάχης κοντά στα ουκρανικά σύνορα χθες βοήθησε στη συστράτευση των Ευρωπαίων με τους Αμερικάνους, όσο κι αν οι Ρώσοι προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τη σημασία τους.

Ενόψει της δεύτερης ημέρας των συνομιλιών, οι διαφορές μεταξύ Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και Ρωσίας φαντάζουν πάντως αγεφύρωτες. Η Μόσχα συνεχίζει να ζητάει εγγυήσεις πως δεν θα ενταχθούν Ουκρανία και Γεωργία στο ΝΑΤΟ, ενώ το ΝΑΤΟ, παρά τις διαφορετικές απόψεις για την Ουκρανία, προασπίζεται την πολιτική των «ανοικτών θυρών» και διατείνεται πως όποιο κράτος επιθυμεί, μπορεί να εισέλθει στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ο Στόλτενμπεργκ έθιξε ακόμα και την πιθανότητα να αυξηθεί η νατοϊκή παρουσία στην ανατολική Ευρώπη ως αντίποινα σε πιθανή ρωσική δράση, αν και τόνισε πως η Ουκρανία δεν είναι ακόμα μέλος του ΝΑΤΟ και η Συμμαχία δεν έχει αναλάβει κάποια νομική δέσμευση προς το Κίεβο. Το σύνολο των δυτικών κρατών πάντως έχουν τονίσει την ηθική στήριξη στην Ουκρανία, σε περίπτωση ρωσικής εισβολής.

Η συνέχιση των συνομιλιών πάντως αφήνει ανοικτό ένα φως στον ορίζοντα. Ας μην ξεχνάμε πως οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών είχαν διακοπεί, έπειτα από την εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία και έκτοτε παρέμεναν εξαιρετικά τεταμένες. Ενδεχομένως μία συμφωνία στη βάση των αρχικών αμερικανορωσικών συζητήσεων σχετικά με τους πυραύλους μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη, αλλά τα όρια στις στρατιωτικές ασκήσεις στην Ανατολική Ευρώπη να διατηρήσει προσωρινά την ευαίσθητη ισορροπία.