Οι διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ προκαλούν εκνευρισμό στο Πεκίνο

Οι διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ προκαλούν εκνευρισμό στο Πεκίνο

Του Γιάννη Μαντζίκου

Την ώρα που το Πεκίνο ετοιμάζεται για τον εορτασμό των 70 ετών από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, η σκέψη των ιθυνόντων του Κομμουνιστικού Κόμματος θα παραμένει στο Χονγκ Κονγκ, όπου οι διαδηλώσεις δεν δείχνουν να σταματούν.

Τα σοβαρά επεισόδια και οι συγκεντρώσεις του Σαββατοκύριακου στη πόλη-κράτος ενίσχυσαν την αβεβαιότητα για το τι μέλει γενέσθαι και για το πώς τελικά το Πεκίνο θα αντιμετωπίσει την κρίση που διαρκεί εδώ και 17 εβδομάδες. Των σφοδρών συγκρούσεων είχε προηγηθεί ο διάλογος που είχε αναγγείλει η κυβερνήτης Καρι Λαμ με "τυχαία" επιλεγμένους πολίτες ώστε να αφουγκραστεί τα προβλήματα τους. Ωστόσο, ούτε ο διάλογος φάνηκε αρκετός για τους διαδηλωτές, οι οποίοι ζητούν πια ανεξάρτητη έρευνα για τη χρήση βίας από την αστυνομία και μεταρρυθμίσεις προς τη δημοκρατικοποιηση.

Αυτό που ξεκίνησε ως αντίθεση στο νομοσχέδιο για την έκδοση κρατουμένων στη Κίνα από το Χονγκ Κονγκ έχει εξελιχθεί σε απειλή για το ΚΚ το οποίο δεν γνωρίζει πως ακριβώς θα απαντήσει.

Το γεγονός ότι μέχρι τώρα ο πανίσχυρος Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας δεν έχει επέμβει, οφείλεται στο διακύβευμα και την φήμη που έχει το Χονγκ Κονγκ για τη παγκόσμια οικονομία και κοινότητα. Μια βίαιη επέμβαση θα απειλούσε πρώτα από όλα, το αφήγημα του Πεκίνου για "αρμονική συνύπαρξη του οικονομικού μοντέλου του καπιταλισμού με το σκληρό Κομμουνιστικό καθεστώς. Δεύτερον, η Κίνα δεν επιθυμεί να ανοίξει ένα ακόμα μέτωπο την ώρα που ο εμπορικός πόλεμος τις ΗΠΑ μαίνεται με αμείωτη ένταση. Τρίτον, η Ουάσινγκτον έχει από την πλευρά της τον τρόπο να πιέσει το Πεκίνο. Πριν λίγο καιρό, οι επιτροπές του Κογκρέσου των ΗΠΑ ψήφισαν την λεγόμενη "Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματακαι τη Δημοκρατία του Χονγκ Κονγκ" του 2019, φέρνοντάς την ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνει νόμος. Η πράξη απαιτεί από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να εκτιμήσει το επίπεδο ελευθερίας στο Χονγκ Κονγκ προκειμένου να αποφασίσει κατά πόσο η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να χορηγεί τα ειδικά προνόμια εμπορικών συναλλαγών της πόλης βάσει της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου περί Πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών- Χονγκ Κονγκ του 1992. Σε περίπτωση επέμβασης από την Κίνα, ο Λευκός Οίκος θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τον παραπάνω νόμο προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην οικονομία της πόλης κράτους.

Με φόντο τα παραπάνω εκτίμηση πολλών αναλυτών είναι ότι η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ θα μπορούσε να ζητήσει την ενεργοποίηση των εφεδρικών ειδικών δυνάμεων του στρατού της Κίνας που ειδικεύονται στην καταστολή βίαιων εξεγέρσεων χωρίς να είναι αναγκαία η παρουσία τανκς και οπλισμένων στρατιωτών.