Οι «τιμωροί» του Ναβάλνι: Ομάδα χάκερ προκάλεσε αναστάτωση στη Ρωσία του Πούτιν
Shutterstock
Shutterstock

Οι «τιμωροί» του Ναβάλνι: Ομάδα χάκερ προκάλεσε αναστάτωση στη Ρωσία του Πούτιν

Λίγες ώρες μετά το θάνατο του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι τον Φεβρουάριο σε ρωσική φυλακή, μια ομάδα χάκερ κατά του Κρεμλίνου φαίνεται πως αποφάσισε να εκδικηθεί για το χαμό του μεγαλύτερου επικριτή του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Χρησιμοποιώντας την πρόσβασή τους σε ένα δίκτυο υπολογιστών που συνδέεται με το σύστημα φυλακών της Ρωσίας, οι χάκερ τοποθέτησαν μια φωτογραφία του Ναβάλνι στον ιστότοπο του εργολάβου της φυλακής που είχε παραβιαστεί, σύμφωνα με το CNN.

«Ζήτω ο Αλεξέι Ναβάλνι!», έγραφε ένα μήνυμα στον παραβιασμένο ιστότοπο, συνοδευόμενο από μια φωτογραφία του Ναβάλνι και της συζύγου του Γιούλια σε μια πολιτική συγκέντρωση.

Σε μια εντυπωσιακή παραβίαση ασφάλειας, οι χάκερ φαίνεται επίσης να έχουν κλέψει μια βάση δεδομένων που περιείχε πληροφορίες για εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσους κρατούμενους και τους συγγενείς και τις επαφές τους, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων που διατηρούνταν για κρατούμενους στην αποικία φυλακών της Αρκτικής, όπου ο Ναβάλνι πέθανε στις 16 Φεβρουαρίου.

Οι χάκερ, οι οποίοι δηλώνουν ότι είναι ένα μείγμα εθνικοτήτων, συμπεριλαμβανομένων Ρώσων ομογενών και Ουκρανών, μοιράζονται αυτά τα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των αριθμών τηλεφώνου και των διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των κρατουμένων και των συγγενών τους «με την ελπίδα ότι κάποιος μπορεί να επικοινωνήσει μαζί τους και να βοηθήσει να καταλάβουμε τι συνέβη στον Ναβάλνι.

Επιπλέον, οι χάκερ χρησιμοποίησαν την πρόσβασή τους στο ηλεκτρονικό κομισάριο του ρωσικού συστήματος φυλακών, όπου τα μέλη της οικογένειας αγοράζουν τρόφιμα για τους κρατούμενους, για να αλλάξουν τις τιμές πραγμάτων όπως τα ζυμαρικά και οι κονσέρβες βοδινού κρέατος σε ένα ρούβλι, που είναι περίπου 0,01 δολάρια.

Κανονικά, αυτά τα αγαθά κοστίζουν πάνω από 1 δολάριο.

Νέο κεφάλαιο στον «χακτιβισμό»

Η ομάδα χάκερ έστειλε σημειώματα στους διαχειριστές του ηλεκτρονικού καταστήματος φυλακών, προειδοποιώντας τους να μην αφαιρέσουν τα μηνύματα υπέρ του Ναβάλνι από την ιστοσελίδα. Όταν οι διαχειριστές της ιστοσελίδας αρνήθηκαν, οι χάκερς αντεπιτέθηκαν καταστρέφοντας έναν από τους διακομιστές υπολογιστών των διαχειριστών.

Το χάκινγκ με πολιτικά κίνητρα, ή «χακτιβισμός», έχει εξαπλωθεί σε μεγάλο βαθμό τα δύο και πλέον χρόνια που μεσολάβησαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τις ημέρες που ακολούθησαν την εισβολή, ένας Ουκρανός πήρε εκδίκηση διαρρέοντας έναν όγκο εσωτερικών δεδομένων από μια ρωσική συμμορία ransomware που έδειχνε τις υποτιθέμενες διασυνδέσεις της ομάδας με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Φιλο-ουκρανοί χάκερ διαφόρων ειδών μπήκαν στη μάχη, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για επιθέσεις σε έναν ρωσικό πάροχο διαδικτύου, για παράδειγμα, και σε ιστότοπους που μετέδιδαν μια υψηλού επιπέδου ομιλία του Πούτιν πέρυσι.