ΟΗΕ: Το ψήφισμα - χάδι στη Χαμάς
AP
AP

ΟΗΕ: Το ψήφισμα - χάδι στη Χαμάς

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με ψήφους 121 υπέρ υιοθέτησε ένα ψήφισμα για τη Γάζα από το οποίο λείπει παντελώς η λέξη Χαμάς. Λες και δε συνέβη τίποτα στις 7 Οκτωβρίου και οι Ισραηλινοί ξύπνησαν ένα πρωί και αποφάσισαν να ισοπεδώσουν τη Γάζα. Ο Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ δήλωσε πως πρόκειται για «ψήφισμα της ντροπής» και δεν έχει άδικο. Ο ΟΗΕ δεν είναι φιλανθρωπική ΜΚΟ που στέκεται μόνο στην ανθρωπιστική διάσταση των γεγονότων. 

Επί της ουσίας το ψήφισμα που ζητά μόνον την κατάπαυση των εχθροπραξιών - δηλαδή καλεί το Ισραήλ να αναστείλει τις επιχειρήσεις του - όχι μόνον αφήνει ανέπαφο όλον τον μηχανισμό της Χαμάς, αλλά τον ενδυναμώνει κιόλας καθώς, είναι κοινό μυστικό, πως το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών που περνούν στη Γάζα το απομυζά η τρομοκρατική οργάνωση. Συγχρόνως, μια τέτοια κατάπαυση του πυρός θα καθιστούσε αδύνατη την επιστροφή στα σπίτια τους των χιλιάδων Ισραηλινών που κατοικούσαν δίπλα στη Γάζα. Αυτές είναι οι συνέπειες της «ανθρωπιστικής εκεχειρίας» του ψηφίσματος του ΟΗΕ. 

Υπήρξε στο αρχικό ψήφισμα-- πρόταση της Ιορδανίας, μια τροπολογία του Καναδά, η οποία συνδύαζε την ανθρωπιστική βοήθεια με την απελευθέρωση των ομήρων και τον χαρακτηρισμό της Χαμάς ως τρομοκρατικής οργάνωσης. Όμως αυτή η τροπολογία που υπερψήφισε και η Ελλάδα πλειοψήφισε, χωρίς την απαιτούμενη πλειοψηφία και έτσι δεν υιοθετήθηκε. 

Είναι κοινοτοπία αν μιλήσουμε για τη διεθνή υποκρισία. Κράτη που αναγνωρίζουν τον τρομοκρατικό χαρακτήρα της Χαμάς και το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, όταν πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα πώς θα εξουδετερωθούν οι τρομοκράτες, σωπαίνουν. Φοβούνται να παραδεχτούν πως η λύση είναι μια και είναι στρατιωτική. 

Επικαλούνται την ανθρωπιστική κρίση, χωρίς να αναρωτηθούν τι πόροι δαπανήθηκαν για την κατασκευή των τούνελ και τι πόροι δαπανώνται για τη συντήρηση ενός στρατού δεκάδων χιλιάδων τρομοκρατών. Και από ποιους αφαιρέθηκαν αυτοί οι πόροι. Από τους ίδιους τους πολίτες της Γάζας. Και όλοι αυτοί οι «ανθρωπιστές» και οι «αντικειμενικοί» σχολιαστές στέκονται άφωνοι στο γεγονός πως η Χαμάς τα αρχηγεία της και τους σταθμούς ανεφοδιασμούς της τα έχει δίπλα ή μέσα σε νοσοκομεία, σχολεία και παιδικούς σταθμούς. Είναι οι ίδιοι που βάζουν τα δικά τους γυναικόπαιδα μπροστά, ενώ με την ίδια ευκολία δολοφονούν τα γυναικόπαιδα των Ισραηλινών.

Η Ελλάδα πολύ ορθά έπραξε και ψήφισε αρχικά το ψήφισμα του Καναδά το οποίο ήταν το πιο ολοκληρωμένο και ακολούθως απείχε από την ψηφοφορία. Η στάση της - πέραν όλων των προαναφερθέντων επί της ουσίας των ψηφισμάτων - ήταν σύμφωνη με τη στάση που τήρησαν οι περισσότερες χώρες της ΕΕ (15+4), αλλά και οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει λάβει τη στρατηγική απόφαση να ενταχθεί χωρίς αμφιταλαντεύσεις στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Και για αυτήν την απόφαση κρίθηκε και κρίνεται. 

Τα όσα της προσάπτουν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν την εξήγησή τους. Για την Αριστερά η υπεράσπιση των Παλαιστινίων κατέστη, λόγω της Σοβιετικής Ένωσης, μέρος της ταυτότητάς της, κάτι που επιβιώνει μέχρι σήμερα, το δε ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τον Αραφατισμό του. Ως γνωστόν ο Αραφάτ ήταν και παραμένει για το «βαθύ» ΠΑΣΟΚ μια πατρική φυσιογνωμία, που παρέστη αυτοπροσώπως σε όλα τα συνέδρια του Κινήματος.

Υ.Γ. Για το τι σημαίνει Αραφατισμός, λίαν προσεχώς.