Όλεθρος και αντίσταση - 100 μέρες από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία

Όλεθρος και αντίσταση - 100 μέρες από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία

Εκατό μέρες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία συμπληρώνονται σήμερα Παρασκευή. Οι επιτιθέμενοι συνεχίζουν την ολέθρια προέλασή τους στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ενώ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε νέα έκκληση προς της Δύση για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας, αναγνωρίζοντας ότι περίπου το 20% των ουκρανικών εδαφών έχει περάσει υπό τον έλεγχο της Μόσχας.

«Όλοι οι αξιόμαχοι ρωσικοί στρατιωτικοί σχηματισμοί εμπλέκονται σε αυτή την εισβολή», υποστήριξε ο Ουκρανός πρόεδρος σε μήνυμα που απηύθυνε, μέσω βιντεοδιάσκεψης, στο Κοινοβούλιο του Λουξεμβούργου, προσθέτοντας ότι το μέτωπο των εχθροπραξιών εκτείνεται σε μήκος 1.000 χιλιομέτρων.

Σε άλλη παρέμβασή του, στο διεθνές φόρουμ της Μπρατισλάβας, κάλεσε τη Δύση να ανεβάσει σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα τις προμήθειες όπλων προς τη χώρα του, ώστε να οδηγηθεί ο σκληρός πόλεμος με τη Ρωσία σε «σημείο καμπής» υπέρ των αμυνομένων.

«Πόλεμος φθοράς»

Ρεπορτάζ διεθνών πρακτορείων ανέφεραν ότι, μετά την απόφαση για αποστολή προηγμένων εκτοξευτήρων πολλαπλών πυραύλων, η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται να παραδώσει στους Ουκρανούς τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), εξοπλισμένα με πυραύλους Hellfire.

Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι «η διοχέτευση όπλων στην Ουκρανία δεν αλλάζει όλες τις παραμέτρους» της σύγκρουσης και επέμεινε ότι οι ρωσικοί στόχοι θα επιτευχθούν, προειδοποιώντας για μεγαλύτερες απώλειες στην Ουκρανία.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ κάλεσε τη Δύση να προετοιμαστεί για «μακροχρόνιο πόλεμο φθοράς» στην Ουκρανία, μετά τη συνάντηση που είχε στην Ουάσιγκτον με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν.

Βρετανία: Εκτός αρχικών στόχων η ρωσική εισβολή, 100 μέρες μετά

Ωστόσο, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι η Μόσχα έχει αποτύχει στους αρχικούς της στόχους να καταλάβει το Κίεβο και τα ουκρανικά κέντρα διακυβέρνησης, αλλά σημείωσε μόνο τακτική επιτυχία στο Ντονμπάς.

«Σε σύγκριση με το αρχικό σχέδιο της Ρωσίας, κανένας από τους στρατηγικούς στόχους δεν έχει επιτευχθεί», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σε ενημέρωση στο Twitter, αλλά ανέφερε ότι επιτυγχάνει τακτική επιτυχία στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ και ελέγχει περισσότερο από το 90% της περιφέρειας του Λουγκάνσκ.

Μάχες στο Σεβεροντονέτσκ

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι κατάφερε να διατηρήσει τις θέσεις του κατά τη διάρκεια της νύχτας στην στρατηγικής σημασίας πόλη Σεβεροντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

"Συνεχίζονται οι μάχες στο κέντρο του Σεβεροντονέτσκ", αναφέρει το γενικό επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων σε ενημέρωσή του για την κατάσταση στο πεδίο, στην οποία προσθέτει ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν αδιάκοπα ουκρανικές θέσεις στην πόλη, όπως επίσης και στα προάστια Μπορίβσκ και Ουστινίβκα, αλλά και στην πόλη Λισιτσάνσκ στην άλλη πλευρά του ποταμού Σεβέρσκι Ντονέτς.

Επιπλέον, το γενικό επιτελείο των ουκρανικών δυνάμεων αναφέρεται σε ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στο χωριό Μίρνα Ντολίνα και σε ανεπιτυχείς προσπάθειες των ρωσικών δυνάμεων να εφορμήσουν στους κοντινούς οικισμούς των Μετιολκίν και Μπιλοχόριβκα.

Οι προσπάθειες των ρωσικών δυνάμεων να αποκόψουν το Σεβεροντονέτσκ από τις γραμμές ανεφοδιασμού του που βρίσκονται δυτικότερα, επιτιθέμενες στην περιοχή γύρω από το Μπάκχμουτ, ήταν επίσης ανεπιτυχείς, επισημαίνεται στην αναφορά των ουκρανικών δυνάμεων.

Στην περιοχή γύρω από την Σλοβιάνσκ, οι ρωσικές δυνάμεις φέρεται ότι σημειώνουν αργά πρόοδο. Προσπάθειες για την πραγματοποίηση επιδρομής στην πόλη έγιναν από την Λιμάν, σύμφωνα με την ανακοίνωση των ουκρανικών δυνάμεων, στην οποία υπογραμμίζεται ότι οι ρωσικές επιθέσεις από τον βορρά απωθήθηκαν με αποτέλεσμα να προκληθούν βαριές απώλειες στις τάξεις των ρωσικών δυνάμεων.

Ο ρωσικός  στρατός ελέγχει πλέον το 80% της πόλης, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές. Tουλάχιστον 800 άμαχοι φέρονται να έχουν βρει καταφύγιο στα υπόγεια χημικού εργοστασίου στην πόλη, ξυπνώντας μνήμες από την τραγωδία στο Αζοφστάλ.

Σύμφωνα με αναφορές, το εργοστάσιο υπερασπίζονται Ουκρανοί στρατιωτικοί, ενώ οι φιλορώσοι αυτονομιστές της περιοχής κατηγόρησαν το Κίεβο ότι εμποδίζει τους άμαχους να φύγουν από το εργοστάσιο.

Αμυντική θωράκιση

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Αμερικής, στενοί της σύμμαχοι ενισχύουν την προσπάθεια αμυντικής θωράκισης της Ουκρανίας. Η Βρετανία ανακοίνωσε χθες ότι θα στείλει στο Κίεβο σύγχρονα πυραυλικά συστήματα μεσαίου βεληνεκούς, ενώ η Γερμανία αποστέλλει συστοιχίες αντιαεροπορικής άμυνας, ικανές να καλύψουν τις αμυντικές ανάγκες ολόκληρων πόλεων.

Οι αποφάσεις του Βερολίνου ικανοποίησαν και τον συνήθως επικριτικό Ουκρανό πρεσβευτή Αντριζ Μέλνικ, ο οποίος ευχαρίστησε «από καρδιάς» τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς και έκανε λόγο για «σημείο καμπής» στη στάση της Γερμανίας έναντι της χώρας του.

Επισιτιστική κρίση

Μετά τις δραματικές εκκλήσεις του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας για τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης, την πρόθεσή της να διασφαλίσει ανθρωπιστικούς διαδρόμους, ώστε να ξεκινήσει η εξαγωγή σιτηρών, που είναι μπλοκαρισμένα στα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα έκανε γνωστή αργά το βράδυ της Πέμπτης η Ρωσία.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, τονίζοντας ότι η Μόσχα δεν θα εκμεταλλευτεί την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία για τους σκοπούς της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως αποκαλεί την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα λιμάνια της Ουκρανίας είναι μπλοκαρισμένοι τουλάχιστον 22 τόνοι σιτηρών και οι εκτιμήσεις του ΟΗΕ κάνουν λόγο για 47 εκατομμύρια ανθρώπους που θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωποι με λιμό, εξαιτίας της έλλειψης αυτών των τροφίμων.