Ουκρανία: Στα ύψη οι τιμές των σιτηρών μετά το χτύπημα της Ρωσίας σε λιμάνια (vid)
Shutterstock
Shutterstock

Ουκρανία: Στα ύψη οι τιμές των σιτηρών μετά το χτύπημα της Ρωσίας σε λιμάνια (vid)

Στα ύψη εκτινάχθηκαν οι τιμές των σιτηρών παγκοσμίως, μετά τις επιθέσεις της Ρωσίας στα λιμάνια σιτηρών της Ουκρανίας στον Δούναβη, τα ξημερώματα της Τετάρτης. Η Μόσχα εντείνει τη χρήση βίας για να επιβάλει εκ νέου τον αποκλεισμό των ουκρανικών εξαγωγών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ουκρανίας, από την επίθεση με drones καταστράφηκαν 40.000 τόνοι σιτηρών που προορίζονταν για χώρες στην Αφρική καθώς και την Κίνα και το Ισραήλ.  

Οι τιμές του σιταριού στο Σικάγο εκτινάχθηκαν κατά 4% και παρέμειναν αυξημένες κατά περίπου 2,5% αργότερα το πρωί, με τους εμπόρους να ανησυχούν εκ νέου για το χτύπημα των παγκόσμιων προμηθειών από την απομάκρυνση της Ουκρανίας, ενός από τους κορυφαίους εξαγωγείς στον κόσμο, από την αγορά.

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανέφερε ότι ένα σιλό σιτηρών υπέστη ζημιά στο λιμάνι Ιζμαΐλ του Δούναβη στην περιοχή της Οδησσού: «Τα ουκρανικά σιτηρά έχουν τη δυνατότητα να θρέψουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», έγραψε το υπουργείο στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων X (πρώην twitter).

Το λιμάνι, κατά μήκος του ποταμού από τη Ρουμανία-μέλος του ΝΑΤΟ, έχει χρησιμεύσει ως η κύρια εναλλακτική οδός εξόδου από την Ουκρανία για εξαγωγές σιτηρών από τότε που η Ρωσία επανέφερε τον de facto αποκλεισμό των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας στα μέσα Ιουλίου.

Το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις ουκρανικές αρχές δείχνει πυροσβέστες σε σκάλες να μάχονται με μια τεράστια φωτιά σε ύψος αρκετών ορόφων σε ένα κτίριο καλυμμένο με σπασμένα παράθυρα. Πολλά άλλα μεγάλα κτίρια ήταν ερειπωμένα και σιτηρά χύθηκαν από τουλάχιστον δύο κατεστραμμένα σιλό.

Δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα, έγραψε ο κυβερνήτης της περιοχής της Οδησσού Όλεχ Κίπερ σε ανάρτησή του στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

«Δυστυχώς, υπάρχουν ζημιές», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Telegram. «Οι πιο σημαντικές είναι στο νότο της χώρας. Ρώσοι τρομοκράτες επιτέθηκαν για άλλη μια φορά σε λιμάνια, στα σιτηρά, στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια».

Πηγή της βιομηχανίας επιβεβαίωσε επίσης ότι το λιμάνι του Ιζμαΐλ ήταν ο κύριος στόχος της επίθεσης, περιγράφοντας το επίπεδο της ζημιάς εκεί ως «σοβαρό».

Η Ρωσία έχει επιτεθεί ανηλεώς στις ουκρανικές γεωργικές και λιμενικές υποδομές για περισσότερες από δύο εβδομάδες, αφού αρνήθηκε να παρατείνει μια συμφωνία που είχε άρει τον αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών εν καιρώ πολέμου πέρυσι.

Διπλωματικές διεργασίες Τουρκίας - Ρωσίας για τα σιτηρά

Σε διπλωματικό επίπεδο, τη δέσμευσή του ότι θα συνεχίσει να εργάζεται σε διπλωματικό επίπεδο, προκειμένου να αποκατασταθεί η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν. Παράλληλα ο Ερντογάν ζήτησε από τον Πούτιν να αποφύγει την «κλιμάκωση» στην Ουκρανία. Ο Ερντογάν κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του «να αποφύγει οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να προκαλέσει κλιμάκωση της έντασης στον πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι ο Πούτιν θα επισκεφθεί την Τουρκία.

Εξάλλου ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε «τη σημασία της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας, την οποία χαρακτήρισε γέφυρα ειρήνης», κατέληξε η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε την υποστήριξη του Τούρκου ομολόγου του για την εξαγωγή των σιτηρών και την de facto παράκαμψη των δυτικών κυρώσεων, αρνούμενος πάντως την επιστροφή της Μόσχας στη συμφωνία, η οποία, υπό την αιγίδα της Άγκυρας (και των Ηνωμένων Εθνών) επέτρεψε επί έναν χρόνο τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

«Δεδομένων των αναγκών σίτισης των πιο φτωχών χωρών, επιλογές βρίσκονται υπό επεξεργασία που θα επιτρέψουν την προμήθεια ρωσικών σιτηρών (...) Υπάρχει βούληση συνεργασίας στον τομέα αυτόν με την Τουρκία», αναφέρει σε ανακοίνωση το Κρεμλίνο συνοψίζοντας τις δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα της Τουρκίας και του ΟΗΕ, η Ρωσία αρνήθηκε να παρατείνει τον Ιούλιο την ισχύ της συμφωνίας και το Κρεμλίνο ισχυρίσθηκε ότι οι ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας δεν έχουν εφαρμοσθεί.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους, ο Πούτιν δήλωσε στον Ταγίπ Ερντογάν ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να επιστρέψει στη συμφωνία όταν η Δύση τηρήσει τις υποχρεώσεις ως προς τις ρωσικές εξαγωγές σιτηρών.

Οι ρωσικές εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων δεν είναι στόχος των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας για την επίθεσή της στην Ουκρανία, Αλλά η Μόσχα έχει πει ότι οι περιορισμοί στις πληρωμές, η οργάνωση της εφοδιαστικής αλυσίδας και η ασφάλιση αποτελούν εμπόδια στις ρωσικές εξαγωγές.

Στα τέλη του Ιουλίου, ο Πούτιν είχε υποσχεθεί την αποστολή δωρεάν σιτηρών σε πολλές αφρικανικές χώρες, παρά τις κυρώσεις που έχουν παραλύσει τις θαλάσσιες μεταφορές από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας.

Πεσκόφ: «Ναι» στη συμφωνία, υπό όρους

Νωρίτερα το Κρεμλίνο εξέφρασε τη βούληση της Ρωσίας να επιστρέψει στη «συμφωνία για τα σιτηρά», ωστόσο υπό όρους.  Ερωτηθείς για το θέμα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: «Η Ρωσία και ο πρόεδρος Πούτιν το έχει ήδη πει 100 φορές, είναι έτοιμη να επιστρέψει άμεσα στην ίδια τη συμφωνία… απλά η συμφωνία πρέπει να εφαρμοστεί στο κομμάτι που αφορά τη Ρωσική Ομοσπονδία. Έως τώρα αυτό δεν έχει γίνει, όπως γνωρίζετε».

«Η Δύση επέβαλε κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι ανάγκες της παγκόσμιας κοινότητας για τρόφιμα, η γενική γραμματεία του ΟΗΕ το γνωρίζει καλά αυτό», πρόσθεσε.