Ουκρανία: Η Ευρώπη αντιμέτωπη με νέο Κυπριακό
shutterstock
shutterstock
Πόλεμος

Ουκρανία: Η Ευρώπη αντιμέτωπη με νέο Κυπριακό

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρόκειται να κλιμακώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, παρά τη μικρή χαραμάδα ευκαιρίας που άνοιξε με την αποχώρηση από τη Χερσώνα. Η χαραμάδα αυτή όμως δεν φαίνεται πως αξιοποιείται από τους Ουκρανούς, κάτι που είναι λογικό, καθώς δεν είναι εύκολο για μια κυβέρνηση να παραχωρήσει έδαφος ή να συζητήσει την εκγχώρηση εδάφους που ανήκει στην κυριαρχία της.

Πιθαναλογώ πως οι Ρώσοι θα επανέλθουν στη Χερσώνα και αυτήν τη φορά με μεγαλύτερη σφοδρότητα. Δυστυχώς, αργούμε να φτάσουμε στην αρχή του τέλους αυτού του πολέμου και θα υπάρξει κλιμάκωση από τους Ρώσους. Η αρχή του τέλους θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί όταν εξασθενήσει η ουκρανική αντίσταση, απόρροια της κόπωσης της Δύσης στην υποστήριξη της χώρας. Παρατηρώ πως οδεύουμε σε ένα νέο Κυπριακό στην Ευρώπη.

Η στήριξη της Δύσης προς την Ουκρανία δεν πρόκειται να σταματήσει, όμως μπορεί να περιοριστεί στο μέλλον. Αυτό αφορά κυρίως την Ευρώπη, καθώς οι επιπτώσεις του πολέμου είναι σημαντικές και επηρεάζουν πλέον τα εκλογικά σώματα και αποτελέσματα.

Ο περιορισμός της στήριξης της Δύσης στην Ουκρανία θα γίνει όλο και πιθανότερος αν καταφέρουν οι Ρώσοι να εγκατασταθούν σε περιοχές όπως είναι η Χερσώνα. Από την άλλη πλευρά η Ρωσία δεν έχει πολλές επιλογές για τον πόλεμο που ξεκίνησε στην Ουκρανία. Σε περίπτωση που δεν κρατήσει εδάφη, τότε το πολιτικό τέλος του Πούτιν είναι μια φυσική εξέλιξη.

Σε κάθε περίπτωση, οι ισορροπίες στην περιοχή είναι πλέον πολύ εύθραυστες όπως δείχνει και η εμπλοκή που παρουσιάστηκε στην Πολωνία με τους πυραύλους. Ένα ατύχημα είναι πιθανό, όμως πρέπει να αναφέρουμε πως ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε η Ρωσία θέλουν γενικευμένη σύρραξη. Για αυτό εκτιμώ πως θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να αποφύγουν έναν ευρύτερο πόλεμο.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν εκτός από την πολεμική σύρραξη πιστεύω πως θα εντείνει τις πιέσεις του στην Ευρώπη, η οποία δεν έχει υποκύψει μέχρι στιγμής στους εκβιασμούς του Ρώσου προέδρου. Δεν έχει καταφέρει η Ρωσία να διαιρέσει την Ευρώπη, όπως είχε κάνει στην πετρελαϊκή κρίση του 1973. Ωστόσο, η Γηραιά Ήπειρος έχει μπροστά της ένα δύσκολο χειμώνα, απόρροια του ενεργειακού πολέμου που κήρυξε ο Πούτιν.

* Ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος είναι Διεθνολόγος