Πιθανό η μέση θερμοκρασία του πλανήτη να ξεπεράσει το ορόσημο του +1,5 βαθμού Κελσίου μέχρι το 2030
AP
AP
Ηνωμένα Έθνη

Πιθανό η μέση θερμοκρασία του πλανήτη να ξεπεράσει το ορόσημο του +1,5 βαθμού Κελσίου μέχρι το 2030

Η μετεωρολογική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ο πλανήτης είναι πιθανό να ξεπεράσει ένα κρίσιμο όριο της ανώτατης θερμοκρασίας μέχρι το τέλος της δεκαετίας, κάνοντας την ανάγκη μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που θερμαίνουν τον πλανήτη.

Συγκεκριμένα, σε έκθεση που συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) δήλωσε ότι υπάρχει πλέον 80% πιθανότητα οι παγκόσμιες μέσες θερμοκρασίες να ξεπεράσουν τους 1,5 βαθμούς Κελσίου  πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα για τουλάχιστον ένα έτος μεταξύ 2024 και 2028.

Πρόκειται για σημαντική αλλαγή σε σχέση με το  2015, όταν ο WMO εξέτασε την προοπτική της προσωρινής υπέρβασης του 1,5 βαθμού Κελσίου.

Υπενθυμίζεται πως το όριο των 1,5 βαθμών Κελσίου είναι ο φιλόδοξος στόχος της συμφωνίας - ορόσημο του Παρισιού, μιας διεθνούς συνθήκης για την κλιματική αλλαγή που συμφωνήθηκε το 2015.

Οι επιστήμονες λένε ότι η υπέρβαση αυτού του ορίου θερμοκρασίας μακροπρόθεσμα θα οδηγήσει σε όλο και πιο συχνά και καταστροφικά ακραία καιρικά φαινόμενα.

Σημειώνεται πως ακόμη και στα σημερινά επίπεδα υπερθέρμανσης του πλανήτη, υπάρχουν ήδη καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αυτά περιλαμβάνουν ρεκόρ καύσωνα, ακραία φαινόμενα βροχοπτώσεων και ξηρασίες, επιταχυνόμενη άνοδο της στάθμης της θάλασσας και θέρμανση των ωκεανών καθώς επίσης και δραματικές μειώσεις σε στρώματα πάγου και θαλάσσιους πάγους.

«Παίζουμε ρωσική ρουλέτα»

«Παίζουμε ρωσική ρουλέτα με τον πλανήτη μας», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες σε μια σημαντική ομιλία την Τετάρτη. «Χρειαζόμαστε μια ράμπα εξόδου από τον αυτοκινητόδρομο προς την κλιματική κόλαση. Και η αλήθεια είναι ότι έχουμε τον έλεγχο του τροχού».

Ο Γκουτέρες είπε ότι η μάχη για τον περιορισμό των μακροπρόθεσμων θερμοκρασιών στους 1,5 βαθμούς Κελσίου θα κερδηθεί ή θα χαθεί τη δεκαετία του 2020 υπό την επίβλεψη των σημερινών παγκόσμιων ηγετών.

Μιλώντας στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Νέα Υόρκη, ο Γκουτέρες ζήτησε πολύ πιο φιλόδοξη δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης ενόψει της συνόδου κορυφής της G7 στις 13-15 Ιουνίου στην Ιταλία.

«Όλα εξαρτώνται από τις αποφάσεις που θα λάβουν ή δεν θα λάβουν αυτοί οι ηγέτες, ειδικά τους επόμενους 18 μήνες. Είναι ώρα κρίσης κλίματος», πρόσθεσε.

«Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου»

Η ακραία ζέστη τροφοδοτείται από την κλιματική κρίση, η οποία οφείλεται κυρίως στην καύση ορυκτών καυσίμων.

Ο WMO ανέφερε στην έκθεσή του ότι οι παγκόσμιες μέσες θερμοκρασίες για κάθε έτος μεταξύ 2024 και 2028 αναμένονταν να είναι μεταξύ 1,1 βαθμού Κελσίου και 1,9 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από την περίοδο της Βιομηχανικής Επανάστασης.

Ανέφερε ότι υπάρχουν περίπου 50-50 πιθανότητες οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες για ολόκληρη την πενταετία να ξεπεράσουν τον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή — από 32% πιθανότητα από την περσινή έκθεση που αξιολογούσε το 2023 έως το 2027. 

Είναι πιθανό ότι τουλάχιστον μία από τις επόμενες χρονιές έως το 2028 να σημειωθεί νέο ρεκόρ θερμοκρασίας, ανέφερε η έκθεση, ξεπερνώντας το 2023 – που είναι αυτή τη στιγμή η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί.