Πλημμύρες στο Μπανγκλαντές: Είκοσι νεκροί, πάνω από 5 εκατομμύρια οι πληγέντες
(AP Photo/Fatima Tuj Johora)
(AP Photo/Fatima Tuj Johora)

Πλημμύρες στο Μπανγκλαντές: Είκοσι νεκροί, πάνω από 5 εκατομμύρια οι πληγέντες

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 5,2 εκατομμύρια έχουν πληγεί στο Μπαγκλαντές από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις ανελέητες βροχές των μουσώνων και την υπερχείλιση ποταμών, δήλωσαν αξιωματούχοι την Κυριακή.

Οι πλημμύρες έχουν αφήσει πολλούς ανθρώπους απομονωμένους και σε επείγουσα ανάγκη για φαγητό, καθαρό νερό, φάρμακα και στεγνά ρούχα, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές όπου οι αποκλεισμένοι δρόμοι έχουν εμποδίσει τις προσπάθειες διάσωσης και ανακούφισης.

Ο επικεφαλής σύμβουλος της κυβέρνησης Μοχάμαντ Γιουνούς δήλωσε σε τηλεοπτική ομιλία ότι η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει την ταχεία επιστροφή στην κανονικότητα για τα θύματα των πλημμυρών.

Ο Γιουνούς, κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, ηγείται της μεταβατικής κυβέρνησης που ορκίστηκε μετά την φυγή του πρώην πρωθυπουργού Σεΐχη Χασίνα από τη χώρα μετά από εξέγερση υπό την ηγεσία των φοιτητών αυτόν τον μήνα.

Μερικοί άνθρωποι στο Μπαγκλαντές ισχυρίστηκαν ότι οι πλημμύρες προκλήθηκαν από το άνοιγμα των πυλών του φράγματος στη γειτονική Ινδία, έναν ισχυρισμό που το Νέο Δελχί απέρριψε.

«Ξεκινήσαμε συζητήσεις με γειτονικές χώρες για να αποτρέψουμε μελλοντικές καταστάσεις πλημμύρας», είπε ο Γιουνούς.

Το Μετεωρολογικό Τμήμα του Μπαγκλαντές έχει προειδοποιήσει ότι οι συνθήκες πλημμύρας ίσως να επιμείνουν εάν συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις των μουσώνων, καθώς τα επίπεδα του νερού υποχωρούν πολύ αργά.

Περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι έχουν καταφύγει σε περίπου 3.500 καταφύγια στις 11 περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες, όπου σχεδόν 750 ιατρικές ομάδες βρίσκονται στο έδαφος για να παρέχουν θεραπεία, με τον στρατό, την αεροπορία, το ναυτικό και τη συνοριακή φρουρά του Μπαγκλαντές να βοηθούν στις επιχειρήσεις διάσωσης. είπαν οι αρχές.

Μια ανάλυση το 2015 από το Ινστιτούτο της Παγκόσμιας Τράπεζας υπολόγισε ότι 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι στο Μπαγκλαντές, μια από τις πιο ευάλωτες στο κλίμα χώρες στον κόσμο, κινδύνευαν από πλημμύρες ποταμών ετησίως. Οι επιστήμονες αποδίδουν την έξαρση τέτοιων καταστροφικών γεγονότων στην κλιματική αλλαγή.