Ποια εκεχειρία; Εδώ η Χαμάς ξεκινάει νέα Γάζα στη Δυτική Όχθη
Shutterstock
Shutterstock

Ποια εκεχειρία; Εδώ η Χαμάς ξεκινάει νέα Γάζα στη Δυτική Όχθη

Την ίδια στιγμή που η ηγεσία της Χαμάς, αποφεύγει τη συμμετοχή της σε οποιαδήποτε προσπάθεια πραγματικής και ουσιαστικής εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, η περιοχή της Δυτικής Όχθης βράζει. Ένοπλες ομάδες που ελέγχονται από τη Χαμάς, την Ισλαμική Τζιχάντ και τις ταξιαρχίες των Μαρτύρων al-Aqsa, επιχειρούν να μετατρέψουν περιοχές όπως είναι η Tubas και η Tammun σε νέα Λωρίδα της Γάζας.

Δηλαδή, όχι μόνο οι τρομοκράτες της Χαμάς και οι καθοδηγητές τους από την Τεχεράνη δεν επιδιώκουν την επίτευξη της εκεχειρίας, ως ένα πρώτο βήμα για τη γενικότερη ειρήνευση στην περιοχή της Λωρίδας της Γάζας, αλλά αντίθετα επιθυμούν τη μετάδοση της φωτιάς και στη Δυτική Όχθη

Νεοεμφανιζόμενες τρομοκρατικές ομάδες όπως η «Al-Quds Brigades - Tubas Battalion» και η «Al-Aqsa Martyrs Brigades – Tubas» φέροντας βαρύ οπλισμό επιτέθηκαν σε μονάδες του Ισραηλινού στρατού στην περιοχή της Wadi Tayasir. Ο σκοπός των συγκεκριμένων ομάδων που ελέγχονται από τη Χαμάς είναι διπλός

Ο πρώτος είναι η μετατροπή των περιοχών Tulkarm, Qalkiyqa, Jenin και Tubas σε μια νέα Γάζα, που θα απειλεί την πεδιάδα του Ιορδάνη. Και ο δεύτερος σκοπός είναι η πλήρης αμφισβήτηση της Παλαιστινιακής Αρχής και η ουσιαστική μεταβίβαση της πολιτικής εξουσίας της Δυτικής Όχθης στις τρομοκρατικές ομάδες που ελέγχονται από τη Χαμάς και την Τεχεράνη.

Έτσι επανήλθε στην επικαιρότητα η λέξη «Gazafication», με αναφορά στις βόρειες περιοχές της Δυτικής Όχθης. Ουσιαστικά οι αναλυτές αναφέρονται στη μετατροπή των συγκεκριμένων περιοχών σε ένα νέο πεδίο τρομοκρατικών ενεργειών, στα πρότυπα της Γάζας. Το φιλοϊρανικό ψηφιακό μέσο Al-Mayadeen αναφέρθηκε στο γεγονός της επίθεσης τω τρομοκρατών στη Δυτική Όχθη, σαν «πράξη αντίστασης κατά της κατοχής», σαν «θυσία πέντε μαρτύρων» και σαν «αγώνα που κλιμακώνεται». 

Τον περασμένο Αύγουστο και πριν από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ είχαν ανακαλύψει υπόγεια τούνελ και θέσεις εκτόξευσης πυραύλων, μέσα στην ίδια την Jenin. Έτσι το πάθημα από την αποχώρηση του Ισραήλ, από τη Λωρίδα της Γάζα το 2005, τους έχει γίνει μάθημα. Διότι η Γάζα αντί να μετατραπεί μετά από την αποχώρηση του Ισραήλ, σε μια περιοχή ανάπτυξης και ευημερίας για τον παλαιστινιακό λαό, μετατράπηκε σε ένα απέραντο στρατόπεδο επιβολής ενός απάνθρωπου θεοκρατικού καθεστώτος και εκπαίδευσης τρομοκρατών. Ε, αυτό το γεγονός που βαραίνει σήμερα το Ισραήλ, δεν μπορεί να επαναληφθεί.

Η απονομιμοποίηση της Παλαιστινιακής Αρχής στα μάτια των κατοίκων της Δυτικής Όχθης και η ταυτόχρονη ανάπτυξη των πυρήνων της Χαμάς στην ίδια περιοχή, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα.

Όλοι όσοι σήμερα «μοχθούν» για την εκεχειρία στη Γάζα πρέπει να αποδεχθούν την αναγκαιότητα της εξαφάνισης της Χαμάς. Και αυτή μπορεί να επιτευχθεί με δυο μόνο τρόπους.

Ο πρώτος είναι ο αποκλεισμός της Χαμάς από την προμήθεια στρατιωτικού υλικού που πραγματοποιείται απρόσκοπτα από τα υπόγεια τούνελ στα σύνορα με την Αίγυπτο. Και ο δεύτερος είναι η διακοπή της οικονομικής βοήθειας προς τη Χαμάς από την πλευρά του Κατάρ. Εάν οι Αιγύπτιοι και Καταριανοί διαμεσολαβητές δεν αναλάβουν τη δική τους ευθύνη για τον τερματισμό της τρομοκρατίας που σπέρνει η Χαμάς και δεν πράξουν το καθήκον που τους αναλογεί, οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια εκεχειρίας και σχεδιασμού της επόμενης ημέρας για τη Λωρίδα της Γάζας, δεν θα είναι παρά μόνο υποκριτική. 

Διότι τη Χαμάς, μόνο η Αίγυπτος και το Κατάρ μπορούν να την εξουδετερώσουν, διακόπτοντας την τροφοδοσία με όπλα η πρώτη και τη ροή χρημάτων το δεύτερο. Το αν και κατά πόσο επιθυμούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα, είναι άλλο θέμα. Διότι το λεγόμενο «παλαιστινιακό πρόβλημα» αποτελεί πολιτικό εργαλείο κατά του δυτικού κόσμου.