Ποια ιστοσελίδα κατηγορείται για τα fake news που οδήγησαν στα σοβαρά επεισόδια στη Βρετανία
BBC Verify

Ποια ιστοσελίδα κατηγορείται για τα fake news που οδήγησαν στα σοβαρά επεισόδια στη Βρετανία

Το Channel3Now, ένας ιστότοπος που έδωσε ψευδές όνομα για τον 17χρονο που κατηγορείται για την επίθεση στο Σάουθπορτ, έγινε viral σε αναρτήσεις στο X. Το Channel3Now, επίσης, λανθασμένα υπέθεσε ότι ο δράστης ήταν ένας αιτών άσυλο που έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο με πλοίο πέρυσι.

Αυτό, σε συνδυασμό με αναληθείς ισχυρισμούς άλλων πηγών ότι ο δράστης ήταν μουσουλμάνος, θεωρείται πως συνέβαλε στις ταραχές σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο - ορισμένες από τις οποίες είχαν ως στόχο τζαμιά και μουσουλμανικές κοινότητες.

Το BBC, μιλώντας με αρκετά άτομα που συνδέονται με το Channel3Now, διαπίστωσε πως είναι μια εμπορική επιχείρηση που προσπαθεί να συγκεντρώσει ειδήσεις για εγκλήματα και παράλληλα να βγάλει χρήματα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει τους ισχυρισμούς ότι η παραπληροφόρηση του Channel3Now θα μπορούσε να συνδέεται με το ρωσικό κράτος.

Ένα άτομο που ισχυρίζεται ότι ανήκει στη διοίκηση του Channel3Now είπε ότι η δημοσίευση του ψευδώνυμου «δεν έπρεπε να είχε συμβεί, αλλά ήταν ένα λάθος, όχι σκόπιμο».

Το ψευδές άρθρο δεν είχε ονομαστικό τίτλο και δεν είναι σαφές ποιος ακριβώς το έγραψε.

Επίσης, μιλώντας με ένα πρόσωπο με το όνομα Κέβιν που υπογράφει αρχικά ως «αρχισυντάκτης» πριν πει ότι στην πραγματικότητα είναι ο «παραγωγός επαλήθευσης» αρνείται να μοιραστεί το όνομα του ιδιοκτήτη του ιστότοπου, ο οποίος λέει ότι ανησυχεί «όχι μόνο για τον εαυτό του αλλά και για όλους όσοι εργάζονται γι' αυτόν».

Ο Κέβιν ισχυρίζεται ότι υπάρχουν περισσότερα από 30 άτομα στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Πακιστάν και την Ινδία που εργάζονται για τον ιστότοπο, τα οποία συνήθως προσλαμβάνονται από ιστότοπους για ελεύθερους επαγγελματίες.

Στον απόηχο των ψευδών ισχυρισμών που μοιράστηκε το Channel3Now, κατηγορήθηκε ότι συνδέεται με το ρωσικό κράτος βάσει παλαιών βίντεο στο κανάλι του στο YouTube στα ρωσικά.

Ο Κέβιν λέει ότι ο ιστότοπος αγόρασε ένα πρώην κανάλι YouTube στη ρωσική γλώσσα, το οποίο επικεντρωνόταν σε ράλι αυτοκινήτων πριν από πολλά χρόνια και αργότερα άλλαξε το όνομά του.

«Το γεγονός ότι αγοράσαμε ένα κανάλι στο YouTube από έναν Ρώσο πωλητή δεν σημαίνει ότι έχουμε οποιεσδήποτε σχέσεις», λέει ο Κέβιν. «Είμαστε ένας ανεξάρτητος ιστότοπος ψηφιακών ειδησεογραφικών μέσων ενημέρωσης που καλύπτει ειδήσεις από όλο τον κόσμο», συμπληρώνει.

Παρόλο που δεν βρέθηκαν αρκετά στοιχεία που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς για ρωσικές συνδέσεις με το Channel3Now, τα φιλοκρεμλινικά κανάλια Telegram έκαναν reshare και ενίσχυαν τις ψευδείς αναρτήσεις του ιστότοπου. Αυτή είναι μια τακτική που χρησιμοποιούν συχνά.

Ο Κέβιν δήλωσε ότι ο ιστότοπος είναι μια εμπορική επιχείρηση και ότι «η κάλυψη όσο το δυνατόν περισσότερων ιστοριών» τον βοηθά να παράγει έσοδα. Η πλειονότητα των ιστοριών του είναι ακριβείς - φαινομενικά αντλεί από αξιόπιστες πηγές για πυροβολισμούς και αυτοκινητιστικά δυστυχήματα στις ΗΠΑ. Ωστόσο, ο ιστότοπος μοιράστηκε περαιτέρω ψευδείς εικασίες για τον δράστη του Σάουθπορτ, αλλά και για το πρόσωπο που επιχείρησε να δολοφονήσει τον Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγή: BBC