Ισχυρές πιέσεις σε Μπάιντεν για χρήση δυτικών όπλων από Ουκρανία σε ρωσικό έδαφος
Politico

Ισχυρές πιέσεις σε Μπάιντεν για χρήση δυτικών όπλων από Ουκρανία σε ρωσικό έδαφος

Εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις προς τον πρόεδρο τον ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να επιτρέψει στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει τα νατοϊκά δυτικά όπλα για να χτυπήσει στόχους εντός του εδάφους της Ρωσίας, όπως αναφέρει το Politico, σημειώνοντας πως αυξάνεται ο αριθμός των δυτικών χωρών που διάκεινται θετικά σε αυτό το ενδεχόμενο.

Πολλές χώρες που παρέχουν όπλα στην Ουκρανία της επιτρέπουν να τα χρησιμοποιεί μόνο στο έδαφός της, περιλαμβανομένης της Κριμαίας - την οποία προσάρτησε το 2014 η Μόσχα - και του Ντονμπάς, απαγορεύοντάς της να πλήξει στόχους στο ρωσικό έδαφος.

Ευρωπαίοι σύμμαχοι, Αμερικανοί νομοθέτες αλλά και Ουκρανοί αξιωματούχοι προτρέπουν τον Λευκό Οίκο να άρει τους περιορισμούς, καθώς η Ρωσία έχει σημειώσει σημαντικές προόδους στο πεδίο της μάχης, ενώ ενισχύονται οι ανησυχίες για τις ικανότητες του Κίεβου να αποκρούσει τις επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων, ειδικά μετά την τελευταία προέλασή τους στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο.

Την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι η στάση της Ουάσιγκτον για το θέμα θα «προσαρμοστεί» με βάση τις μεταβαλλόμενες συνθήκες στο πεδίο της μάχης. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, Πράγα, για τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Τζον Κίρμπι, αν και δήλωσε ότι δεν υπάρχει «καμία αλλαγή» στην τρέχουσα πολιτική που λέει ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει όπλα που παρέχονται από τις ΗΠΑ για να χτυπήσει εντός του ρωσικού εδάφους, σημείωσε ωστόσο ότι η «υποστήριξη της Αμερικής στην Ουκρανία εξελίσσεται κατάλληλα».

Δύο αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν προειδοποίησαν ότι δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση και ότι ο Μπλίνκεν και ο Κίρμπι περιέγραφαν μια γενική τάση αμερικανικής υποστήριξης προς την Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου. Το θέμα είναι «υπό εξέταση», είπε ένας άλλος Αμερικανός αξιωματούχος που γνωρίζει το θέμα.

Ο Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Βέλγιο την Τρίτη, παρακάλεσε τις δυτικές κυβερνήσεις:  «Παρακαλούμε να μας δώσετε την άδεια να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα σας» για να χτυπήσουμε στόχους στο κυρίαρχο έδαφος της Ρωσίας, είπε.

Οι περιορισμοί των ΗΠΑ «μειώνουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα της βοήθειας των εταίρων και εξουδετερώνουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται», σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της ουκρανικής κυβέρνησης την Τετάρτη, το οποίο καθορίζει σημεία συνομιλίας για Ουκρανούς αξιωματούχους, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ποιες χώρες εμφανίζονται θετικές

Αυτό το μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανέφερε ότι το Κίεβο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει βρετανικά όπλα για να χτυπήσει κυρίαρχο ρωσικό έδαφος. Στη συνέχεια, τη Δευτέρα, η κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ ενέκρινε ψήφισμα που καλεί τις δυτικές χώρες να επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα για να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους εντός της Ρωσίας.

Το θέμα απέκτησε δυναμικότερη εξέλιξη όταν την Τρίτη, όταν ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν «άνοιξε την πόρτα» στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας όπλα που δώρισε για να «εξουδετερώσει» ρωσικές στρατιωτικές τοποθεσίες.

«Δεν κλιμακώνουμε κάνοντάς το αυτό», συνέχισε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου μαζί με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, υποστηρίζοντας ότι στην  Ουκρανία θα πρέπει να επιτρέπεται να χτυπά στόχους σε ρωσικό έδαφος από όπου εκτοξεύονται πύραυλοι.

Ο Γερμανός Καγκελάριος Σολτς δεν εμφανίστηκε υπέρμαχος αυτής της ιδέας, λέγοντας ότι η χρήση δυτικών όπλων από την Ουκρανία «πρέπει πάντα να είναι εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου», ωστόσο ο εκπρόσωπος στο Βερολίνο δήλωσε ότι «η αμυντική δράση δεν περιορίζεται στο έδαφος της χώρας που δέχεται την επίθεση, αλλά περιλαμβάνει και το έδαφος του επιτιθέμενου».

Ο επικεφαλής της νορβηγικής διπλωματίας δήλωσε σήμερα, σε ό,τι αφορά την Ουκρανία στον πόλεμό της εναντίον της Ρωσίας, ότι είναι υπέρ του να μπορεί το Κίεβο να πλήξει το ρωσικό έδαφος με δυτικά όπλα.

«Εκτιμούμε επίσης πως η Ουκρανία έχει αναμφισβήτητο δικαίωμα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο να επιτεθεί στη Ρωσία στο εσωτερικό των συνόρων της στο πλαίσιο της υπεράσπισης του εδάφους της», δήλωσε ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε στη νορβηγική δημόσια ραδιοφωνία-τηλεόραση NRK.

Το Βέλγιο δεσμεύτηκε να εξοπλίσει την Ουκρανία με 30 μαχητικά αεροσκάφη F-16, με τις πρώτες παραδόσεις να προγραμματίζονται για φέτος, μετέδωσε την Τρίτη το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga, επικαλούμενο την υπουργό Εξωτερικών της χώρας Χάτζα Λαμπίμπ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Ράντοσλαβ Σικόρσκι δήλωσε την ίδια ημέρα πως «δεν θα πρέπει να αποκλείσει η Πολωνία το ενδεχόμενο να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία», δίχως να διευκρινίζει το ρόλο που θα έχουν αυτά τα στρατεύματα. 

Στόλτενμπεργκ: Να αρθούν οι δυτικοί περιορισμοί

Την περασμένη εβδομάδα, ο αρχηγός του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε στον Economist ότι η Δύση θα πρέπει να επιτρέψει στην Ουκρανία να αμυνθεί χτυπώντας στρατιωτικές βάσεις στη Ρωσία. «Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Και αυτό περιλαμβάνει πλήγματα στόχων σε ρωσικό έδαφος», τόνισε.

Σήμερα, δήλωσε ότι «η Ουκρανία έχει δεμένα τα χέρια εξαιτίας των περιορισμών που της έχουν τεθεί σε ό,τι αφορά τη χρήση των δυτικών όπλων στο ρωσικό έδαφος» και πως «τους δυσκολεύει πολύ να εγγυηθούν την άμυνά τους».

«Πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα να αναθεωρήσουμε κάποιους από αυτούς τους περιορισμούς», υπογράμμισε αργότερα στους δημοσιογράφους ο Στόλτενμπεργκ στο περιθώριο της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ.

Το Κίεβο «έχει το δικαίωμα να αμύνεται» και κατά συνέπεια «το δικαίωμα να πλήττει νόμιμους, στρατιωτικούς στόχους εκτός Ουκρανίας», επέμεινε. 

Διαβάστε Περισσότερα