Γιατί ένας συνασπισμός κατά της ισλαμιστικής αγριότητας στη Μ. Ανατολή μπορεί να χαλάσει τα σχέδια της Κίνας
Shutterstock
Shutterstock

Γιατί ένας συνασπισμός κατά της ισλαμιστικής αγριότητας στη Μ. Ανατολή μπορεί να χαλάσει τα σχέδια της Κίνας

Η βάρβαρη επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου προσφέρει μια «σπάνια στιγμή διαύγειας» στη διεθνή πολιτική και μπορεί τελικά να στοιχίσει στην Κίνα!

Αυτό εκτιμά σε άρθρο του στο American Enterprise Institute ο Ντάν Μπλούμενταλ που τονίζει ότι η σκληρή αυτή συνθήκκη δίνει στις ΗΠΑ την ευκαιρία «όχι μόνο να βοηθήσουν το Ισραήλ να καταφέρει ένα πλήγμα κατά του ριζοσπαστικού Ισλάμ, αλλά και να απογοητεύσει τους άλλους εχθρούς και αντιπάλους της Ουάσιγκτον.» 

«Η επίθεση της Χαμάς ωφελεί άμεσα το Ιράν και τη Ρωσία και έμμεσα ενισχύει την Κίνα. Η πολυδιάστατη υποστήριξη της Τεχεράνης προς την τρομοκρατική οντότητα εξυπηρετεί τα σχέδιά της να προκαλέσει αβάσταχτο κόστος στο εβραϊκό κράτος. Ο κύριος στόχος της στην περιοχή είναι η γενοκτονική καταστροφή του Ισραήλ. Αλλά ένας βραχυπρόθεσμος και πιο εφικτός στόχος για το Ιράν είναι να εμποδίσει οποιαδήποτε περαιτέρω συμφιλίωση μεταξύ της Ιερουσαλήμ και των χωρών του Κόλπου, σταματώντας την ανάδυση μιας ευθυγράμμισης που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ.», τονίζει ο ειδικός σε θέματα ασφαλείας στην ανατολική Ασία αλλά και στις σινοαμερικανικές σχέσεις.  

«Η ελπίδα της Τεχεράνης είναι ότι η αντίδραση του Ισραήλ στις φρικαλεότητες θα αναγκάσει τα κράτη του Περσικού Κόλπου να αμφισβητήσουν τη νέα αφοσίωση τους στην Ιερουσαλήμ - ή, στην περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας, να εγκαταλείψουν εντελώς την εκκολαπτόμενη σχέση.

Ο στόχος αυτός ευθυγραμμίζεται με τις ρωσικές και κινεζικές προσπάθειες για την υπονόμευση της παγκόσμιας ηγεσίας των ΗΠΑ.», εξηγεί και προσθέτει ότι και ως εκ τούτου η  Ουάσινγκτον θα πρέπει να βοηθήσει το Ισραήλ να επιτύχει στις προσπάθειές του να καταστρέψει τη Χαμάς και άλλους ιρανικούς πληρεξουσίους γιατί έτσι  « θα επιφέρει πλήγμα κατά των Κινέζων και Ρώσων συμμάχων της Τεχεράνης».

Επίσης, ο Μπλουμενταλ επισημαίνει ότι τα φρικτά γεγονότα ανέδειξαν ότι «ο ίδιος συνασπισμός που σχηματίστηκε για να υποστηρίξει την Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας έχει συσπειρωθεί για να υποστηρίξει το Ισραήλ. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη φορά η Ινδία προσχώρησε σε αυτόν τον συνασπισμό.»

Τα οφέλη του άξονα Ρωσίας - Κίνας από την αγριότητα της Χαμάς 


Ο αναλυτής εξηγεί πως η Χαμάς εξυπηρετεί τους σκοτεινούς στόχους του λεγόμενου άξονα του κακού όπως αυτός διαμορφώθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

«Η Ρωσία ελπίζει ότι οι εντολοδόχοι του Ιράν μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή των Ηνωμένων Πολιτειών από τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία. Πιθανότατα, το Ιράν χρησιμοποίησε την τρομοκρατική οργάνωση για να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο σε αυτό που ελπίζει ότι θα είναι μια μακροπρόθεσμη παγκόσμια πρόκληση για την Ουάσινγκτον. 

Η Κίνα επωφελείται επίσης, αν και είναι πιο σιωπηλή σχετικά με το πώς καρπώνεται τα οφέλη από τις ενέργειες της Χαμάς. Το Πεκίνο αμφισβητεί την ηγεσία των ΗΠΑ παντού και ταυτόχρονα, με πιο δραματικό τρόπο με την υποστήριξή του στην επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.» 

Η Κίνα απειλεί επίσης το στάτους των ΗΠΑ στον Κόλπο, καθώς οικοδομεί ισχυρές σχέσεις με την Τεχεράνη.

«Τα τελευταία δύο χρόνια, οι αποστολές πετρελαίου του Ιράν προς την Κίνα επέστρεψαν στα προ των κυρώσεων επίπεδα και οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας από το Ιράν ενδέχεται να έχουν φθάσει σε νέο υψηλό επίπεδο στο τέλος του 2022. Η Κίνα είναι ο κυριότερος εμπορικός εταίρος του Ιράν και το Ιράν έχει ενταχθεί επίσημα στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, το μπλοκ ασφαλείας υπό την ηγεσία της Κίνας και της Ρωσίας.

Εν τω μεταξύ, οι στρατιωτικοί δεσμοί της Κίνας με την Ισλαμική Δημοκρατία αυξάνονται επίσης. Ο Ιρανός πρόεδρος Ιμπραήμ Ραϊσι φιλοξένησε τον Κινέζο υπουργό Άμυνας Γουέι Φένγκε τον Απρίλιο του 2022 και οι δύο χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν σε θέματα στρατιωτικής στρατηγικής. Το Ιράν, η Κίνα και η Ρωσία διεξήγαγαν πενθήμερη ναυτική άσκηση στον Κόλπο του Ομάν νωρίτερα φέτος.

Οι ηγέτες του Ιράν μπορούν επίσης να υπολογίζουν στη διπλωματική υποστήριξη της Κίνας. Όταν ο Ραΐσι ταξίδεψε στο Πεκίνο τον Φεβρουάριο, οι δύο χώρες υπέγραψαν 20 συμφωνίες αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το Ιράν μπορεί πλέον να βασίζεται στην Κίνα ως οικονομική βαλβίδα ασφαλείας, ενώ παράλληλα αποφεύγει τη στρατιωτική και διπλωματική απομόνωση παρά το γεγονός ότι είναι ο νούμερο ένα κρατικός χορηγός τρομοκρατίας στον κόσμο.

Τονίζει δε ότι ότι «με δύο από τους συμμάχους της να υποστηρίζουν τη Χαμάς, η έκκληση της Κίνας για μια "λύση δύο κρατών" στη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης δεν προκαλεί έκπληξη.

«Η Κίνα πιθανώς εκτιμά ότι η διγλωσσία της έχει πολιτικά οφέλη πιο κοντά στο εσωτερικό της. Η Ινδονησία και η Μαλαισία, χώρες που φλερτάρονται τόσο από την Κίνα όσο και από τις ΗΠΑ, είναι πολύ πιο συμπαθείς στη θέση του Πεκίνου απ' ό,τι στη θέση της Ουάσινγκτον.»

Καταλήγει λοιπόν ότι για  τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, λοιπόν, η καταστροφή της Χαμάς από το Ισραήλ και η αναμέτρηση με το Ιράν θα πρέπει να αποτελούν ζωτικούς στρατηγικούς στόχους. 

«Η Ουάσινγκτον έχει εργαστεί σκληρά για να οργανώσει έναν συνασπισμό κατά της ρωσικής επιθετικότητας. Το πιο άμεσο επόμενο βήμα είναι να επεκταθεί αυτός ο συνασπισμός για την καταπολέμηση του ριζοσπαστικού Ισλάμ. Μακροπρόθεσμα, ο στόχος είναι να υπονομευθούν οι προσπάθειες της Κίνας να υποστηρίξει νέους συμμάχους που το Πεκίνο ελπίζει ότι θα το βοηθήσουν να ανατρέψει την ηγεσία της Ουάσινγκτον σε μια φιλελεύθερη παγκόσμια τάξη.»