Πώς θα επηρεάσει μια νίκη της Χάρις την Ευρώπη και τις διατλαντικές σχέσεις
AP Photo/Jacquelyn Martin
AP Photo/Jacquelyn Martin
Ανάλυση CNBC

Πώς θα επηρεάσει μια νίκη της Χάρις την Ευρώπη και τις διατλαντικές σχέσεις

Η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις είναι έτοιμη να ανέβει στη σκηνή του Συνεδρίου των Δημοκρατικών την Πέμπτη και να εκφωνήσει τη μεγαλύτερη πολιτική ομιλία της καριέρας της, αφού έλαβε και επισήμως το χρίσμα του κόμματός της για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Καθώς η 59χρονη πολιτικός αναμένεται να περιγράψει το όραμα και την πολιτική της ατζέντα στον αμερικανικό λαό, πολλοί στην Ευρώπη είναι περίεργοι να μάθουν τι θα μπορούσε να σημαίνει μια προεδρία Χάρις για τις διατλαντικές σχέσεις.

Η Χάρις, η οποία βρίσκεται πλέον στην κορυφή του ψηφοδελτίου των Δημοκρατικών, μετά την απόφαση του Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί από την κούρσα για τον Λευκό Οίκο τον περασμένο μήνα, πρόκειται να αναμετρηθεί στις 5 Νοεμβρίου με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών και πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Εάν η Χάρις κερδίσει, πολιτικοί αναλυτές δήλωσαν στο CNBC ότι αναμένουν παρόμοια προσέγγιση με την πολιτική του Μπάιντεν - με κάποιες μικρές διαφορές σε μείζονα διεθνή ζητήματα όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Αναλυτές του Economist Intelligence Unit εκτιμούν ότι μια προεδρία Χάρις θα προσφέρει μια «αίσθηση συνέχειας» σε θέματα εξωτερικών υποθέσεων.

«Αυτό σημαίνει μια σταδιακή μείωση της στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία, αντί για την απότομη μείωση με στόχο να πιέσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες που θα περιμέναμε υπό τον Ντόναλντ Τραμπ - μια ακόμα πιο σκληρή στάση απέναντι στην Κίνα, αλλά χωρίς την απειλή του Τραμπ για άμεση αύξηση των δασμών - και συνεχείς προσπάθειες για την εξισορρόπηση της υποστήριξης προς το Ισραήλ με την αποκλιμάκωση του πολέμου στη Γάζα», δήλωσαν οι αναλυτές του EIU Έμιλι Μάνσφιλντ και  Άντριου Βιτερίτι μιλώντας στο CNBC.

«Η Χάρις σίγουρα δεν έχει επικρίνει τον Μπάιντεν για κανένα από αυτά τα θέματα, αλλά είναι πιθανό να αλλάξει η επικοινωνία γύρω από αυτά, με την έμφαση που δίνει στην ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα να είναι ένα παράδειγμα αυτού», σημείωσαν.

Ουκρανικό: Έτοιμη να «δοκιμάσει» τις κόκκινες γραμμές;

Ο Φραντσέσκο Νίκολι από το Politecnico Institute του Τορίνο, εκτιμά ότι η τρέχουσα πορεία σύγκλισης ΗΠΑ-ΕΕ είναι πιθανό να συνεχιστεί υπό την προεδρία Χάρις, ιδίως όσον αφορά τομείς όπως το εμπόριο, η Τεχνητή Νοημοσύνη, οι Big Tech και η πολιτική για το κλίμα.

«Όσον αφορά την Ουκρανία, μπορούμε ίσως να περιμένουμε μια προεδρία Χάρις-Γοούλτς [αντιπρόεδρος] να είναι πιο τολμηρή από εκείνη του Μπάιντεν».

«Χωρίς να [αλλάξει] ριζικά η προσέγγιση των «κόκκινων γραμμών» που έχει μέχρι στιγμής περιορίσει την αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία, είναι πιθανό ότι το νέο ψηφοδέλτιο των Δημοκρατικών θα έχει μια κάπως πιο φιλελεύθερη προσέγγιση [για] την παροχή στην Ουκρανία των μέσων για να πιέσει και να δοκιμάσει αυτές τις κόκκινες γραμμές», συνέχισε. «Ο Γουόλτς, ειδικότερα, έχει υπάρξει ένας πολύ έντονος υποστηρικτής της Ουκρανίας».

Μεσανατολικό

Ο αναλυτής δήλωσε ότι μια προεδρία Χάρις είναι απίθανο να αλλάξει δραστικά τη διατλαντική προσέγγιση σε διεθνή ζητήματα όπως το Ισραήλ και η Κίνα.

Εξήγησε ότι Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, είναι πιθανό να χαιρετίσει οποιαδήποτε συμβιβαστική συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς ως επιτυχία «εφόσον τελειώσει ο πόλεμος», σημειώνοντας ότι το μπλοκ φαίνεται να είναι «χαρούμενο να αφήσει τον συντονισμό των διαπραγματεύσεων» στις ΗΠΑ.

Κίνα

«Ομοίως, αν και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι, αν η Κίνα εξαπέλυε μια εισβολή πλήρους κλίμακας στην Ταϊβάν, η ΕΕ θα αντιδρούσε γρήγορα και συνεκτικά, η ΕΕ είναι επί του παρόντος πολύ διχασμένη σε σχέση με την Κίνα για να αποτελέσει αξιόπιστο εταίρο για τις ΗΠΑ σε οποιαδήποτε κατάσταση, εκτός από μια ανοιχτή σύγκρουση», δήλωσε ο Νίκολι.

«Η ΕΕ είναι πιθανό να συνεχίσει την κατακερματισμένη βιομηχανική πολιτική της, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί ως αντι-κινεζική στις διαπραγματεύσεις με οποιονδήποτε μελλοντικό πρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά στην πραγματικότητα είναι πιθανό να αντιπαρατεθεί στις ΗΠΑ σχεδόν όσο και στην Κίνα. Μια προεδρία Χάρις είναι απίθανο να το αλλάξει αυτό», πρόσθεσε.

Άμυνα και βιομηχανία

Η Σούντα Ντέιβιντ Γουίλπ, συνεργάτης του αμερικανικού think tank German Marshall Fund, ανέφερε σε πρόσφατη ανάρτηση στο blog της ότι μια νίκη της Χάρις στις επικείμενες εκλογές του Νοεμβρίου «θα προσφέρει ανάσα στην Ευρώπη για να ενισχύσει τις αμυντικές της ικανότητες» και να «προσαρμοστεί στις νέες πραγματικότητες» στη σχέση της με τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

«Αναμφίβολα, θα υπήρχε ένας ορισμένος βαθμός συνέχειας από την κυβέρνηση Μπάιντεν σε μια προεδρία της Κάμαλα Χάρις όσον αφορά τα ιδανικά, τις δράσεις και τους συμβούλους», δήλωσε η Γουίλπ. 

«Αλλά η Ευρώπη δεν έχει καμία ψευδαίσθηση ότι μια νίκη των Δημοκρατικών στον Λευκό Οίκο θα σήμαινε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάλυπταν όλες τις ανάγκες ασφάλειας της ηπείρου και θα ανέτρεπαν τις βιομηχανικές πολιτικές τους».

Η Γουίλπ ανέφερε επιπλέον ότι αντί να «χειροκροτεί» για την υπογραφή του Μπάιντεν για τον νόμο περί μείωσης του πληθωρισμού, η ΕΕ θα πρέπει να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για να προστατεύσει τις αλυσίδες εφοδιασμού και να επικεντρωθεί στη συγκέντρωση περισσότερων κεφαλαίων και έρευνας στο εσωτερικό της, ώστε να επιτευχθεί πρόοδος σε τομείς όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη ή η πράσινη ενέργεια.

«Η Χάρις δεν θα διέλυε τις διατλαντικές σχέσεις, ωστόσο, αναμενόμενη προτεραιότητά της στην εξωτερική πολιτική θα ήταν η Κίνα, καθώς και η αντιμετώπιση των κρίσεων στη Μέση Ανατολή και στα νότια σύνορα των ΗΠΑ - θέματα που έχουν μεγαλύτερη σημασία στο πλαίσιο της αμερικανικής εσωτερικής πολιτικής», πρόσθεσε.

Πηγή: CNBC