ΠΟΥ: Ο κορονοϊός έχει «κατακλύσει» τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου

ΠΟΥ: Ο κορονοϊός έχει «κατακλύσει» τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου

Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό σε 21 χώρες στις περιοχές από το Μαρόκο μέχρι το Πακιστάν, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Ανατολικής Μεσογείου, προειδοποιώντας ότι ο νέος ιός έχει «κατακλύσει» την περιοχή και προειδοποιώντας για περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων.

Αναλυτικότερα, ο επικεφαλής αρμόδιος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη γεωγραφική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου Δρ Άχμεντ Αλ Μαντάρι. επισήμανε σε διαδικτυακή συνέντευξή του ότι «βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο», καθώς «πριν από λίγες ημέρες, η περιοχή μας ξεπέρασε ένα σημαντικό και ανησυχητικό όριο, αυτό του ενός εκατομμυρίου μολύνσεων».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο ΠΟΥ Ανατολικής Μεσογείου και αναδημοσιεύει το Reuters, ο αριθμός των κρουσμάτων στην περιοχή, που περιλαμβάνει 21 χώρες από το Μαρόκο μέχρι το Πακιστάν, ανέρχεται στα 1.077.706. Από αυτούς τους ασθενείς, οι 24.973 πέθαναν. Η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο είναι το Ιράν, με 227.662 κρούσματα και 10.817 θανάτους.

«Παρότι η κατάσταση μοιάζει να σταθεροποιείται σε αρκετές από αυτές τις χώρες, ο κίνδυνος για περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων είναι υπαρκτός, αναφέρει χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος του ΠΟΥ, τονίζοντας ότι ο νέος ιός έχει «κατακλύσει» την περιοχή.

Τον Ιούνιο, ο αριθμός των κρουσμάτων στην περιοχή αυτή «ήταν μεγαλύτερος από τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων των τεσσάρων προηγουμένων μηνών», τόνισε ο Αλ Μαντάρι. Όπως εξήγησε, υπάρχουν πολλοί λόγοι γι' αυτήν την αύξηση: το γεγονός ότι ορισμένες χώρες αύξησαν τα διαγνωστικά τεστ, ότι άλλες χαλάρωσαν τα περιοριστικά μέτρα λόγω του Ραμαζανιού και ότι τα συστήματα υγείας τους συχνά δεν μπορούν να ανταποκριθούν.

«Όταν ανοίγουν οι δημόσιοι χώροι, υπάρχει πραγματικά ο κίνδυνος να δούμε αύξηση των κρουσμάτων», προειδοποίησε, καλώντας τις κυβερνήσεις να ενισχύσουν τα μέτρα για να ελέγξουν την πανδημία.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε ότι οι χώρες που δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να χρησιμοποιήσουν όλους τους διαθέσιμους μηχανισμούς για την καταπολέμηση του νέου κορονοϊού, θα δυσκολευτούν αρκετά για να τον νικήσουν ολοκληρωτικά.

«Ορισμένες χώρες ακολούθησαν μία αποσπασματική προσέγγιση. Αυτές οι χώρες έχουν μπροστά τους έναν μακρύ και δύσκολο δρόμο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΠΟΥ

Κατά τη διάρκεια της ίδιας ενημέρωσης, ο Μάικ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, δήλωσε ότι ο οργανισμός σκοπεύει να στείλει δύο ειδικούς στην Κίνα, οι οποίοι θα βοηθήσουν την εκεί αποστολή του ΠΟΥ στις έρευνες για την ακριβή προέλευση του νέου κορονοϊού.