Πούτιν μετά τη νίκη του στις εκλογές: Προτεραιότητα της Ρωσίας η «επιχείρηση» στην Ουκρανία
AP Photo/Alexander Zemlianichenko
AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Πούτιν μετά τη νίκη του στις εκλογές: Προτεραιότητα της Ρωσίας η «επιχείρηση» στην Ουκρανία

Προτεραιότητα της Ρωσίας είναι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία και ενέργειες ώστε ο ρωσικός στρατός να καταστεί περισσότερο ισχυρός, τόνισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν απευθυνόμενος στο εκλογικό του επιτελείο μετά το αποτέλεσμα των εκλογών στη Ρωσία. 

«Ο ρωσικός στρατός προελαύνει καθημερινά στην Ουκρανία και οι δυνάμεις της Μόσχας κατέχουν την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης» ήταν από τις πρώτες του δηλώσεις μετά το αποτέλεσμα της εκλογικής μάχης που του χαρίζει μία νέα εξαετή θητεία.

Όπως ο Πούτιν υπογράμμισε, η εκλογική του νίκη «θα επιτρέψει στη ρωσική κοινωνία να εδραιωθεί και να γίνει ισχυρότερη».

Η εκλογική διαμαρτυρία εναντίον του «που οργανώθηκε από την αντιπολίτευση δεν είχε κανένα αποτέλεσμα, αλλά οι άνθρωποι που εμπόδισαν άλλους ανθρώπους να ψηφίσουν με πράξεις βανδαλισμού θα πρέπει να τιμωρηθούν», σημείωσε ο Πούτιν αναφορικά με τους υποστηρικτές του εκλιπόντος Αλεξέι Ναβάλνι οι οποίοι είχαν καλέσει τους Ρώσους να προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα σε μια διαμαρτυρία «Μεσημέρι κατά του Πούτιν» για να δείξουν την αντίθεσή τους σε έναν ηγέτη που περιγράφουν ως διεφθαρμένο αυταρχικό.

Συνομιλίες με τη Γαλλία, ισχυρότερες οι θέσεις με την Κίνα

Έτοιμη είναι η Ρωσία για συνομιλίες σχετικά με τη γαλλική πρόταση για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, επισημαίνει ο Πούτιν, διευκρινίζοντας ότι «θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα της Ρωσίας στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Ακόμη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επαίνεσε την Κίνα για την επιτυχία της στην παγκόσμια σκηνή, προβλέποντας ότι οι σχέσεις Ρωσίας-Κίνας θα γίνουν ισχυρότερες τα επόμενα χρόνια.

Με πληροφορίες από Reuters

«Εκλεγμένος τσάρος» ο Πούτιν, τον ψήφισε το 88%

Έχοντας φροντίσει να εξοντώσει όλους τους βασικούς του αντιπάλους με κυριότερο τον Αλεξέι Ναβάλνι, με το θάνατο του οποίου σίγησε και η πιο ισχυρή φωνή κριτικής, ο Πούτιν ανέρχεται ξανά στην εξουσία.

Από το μέχρι στιγμής αποτέλεσμα διαφαίνεται ότι ο μηχανισμός του ρωσικού καθεστώτος λειτούργησε, ώστε να πειστεί το εκλογικό σώμα να τον ψηφίσει μαζικά.

Το 87,97% που συγκεντρώνει σύμφωνα με τα exit poll είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει κερδίσει σε οποιαδήποτε από τις πέντε νίκες του σε προεδρικές εκλογές από την πρώτη του 2000. «Εκλογές, που δεν ήταν προφανώς ούτε ελεύθερες, ούτε δίκαιες», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Ο 71χρονος ηγέτης είχε απέναντί του ως αντιπάλους τρεις μάλλον «διακοσμητικούς» ανθυποψηφίους οι οποίοι δεν έκαναν, επί της ουσίας, καν τον κόπο να του ασκήσουν κριτική.

Με τον νικητή ήδη γνωστό εκ των προτέρων, η τριήμερη ψηφοφορία δεν ήταν παρά μια άσκηση κινητοποίησης υπέρ του Πούτιν και μια δοκιμασία πίστης για τον ελεγχόμενο από τον ίδιο, κρατικό μηχανισμό της Ρωσίας.

Όσο για το εκλογικό σώμα, είναι αιχμάλωτο της απάθειας, τόσο για τα ζητήματα της εσωτερικής πολιτικής, όσο και τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως λένε όσοι παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στη Ρωσία. Το βοιοτικό επίπεδο πέφτει, ο πληθωρισμός καλπάζει, το έλλειμα μεγαλώνει, αλλά η προπαγάνδα του καθεστώτος έκανε καλά τη δουλειά της, όπως δείχνουν και τα θηριώδη ποσοστά.

AP Photo

Ακόμη όμως και με τον Ναβάλνι εκτός κούρσας, ο Πούτιν δεν άφησε τίποτα στην τύχη. Τις δύο πρώτες ημέρες της ψηφοφορίας, δεκάδες χιλιάδες υπάλληλοι του κρατικού μηχανισμού, φοιτητές και εργαζόμενοι σε ρωσικές εταιρείες υποχρεώθηκαν να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν.

Η συμμετοχή τους παρακολουθείτο στενά από τη διοίκηση, καθώς οι κρατικοί υπάλληλοι έπρεπε να υποβάλουν σχετική έκθεση, αμέσως μετά την ψήφο τους. Σε ορισμένες περιοχές, είχαν υποχρεωθεί να φέρουν στην κάλπη, ακόμη και συγγενικά τους πρόσωπα, όπως αναφέρει το Politico, και να ενημερώσουν σχετικά όσους επόπτευαν τη διαδικασία μέσω μιας ειδικά σχεδιασμένης εφαρμογής.

Αντιδράσεις

Και όμως, η επιδιωκόμενη εικόνα απόλυτης ομοφωνίας και στήριξης στο πρόσωπο του Πούτιν αμαυρώθηκε σε κάποιες περιπτώσεις από αντιδράσεις. Σε περίπου 20 περιφέρειες της Ρωσίας, κάποιοι είτε έβαλαν φωτιά στις κάλπες είτε έριξαν μπογιές στις κάλπες.

Οι αρχές υποστηρίζουν ότι οι δράστες –πολλές από τις οποίες ήταν ηλικιωμένες γυναίκες– ενεργούσαν με οδηγίες από το εξωτερικό. Όλοι οι εμπλεκόμενοι αντιμετωπίζουν πλέον την προοπτική να καταδικαστούν σε ποινή φυλάκισης έως και πέντε ετών.

Η πιο σημαντική αντίδραση κατά του Πούτιν σημειώθηκε την Κυριακή το μεσημέρι, όταν η ρωσική αντιπολίτευση συγκέντρωσε τους υποστηρικτές στη διαμαρτυρία «Μεσημέρι κατά του Πούτιν». Η πρωτοβουλία ενθάρρυνε τους πολίτες να πάνε στις κάλπες στις 12 το μεσημέρι και να ψηφίσουν ταυτόχρονα οποιονδήποτε υποψήφιο εκτός από τον απερχόμενο. Σκοπός της μεσημεριανής διαδήλωσης στα εκλογικά κέντρα, η αμφισβήτηση της νομιμότητας του Πούτιν στο εσωτερικό της Ρωσίας αλλά και διεθνώς. 

Όπως προκύπτει από εικόνες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, ασυνήθιστα μεγάλα πλήθη εισήλθαν στα εκλογικά κέντρα σε όλη τη Ρωσία: από τις μικρότερες πόλεις της Σιβηρίας μέχρι τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, καθώς και στις ρωσικές πρεσβείες και τα προξενεία σε όλο τον κόσμο - από το Πουκέτ μέχρι το Παρίσι και τις Βρυξέλλες.

«Αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία να δοθεί η εντύπωση ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι ικανοποιημένοι με την τρέχουσα κατάσταση των πραγμάτων, που είναι πρόθυμοι να ενωθούν για συλλογική δράση, και υπάρχουν πολλοί από αυτούς», όπως δήλωσε ένας εκ των ψηφοφόρων που αρνήθηκε να δώσει το πλήρες όνομά του εν μέσω ανησυχιών για πιθανά αντίποινα.

Πώς αντέδρασαν οι αρχές; Αφ ης στιγμής ανακοίνωσης της προγραμματισμένης διαδήλωσης επιχείρησαν συντονισμένα την υπονόμευσή της, προβαίνοντας ακόμη και σε συλλήψεις - μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί 74 και ο αριθμός αναμένεται πιθανώς να αυξηθεί.