Το πραγματικό πρόσωπο των Ταλιμπάν και η μεταχείριση των γυναικών

Το πραγματικό πρόσωπο των Ταλιμπάν και η μεταχείριση των γυναικών

Η επέκταση του λιμού και οι τραγικές συνέπειες στο Αφγανιστάν έχει κινητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα, ώστε να βρει τρόπους αντιμετώπισης των ανθρώπινων τραγωδιών, ενώ οι Ταλιμπάν εδραιώνουν το καθεστώς τους. Η διαχείριση της εξουσίας από το ισλαμιστικό κίνημα δείχνει ωστόσο το πραγματικό πρόσωπο των Ταλιμπάν, με μεγάλα θύματα φυσικά τις γυναίκες.

H ανακοίνωση των Ταλιμπάν πως οι γυναίκες που επιθυμούν να ταξιδέψουν σε μεγάλες αποστάσεις θα πρέπει να συνοδεύονται από άνδρα συγγενή τους ήταν μία ακόμα απόδειξη του χαρακτήρα του ισλαμιστικού καθεστώτος. Με αιτιολόγηση την ασφάλεια, οι Ταλιμπάν έχουν απαγορεύσει στις γυναίκες να εργάζονται, με την εξαίρεση όσες βρίσκονται στην εκπαίδευση και την υγεία. Η παρουσία ενός φονταμενταλιστικού κινήματος στη χώρα σε συνδυασμό με τη συντηρητική κοινωνία του Αφγανιστάν έχει βαρύ τίμημα.

Οι δολοφονίες πολλών γυναικών στο Αφγανιστάν στο τελευταίο διάστημα είναι γεγονός. Όσο κι αν θέλουν να επιδείξουν μία μετριοπάθεια διεθνώς, οι Ταλιμπάν δεν μπορούν καν να διασφαλίσουν την τάξη και να προφυλάξουν τις γυναίκες. Οι αναφορές για τη διάλυση μίας διαδήλωσης στην πρωτεύουσα Καμπούλ με τη χρήση πραγματικών πυρών βέβαια δείχνει τις πραγματικές τους διαθέσεις. Η υποβάθμιση των γυναικών ουσιαστικά διαφαίνεται σε κάθε κίνησή τους. Η οδηγία πως όποιος οδηγεί θα επιτρέπεται να μεταφέρει μόνο γυναίκες που φορούν χιτζάμπ είναι άλλωστε χαρακτηριστική των διαθέσεων τους.

Η μεταχείριση των γυναικών έχει εκθέσει διεθνώς τους υποστηρικτές των Ταλιμπάν, όπως για παράδειγμα την Τουρκία, που αντιμετωπίζει την κριτική ακόμα και στο εσωτερικό της, συμπεριλαμβανομένων γυναικείων οργανώσεων, αλλά κι εντός του κυβερνώντος κόμματος Ερντογάν για αυτή τη σχέση. Αυτό άλλωστε έχει αναγκάσει τον Ερντογάν να επιπλήξει τους Ταλιμπάν δημόσια για το ζήτημα της μεταχείρισης των γυναικών, υπενθυμίζοντας την ανάγκη τήρησης στοιχειωδών κανόνων. Η Κίνα, που βρέθηκε δίπλα στους Ταλιμπάν, έπειτα από την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, έχει θέσει τη βελτίωση της θέσης της γυναίκας στο Αφγανιστάν ως προαπαιτούμενο για την αποδοχή στη διεθνή κοινότητα.

Πλέον ακόμα και το Πακιστάν τάχθηκε εναντίον των πρακτικών του ταλιμπανικού καθεστώτος στο Αφγανιστάν, παρά το δικό του προβληματικό μητρώο όσον αφορά στις γυναίκες. Η δημόσια κριτική του Πακιστάν προκάλεσε έκπληξη λίγο μετά από τη διεξαγωγή της συνόδου του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στο Ισλαμαμπάντ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής στο Αφγανιστάν.

Οι ΗΠΑ και η Δύση προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή, ώστε να προσφέρουν την επείγουσα βοήθεια που χρειάζονται οι Αφγανοί, δίχως ταυτόχρονα να βοηθήσουν ή να νομιμοποιήσουν τους Ταλιμπάν. Η χαλάρωση κάποιων περιορισμών το τελευταίο διάστημα θεωρείται πως θα επιτρέψει την παράδοση ορισμένης ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό. Βέβαια, οι δημόσιες παρεμβάσεις θα συνεχίζουν να θυμίζουν τον αμερικανικό ρόλο στις εξελίξεις, όπως η συνέντευξη του πρώην πρόεδρου του Αφγανιστάν Ασράφ Γκάνι, καθώς ο κάθε εμπλεκόμενος επιχειρεί να φορτώσει στον άλλον τις ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση.