Το «προφίλ» της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Το «προφίλ» της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Στην υπουργό Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατέληξε η Σύνοδος Κορυφής ως υποψήφια για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Μετά τον σχεδόν τριήμερο μαραθώνιο στις Βρυξέλλες για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα, σε μια από τις δυσκολότερες εξισώσεις που κλήθηκε να λύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια, οι «28» κατέληξαν στην νυν υπουργό Άμυνας της Γερμανίας για την προεδρία της Κομισιόν.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν γεννήθηκε το 1958 στις Βρυξέλλες, με τον πατέρα της, Ερνστ ''Αλμπρεχτ, να υπηρετεί ως επικεφαλής του γραφείου του τότε γερμανού Επιτρόπου. Ακολούθως φοίτησε στο Ευρωπαϊκό Σχολείο μέχρι τα 13 της χρόνια και μιλάει εξαιρετικά γαλλικά και αγγλικά, ενώ υποστηρίζει την μετεξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης».

Η θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι το αποκορύφωμα της μέχρι τώρα καριέρας της κυρίας φον ντερ Λάιεν, η οποία θα γίνει η πρώτη γυναίκα στο πόστο αυτό. Θα είναι ωστόσο μόνο ένα από τα επιτεύγματα της Γερμανίδας πολιτικού.

Η κα Φον ντερ Λάιεν σπούδασε Οικονομικά στο Γκέτινγκεν και το Μύνστερ και κατόπιν στο London School of Economics, όπου μάλιστα χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο «Ρόουζ Λάντσον», καθώς θεωρείτο πιθανός στόχος της γερμανικής αριστερής τρομοκρατίας. Κατόπιν σπούδασε Ιατρική, αποφοιτώντας το 1987 από το Πανεπιστήμιο του Ανόβερου.

Τα επόμενα χρόνια απέκτησε επτά παιδιά με τον καθηγητή Ιατρικής Χάικο φον ντερ Λάιεν και το 2005 επιλέχθηκε από την Άνγκελα Μέρκελ για να αναλάβει το υπουργείο Οικογένειας στην πρώτη κυβέρνηση της Καγκελαρίου. Για την Φον ντερ Λάιεν ακολούθησαν το υπουργείο Εργασίας το 2009 και το υπουργείο ''Αμυνας το 2014 και το 2017.

Το έργο της ως υπουργός

Ως υπουργός Οικογένειας η κα Φον ντερ Λάιεν διέθεσε ένα σημαντικό ποσό για την δημιουργία παιδικών σταθμών, προκαλώντας την αντίδραση του κόμματός της, ενώ θεσμοθέτησε και την δίμηνη άδεια πατρότητας, την οποία οι Βαυαροί εταίροι της του CSU περιέγραψαν ως «πρακτική στην αλλαγή πάνας».

Ως υπουργός Εργασίας καλλιέργησε το προφίλ της «κοινωνικής συνείδησης» του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), τασσόμενη υπέρ της χαλάρωσης των όρων μετανάστευσης εργατικού δυναμικού στην Γερμανία, υπέρ της εισαγωγής του κατώτατου μισθού, υπέρ του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου και υπέρ της ποσόστωσης στην συμμετοχή γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια επιχειρήσεων. Εκείνη την περίοδο το όνομά της ακούστηκε ακόμη και για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας, την θέση του Ομοσπονδιακού Προέδρου, αλλά οι εσωκομματικές ισορροπίες τελικά άλλαξαν τα σχέδια της κυρίας Μέρκελ.

Το 2014 όλοι πίστευαν ότι η Καγκελάριος θα της ανέθετε το υπουργείο Υγείας. Η ίδια ωστόσο είχε μεγαλύτερες - και πιο διεθνείς - φιλοδοξίες. Ζήτησε επιτακτικά το υπουργείο ''Αμυνας. Η ίδια υποστήριζε πάντα την ενεργότερη εμπλοκή της Γερμανίας σε διεθνείς αποστολές, οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις όμως την εξέθεσαν κατ΄επανάληψη, λόγω ελλείψεων και διοικητικών δυσλειτουργιών. 

Εκτός από την Ομοσπονδιακή Προεδρία -στην οποία λέγεται ότι η ''Αγγελα Μέρκελ προωθούσε παλιότερα τους πιθανούς δελφίνους του CDU- το όνομά της έχει κατά καιρούς ακουστεί για πολλές θέσεις: για το υπουργείο Οικονομικών μετά την αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για την Γενική Γραμματεία του ΝΑΤΟ και πρόσφατα για την θέση του γερμανού Επιτρόπου.

Η κυρία Μέρκελ θα την προτιμούσε ενδεχομένως και ως διάδοχό της στο κόμμα, αλλά η αρνητική της εικόνα στην κοινή γνώμη δεν επέτρεψε στα σχέδιά της να προχωρήσουν. Οι φίλοι της γερμανίδας πολιτικού λένε συνήθως ότι «αφού μπορεί να διοικήσει το υπουργείο ''Αμυνας, μπορεί να κάνει τα πάντα». Οι εχθροί της ωστόσο, όπως ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, επιμένουν ότι πρόκειται για «υπερτιμημένη περίπτωση, δημιούργημα των ΜΜΕ».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP