Προς την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου οι G7 - Αυξάνουν την πίεση στον Πούτιν

Προς την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου οι G7 - Αυξάνουν την πίεση στον Πούτιν

Οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν να διερευνήσουν την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, καθώς και σειρά κυρώσεων κατά της Μόσχας, μέχρι ο Πούτιν να αποδεχτεί την αποτυχία του στην Ουκρανία, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς. Η επίθεση στην Ουκρανία θα σταματήσει, όταν το Κίεβο συνθηκολογήσει, διαμήνυσε από την πλευρά του το Κρεμλίνο. 

Πίεση στον Πούτιν

Οι ηγέτες των επτά ισχυρότερων οικονομιών συμφώνησαν να διερευνήσουν την επιβολή απαγόρευσης μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου που πωλήθηκε πάνω από μια συγκεκριμένη τιμή, αναφέρει το Reuters. «Καλούμε όλες τις ομοϊδεάτες χώρες να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν στις ενέργειές μας», ανέφεραν οι ηγέτες της G7 στην ανακοίνωση.

Το ανώτατο όριο τιμών θα ήταν ένας τρόπος να αποτραπεί η Ρωσία από το να επωφεληθεί από την εισβολή της στην Ουκρανία, η οποία έχει εκτοξεύσει τις τιμές της ενέργειας στα ύψη.

Ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης ανέφερε ότι το ανώτατο όριο των τιμών θα συμπιέσει τους πόρους του Πούτιν και «θα αυξήσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια του εφοδιασμού στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου». Οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν επίσης να πιέσουν για απαγόρευση των εισαγωγών χρυσού από τη Ρωσία.

Η ιδέα πίσω από το ανώτατο όριο είναι να συνδεθούν οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, οι ασφάλειες και η μεταφορά φορτίων πετρελαίου σε ένα ανώτατο όριο τιμών. Ένας αποστολέας ή εισαγωγέας θα μπορούσε να αποκτήσει τα φορτία μόνο αν δεσμευόταν να ορίσει τη μέγιστη τιμή για το ρωσικό πετρέλαιο.

Τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας αυξήθηκαν τον Μάιο, παρόλο που οι όγκοι μειώθηκαν, ανέφερε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας στη μηνιαία έκθεσή της τον Ιούνιο.

Η Ρωσία δεν πρέπει να κερδίσει και δεν θα κερδίσει τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και δεσμεύτηκε ότι θα διατηρηθούν τόσο οι κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας όσο και η στήριξη προς την Ουκρανία, «για όσο χρειάζεται και με την απαιτούμενη ένταση».

Λίγο πριν αναχωρήσει από το Σλος Ελμάου της 'Άνω Βαυαρίας, όπου πραγματοποιήθηκε η σύνοδος κορυφής της Ομάδας των Επτά, ο Ε. Μακρόν επανέλαβε τη στήριξή του στο Κίεβο, αρνήθηκε ωστόσο να χαρακτηρίσει «κράτος-χορηγό της τρομοκρατίας» τη Ρωσία.

«Δεν χρειαζόμαστε ετικέτες για να επιβάλουμε κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος, απαντώντας εμμέσως στο σχετικό αίτημα του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά τη ρωσική επίθεση με ρουκέτα σε εμπορικό κέντρο στο Κρεμεντσούκ της Ουκρανίας, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 20 άνθρωποι.

Αυστηρό μήνυμα Σολτς

Οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα λήξουν μόνο όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποδεχθεί ότι τα σχέδιά του στην Ουκρανία δεν θα πετύχουν, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

«Όλες οι κυρώσεις που επιβάλαμε για την Κριμαία εξακολουθούν να υπάρχουν. Όλες οι κυρώσεις που επιβάλαμε λόγω της υποκινούμενης από τη Ρωσία εξέγερσης στο Ντονμπάς εξακολουθούν να υπάρχουν. Και το ίδιο θα ισχύει για τις αποφάσεις που ελήφθησαν τώρα, οι οποίες είναι πολύ πιο αυστηρές», τόνισε.

«Υπάρχει μόνο μία διέξοδος: ο Πούτιν να αποδεχθεί ότι τα σχέδιά του στην Ουκρανία δε θα πετύχουν», πρόσθεσε την Τρίτη στην τελευταία συνέντευξη Τύπου της τριήμερης συνόδου κορυφής της G7 στη Γερμανία.

Παράλληλα, ο Γερμανός καγκελάριος κατηγόρησε τη Ρωσία για τη «βαρβαρότητα» με την οποία διεξάγει τον πόλεμό της στην Ουκρανία ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Κίνα δεν πρόκειται από την πλευρά της να υπονομεύσει τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει οι Δυτικοί με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και το πλαίσιο των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα.

Το πλαφόν στο αέριο

Μιλώντας στην σύνοδο της G7, ο Ιταλός πρωθυπουργός ανέφερε πως η Κομισιόν συμφώνησε να επιταχύνει τις μελέτες της σχετικά με την επιβολή πλαφόν στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, σημειώνοντας ότι «η έκθεση της Κομισιόν θα είναι έτοιμη τον Σεπτέμβριο».

«Η έκθεση της Κομισιόν θα είναι έτοιμη τον Σεπτέμβριο... το σημαντικό είναι ότι έχει μια σταθερή βάση», είπε ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Ντράγκι υπογράμμισε ότι παρά τις αρνητικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους «η οικονομία της ευρωζώνης επιβραδύνεται, αλλά δεν αναμένουμε ύφεση».

Παράλληλα ανέφερε ότι μπορεί σύντομα να είναι δυνατή η επανέναρξη των εξαγωγών των σιτηρών από την Ουκρανία, ώστε να λιγοστέψουν οι ελλείψεις που πλήττουν ιδιαίτερα τις φτωχές χώρες.

Είπε ακόμη ότι δεν είναι απαραίτητο να καθαριστούν πλήρως οι νάρκες από τα λιμάνια της Ουκρανίας και ότι «υπάρχουν διάδρομοι» για να επιτρέψουν τη διέλευση των φορτηγών πλοίων.

Βέβαια, απαιτείται ένα τελευταίο πράσινο φως από το Κρεμλίνο για να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές και αυτό «θα πρέπει να έρθει σύντομα», είπε ο Ντράγκι στους δημοσιογράφους.

Επίσης, σημείωσε ότι ο πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Ουιντόντο είχε διαβεβαιώσει την G7 ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα ήταν παρών στη συνεδρίαση της Ομάδας G20 στο Μπαλί τον Νοέμβριο.

Ωστόσο, είπε ότι είναι πιθανό ο Πούτιν να απευθυνθεί στη συγκέντρωση μέσω τηλεδιάσκεψης.

Με αλλαγές στα συμβόλαια απειλεί η Gazprom

Το Κρεμλίνο πάντως, ανακοίνωσε σήμερα ότι η Gazprom είναι πιθανόν να επιδιώξει τη μεταβολή των όρων των συμβολαίων προμήθειας φυσικού αερίου προς τις δυτικές χώρες που θα επιβάλουν πλαφόν στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου.

«Εξαρτάται από την κατεύθυνση, εξαρτάται από την απόφαση που θα λάβει η Gazprom. Πιθανότατα, θα εγερθεί το θέμα της μεταβολής των όρων των υπαρχόντων συμβολαίων, μεταβολής της τιμής», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προοπτική της επιβολής πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.

Ο Πεσκόφ δεν διευκρίνισε αν οι μεταβολές θα σημαίνουν σύνδεση των συμβολαίων με τα προτεινόμενα πλαφόν ή συνολική αναθεώρηση των όρων των συμβολαίων.

Όταν ερωτήθηκε σχετικά με το αν οι προτάσεις της G7 για να επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου θα πλήξουν τον κρατικό προϋπολογισμό, ο Πεσκόφ απάντησε: «Δεν ξέρουμε ακόμα περί τίνος πρόκειται ... Σύμφωνα με το Σύνταγμά μας, η Ρωσία είναι ένα κοινωνικό κράτος - η εκπλήρωση των κοινωνικών μας υποχρεώσεων αποτελεί κύρια προτεραιότητά μας».

Η Μόσχα καλεί το Κίεβο να συνθηκολογήσει

Επιπλέον, το Κρεμλίνο διαμήνυσε πως η επίθεσή του στην Ουκρανία θα τελειώσει όταν συνθηκολογήσουν οι ουκρανικές αρχές και ο ουκρανικός στρατός.

«Η ουκρανική πλευρά μπορεί να βάλει τέλος στη σύγκρουση αυθημερόν. Πρέπει να διατάξει τις εθνικιστικές μονάδες να καταθέσουν τα όπλα, πρέπει να διατάξει τους ουκρανούς στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα και πρέπει να εφαρμόσει όλους τους όρους που έχουν τεθεί από τη Ρωσία. Τότε όλα θα τελειώσουν μέσα σε μία ημέρα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πεσκόφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από τη ρωσική πλευρά δεν έχει τεθεί καμιά προθεσμία ούτε χρονοδιάγραμμα: «προσανατολιζόμαστε σε σχέση με τις δηλώσεις του προέδρου μας».

Ο Πεσκόφ διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά πως «η ειδική στρατιωτική επιχείρηση διεξάγεται σύμφωνα με τα σχέδια», χρησιμοποιώντας το ρωσικό ευφημισμό για την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Πεσκόφ αντέδρασε με τα σχόλια αυτά σε δηλώσεις που φέρεται ότι έκανε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενώπιον των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών, τους οποίους κάλεσε «να κάνουν τα μέγιστα» για να βάλουν τέλος πριν από το τέλος της χρονιάς στη σύγκρουση που μαίνεται στη χώρα του.

«Έγκλημα πολέμου»

Οι ηγέτες της G7, οι οποίοι τώρα κατευθύνονται στη Μαδρίτη για τη σύνοδο κορυφής της δυτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, καταδίκασαν την επίθεση ως έγκλημα πολέμου.

«Ο Πούτιν και οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους. Οι ηγέτες της G7 προέτρεψαν επίσης την Κίνα στην ανακοίνωσή τους να διατηρήσει την αρχή της ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών πιέζοντας τη Ρωσία να σταματήσει την εισβολή της στην Ουκρανία και να εγκαταλείψει τις «επεκτατικές θαλάσσιες διεκδικήσεις» της στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Το ΝΑΤΟ πρόκειται να αναφερθεί στην Κίνα κάνοντας λόγο για «ανησυχία» για πρώτη φορά, με διπλωμάτες να κάνουν λόγο για στροφή στη στρατηγική της συμμαχίας.

Υποσχέθηκαν 4,5 δισ. δολ. για την καταπολέμηση της πείνας

Υπάρχει «πραγματικός κίνδυνος» πολλαπλών λιμών φέτος, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει τον αρνητικό αντίκτυπο της κλιματικής κρίσης και της πανδημίας COVID-19 στην επισιτιστική ασφάλεια, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Στη δήλωσή τους, οι ηγέτες της G7 υποσχέθηκαν 4,5 δισ. δολ. για την καταπολέμηση της παγκόσμιας πείνας. Ωστόσο, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι απαιτούνται 22,2 δισ. δολ. φέτος.

Συσπείρωση αναδυόμενων

Η G7 προσπαθεί να συσπειρώσει τις αναδυόμενες χώρες, πολλές με στενούς δεσμούς με τη Ρωσία, για να αντισταθούν στον Πούτιν και κάλεσε πέντε μεγάλες δημοκρατίες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος στη σύνοδο κορυφής για να τις κερδίσει.

Κάποιοι ανησυχούν περισσότερο για τον αντίκτυπο της αύξησης των τιμών των τροφίμων, κατηγορώντας τις δυτικές κυρώσεις για τις ελλείψεις. Ερωτηθείς αν οι ηγέτες της G7 έχουν βρει τρόπο να επιτρέψουν στην Ουκρανία να εξάγει τα σιτηρά της, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε την Τρίτη: «Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό, όλοι εργαζόμαστε πάνω σε αυτό».

Λέσχη για το κλίμα

Οι ηγέτες της G7 δεσμεύτηκαν επίσης την Τρίτη να δημιουργήσουν διεθνή «λέσχη για το κλίμα» για να σφυρηλατήσουν τη συνεργασία κατά της κλιματικής αλλαγής και δεσμεύτηκαν για την απαλλαγή από βιομηχανικούς τομείς που βασίζονται στον άνθρακα.

Ωστόσο, οι ηγέτες αμβλύνουν τις προηγούμενες δεσμεύσεις για τον τερματισμό της δημόσιας χρηματοδότησης νέων έργων ορυκτών καυσίμων και τη μετάβαση προς μηδενικές εκπομπές ρύπων.