Η Τουρκία θα γίνει παγκόσμιο hub αερίου
AP
AP
Υποσχέσεις Πούτιν σε Ερντογάν

Η Τουρκία θα γίνει παγκόσμιο hub αερίου

Ως την πιο αξιόπιστη οδό για την παράδοση φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε την Τουρκία ο Βλαντιμίρ Πούτιν μετά τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Αστάνα, ενώ επανήλθε στην πρόταση να κατασκευαστεί εκεί ένας κόμβος εφοδιασμού.

Η πρόταση αυτή έρχεται καθώς η Ρωσία προσπαθεί να διατηρήσει την ενεργειακή της επιρροή στην Ευρώπη, ενώ ανακατευθύνει τις ροές της μακριά από τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream Baltic, που υπέστησαν ζημιές από εκρήξεις τον περασμένο μήνα, οι οποίοι είναι ακόμη υπό έρευνα.

«Κατά τη διάρκεια των εργασιών αυτού του κόμβου, που μπορούμε να δημιουργήσουμε μαζί, φυσικά, θα είναι επίσης μια πλατφόρμα όχι μόνο για προμήθειες, αλλά και για τον καθορισμό της τιμής, γιατί αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα - το θέμα της τιμολόγησης », είπε ο Πούτιν.

«Σήμερα, αυτές οι τιμές είναι υψηλές· θα μπορούσαμε εύκολα να τις ρυθμίσουμε σε κανονικό επίπεδο αγοράς, χωρίς πολιτικές προεκτάσεις» πρόσθεσε.

Ο Πούτιν πρότεινε για πρώτη φορά την Τετάρτη ότι η Ρωσία μπορεί να δημιουργήσει έναν σημαντικό κόμβο φυσικού αερίου στην Τουρκία ανακατευθύνοντας τις προμήθειες που προορίζονται για τους αγωγούς Nord Stream κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, οι οποίοι υπέστησαν ζημιές από εκρήξεις τον περασμένο μήνα.

Οι αρχές Σουηδίας και Δανίας ερευνούν αυτές τις εκρήξεις ως πράξεις δολιοφθοράς, αλλά δεν έχουν πει ακόμη ποιος πιστεύουν ότι ήταν πίσω από αυτές.

Ο Πούτιν είπε στη συνάντηση της Πέμπτης ότι δεν πάει αρκετό σιτάρι στις φτωχότερες χώρες, ενώ η Ρωσία λέει επίσης ότι οι δικές της εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων, αν και δεν είναι άμεσα στον στόχο των δυτικών κυρώσεων, παρεμποδίζονται καθώς έχουν πρόβλημα πρόσβασης σε ξένα λιμάνια και δυσκολεύονται να αποκτήσουν ασφάλιση.

«Είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε και να συνεχίσουμε τις εξαγωγές σιτηρών στο πλαίσιο της συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης και τη μεταφορά ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες μέσω Τουρκίας», είπε με τη σειρά του ο Ερντογάν, αναφερόμενος σε μια συμφωνία για εξαγωγές με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ τον Ιούλιο.

«Μπορεί να εργαστούμε για τον καθορισμό του ονόματος των χωρών. Είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε στις φτωχές και όχι στις αναπτυγμένες χώρες», είπε.

Με πληροφορίες από Reuters, Anadolu Agency