Ψευδοεκλογές στη Ρωσία: Η καταστολή της αντιπολίτευσης, το «στίγμα» Ναβάλνι και η αντίδραση της ΕΕ
AP Photo / Alexander Zemlianichenko
AP Photo / Alexander Zemlianichenko

Ψευδοεκλογές στη Ρωσία: Η καταστολή της αντιπολίτευσης, το «στίγμα» Ναβάλνι και η αντίδραση της ΕΕ

Η επανεκλογή του Βλαντίμιρ Πούτιν θεωρείτο δεδομένη για τη Δύση αλλά και για την Ευρώπη των 27. Ωστόσο, οι εκλογές – παρωδία που διεξήχθησαν στη Ρωσία, υπό το κράτος του φόβου και της βίαιης καταστολής κάθε αντίθετης φωνής αλλά και οι περίεργες συνθήκες θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι, κηλιδώνουν ανεξίτηλα τη νίκη του Ρώσου προέδρου. Ενός προέδρου που επιμένει να διεξαγάγει έναν ανελέητο πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας και να φθάνει για ακόμη μία φορά να απειλεί με συντριβή όλων όσοι θέλουν να τον «αποκαθηλώσουν».

Ο Ρώσος ηγέτης συγκέντρωσε πάνω από το 87% των ψήφων (περίπου 76 εκατ. ψήφους), ύστερα από καταμέτρηση σε πάνω από το 99% των εκλογικών τμημάτων, σύμφωνα με το επίσημο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti. Πρόκειται για τις περισσότερες ψήφους που έχει λάβει ποτέ κανείς στη μετασοβιετική Ρωσία, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα. Η συμμετοχή ανήλθε στο 77%, επίσης το μεγαλύτερο ποσοστό μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ.

ΕΕ - ΗΠΑ: Υπό εξαιρετική καταπίεση διεξήχθησαν οι εκλογές

Η αντίδραση της Ευρώπης των 27 απέναντι στο εκλογικό ποσοστό που συγκέντρωσε ο Πούτιν υπήρξε χαρακτηριστική:  Οι εκλογές αυτές «διεξήχθησαν σε ένα εξαιρετικά καταπιεστικό περιβάλλον που επιδεινώθηκε από τον παράνομο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, εξ ονόματος του Συμβουλίου της ΕΕ σχετικά με τις ρωσικές προεδρικές εκλογές που δόθηκε την Καθαρά Δευτέρα (18/03) στη δημοσιότητα.

Επισημαίνεται ότι οι ρωσικές αρχές συνέχισαν να αυξάνουν τη συστηματική εσωτερική καταστολή καταπολεμώντας πολιτικούς της αντιπολίτευσης, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και άλλες επικριτικές φωνές με τη χρήση κατασταλτικής νομοθεσίας και ποινές φυλάκισης με πολιτικά κίνητρα.

«Ο σοκαριστικός θάνατος του πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι προεκλογικά είναι ακόμη ένα σημάδι της επιταχυνόμενης και συστηματικής καταστολής.», τονίζει η δήλωση της ΕΕ.

«Οι εκλογές διεξήχθησαν σε έναν διαρκώς συρρικνούμενο πολιτικό χώρο, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα μια ανησυχητική αύξηση των παραβιάσεων των πολιτικών και πολιτικών δικαιωμάτων και απέτρεψε πολλούς υποψηφίους να συμμετάσχουν, συμπεριλαμβανομένων όλων εκείνων που αντιτάχθηκαν στον παράνομο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας, στέρησε από τους Ρώσους ψηφοφόρους πραγματική επιλογή και περιόρισε σε μεγάλο βαθμό την πρόσβασή τους σε ακριβείς πληροφορίες», επισημαίνεται στη συνέχεια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει τη λύπη της για την απόφαση των ρωσικών αρχών να μην καλέσουν παρατηρητές του ΟΑΣΕ/ODIHR στις εκλογές της. «Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις της Ρωσίας στον ΟΑΣΕ και έχει στερήσει από τους ψηφοφόρους και τους θεσμούς της Ρωσίας μια αμερόληπτη και ανεξάρτητη αξιολόγηση αυτών των εκλογών», αναφέρεται συγκεκριμένα.

Επιπλέον, η ΕΕ καταδικάζει σθεναρά την παράνομη διεξαγωγή των λεγόμενων «εκλογών» στα εδάφη της Ουκρανίας που έχει προσωρινά καταλάβει η Ρωσία: την Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας και την πόλη της Σεβαστούπολης, καθώς και σε τμήματα του Ντόνετσκ, του Λουχάνσκ, της Ζαπορίζια και τις περιοχές της Χερσώνας.

Συγκεκριμένα υπογραμμίζεται ότι «οι λεγόμενες "εκλογές" σε αυτά τα εδάφη αντιπροσωπεύουν μια ακόμη έκδηλη παραβίαση από τη Ρωσία του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Αναφερόμενοι στα δύο ψηφίσματα της UNGA της 12ης Οκτωβρίου 2022 και της 27ης Μαρτίου 2014, προτρέπουμε τη Ρωσία να σεβαστεί τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα και την κυριαρχία της Ουκρανίας».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει ότι δεν αναγνωρίζει και δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει ούτε τη διεξαγωγή αυτών των λεγόμενων «εκλογών» στα εδάφη της Ουκρανίας ούτε τα αποτελέσματά τους. Συγκεκριμένα ξεκαθαρίζεται ότι οι εκλογές εκεί «είναι άκυρες και δεν μπορούν να παράγουν κανένα νομικό αποτέλεσμα. Η πολιτική ηγεσία της Ρωσίας και όσοι εμπλέκονται στην οργάνωσή τους θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες αυτών των παράνομων ενεργειών».

Εξάλλου, η ΕΕ επαναλαμβάνει την ακλόνητη υποστήριξή της για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. «Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τον παράνομο επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας και να αποσύρει αμέσως, πλήρως και άνευ όρων τις στρατιωτικές δυνάμεις και τον εξοπλισμό της από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η αντίδραση της Γαλλίας

«Η επανεκλογή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν έλαβε χώρα σε ένα πλαίσιο καταπίεσης στην κοινωνία των πολιτών και οι συνθήκες για ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές δεν έγιναν σεβαστές», ανέφερε σε ανακοίνωση το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών. Το Υπουργείο χαιρέτισε επίσης το θάρρος «πολλών Ρώσων πολιτών που ειρηνικά διαμαρτυρήθηκαν κατά της επίθεσης σε βάρος των θεμελιωδών πολιτικών τους δικαιωμάτων».

Γερμανία: Δεν αναγνωρίζει ως νόμιμη τη νίκη του Πούτιν

Το Βερολίνο κατέστησε σήμερα σαφές ότι δεν αναγνωρίζει ως νόμιμη την εκλογική νίκη του Βλαντίμιρ Πούτιν. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θεωρεί τις εκλογές στην Ρωσία «ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες», δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Χόφμαν και διευκρίνισε ότι ο καγκελάριος δεν θα συγχαρεί τον κ. Πούτιν.

«Δεν επρόκειτο για δημοκρατικές εκλογές. Το αποτέλεσμα ήταν σαφώς προκαθορισμένο και η προεκλογική εκστρατεία χαρακτηριζόταν από κλίμα εκφοβισμού», δήλωσε η κυρία Χόφμαν και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι ο καγκελάριος «δεν συνεχάρη» τον Βλαντίμιρ Πούτιν. «Γνωρίζετε ότι δεν βλέπουμε αυτές τις λεγόμενες εκλογές ούτε ως ελεύθερες ούτε ως δίκαιες. Το αποτέλεσμα ήταν σαφώς προκαθορισμένο. Κατά την άποψή μας, δεν επρόκειτο για δημοκρατικές εκλογές. Πραγματικοί υποψήφιοι δεν επιτρέπονταν. Υπήρχε επίσης κλίμα εκφοβισμού και συλλήψεων. Δεν υπάρχει ελευθερία λόγου στην Ρωσία. Η Ρωσία - όπως έχει ήδη πει ο καγκελάριος - είναι πλέον μια δικτατορία και κυβερνάται αυταρχικά από τον Βλαντίμιρ Πούτιν», δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος και χαρακτήρισε «εξαιρετικά προβληματική» την χθεσινή διαδικασία στα υπό κατοχή ουκρανικά εδάφη, τονίζοντας ότι πρέπει να καταδικαστεί. «Δεν την αναγνωρίζουμε. Μόνο η Ουκρανία έχει το δικαίωμα για εκλογές σε αυτά τα εδάφη. Αυτή είναι η εκτίμησή μας και για αυτό ο καγκελάριος δεν έδωσε τα συγχαρητήριά του», πρόσθεσε η κυρία Χόφμαν.

Η εκπρόσωπος δέχθηκε επανειλημμένες ερωτήσεις σχετικά με το πώς θα αποκαλεί στο εξής το Βερολίνο τον Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών. Η κυρία Χόφμαν περιορίστηκε να δηλώσει ότι το ερώτημα δεν τίθεται, καθώς δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή επικοινωνία με την ρωσική πλευρά.

Από το υπουργείο Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος Σεμπάστιαν Φίσερ επισήμανε ακόμη ότι η Ρωσία «διοργάνωσε εκλογικά γραφεία στην Υπερδνειστερία κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου» και εξήγησε ότι «πρόκειται για μια ξεκάθαρη προσπάθεια υπονόμευσης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Μολδαβίας». Έκανε ακόμη λόγο για «παράνομη προσέγγιση» και στις περιπτώσεις της Αμπχαζίας, της Νότιας Οσετίας και της Γεωργίας. «Και εδώ επιχειρείται, μέσω της ψηφοφορίας, να υπονομευτεί η ακεραιότητα της Γεωργίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της», ανέφερε ο κ. Φίσερ και επανέλαβε ότι τα αποτελέσματα «εικονικών» εκλογών δεν θα αναγνωριστούν από τη γερμανική κυβέρνηση, όπως δεν θα αναγνωριστούν και οι «παράνομες προσαρτήσεις των περιοχών του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ, της Σαπορίζια, της Χερσώνας ή της Κριμαίας».

«Οι εκλογές στη Ρωσία δεν ήταν πραγματικές εκλογές», δήλωσε νωρίτερα η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ. «Οι ρωσικές εκλογές ήταν εκλογές χωρίς επιλογή», δήλωσε η ίδια στην έναρξη συνεδρίασης των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών. Η Μπέρμποκ είπε επίσης ότι η ΕΕ θα ανοίξει τον δρόμο για νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Από πλευράς ΗΠΑ, ο Λευκός Οίκος σχολίασε ότι οι ρωσικές εκλογές «προφανώς δεν είναι ούτε ελεύθερες, ούτε δίκαιες» αφού ο Πούτιν φυλάκισε πολιτικούς αντιπάλους και εμπόδισε άλλους να θέσουν υποψηφιότητα.

Ομάδα Ναβάλνι: Ανάξια σχολιασμού τα «κατασκευασμένα» ποσοστά του Πούτιν

Η ομάδα του ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι ανακοίνωσε ότι η επίδοση του Βλαντίμιρ Πούτιν στις «εκλογές» που διοργανώθηκαν στην Ρωσία «δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα».

«Τα κατασκευασμένα για τον Πούτιν ποσοστά δεν έχουν, προφανώς, καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν αξίζει τον κόπο να σχολιαστούν», έγραψε στο Χ ο Λεονίντ Βολκόφ, ο στενότερος συνεργάτης του Αλεξέι Ναβάλνι, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της ρωσικής εκλογικής επιτροπής, σύμφωνα με την οποία, μετά την καταμέτρηση του ενός τετάρτου των ψήφων, ο Πούτιν συγκεντρώνει ποσοστό 87,9%.

Διαβάστε Περισσότερα