Ράφα, η επόμενη μέρα
(AP Photo/Ramez Habboub, File)
(AP Photo/Ramez Habboub, File)
Ανάλυση Jerusalem Post

Ράφα, η επόμενη μέρα

Η μάχη για τη Ράφα ετοιμαζόταν εδώ και μήνες, καθώς το Ισραήλ είχε βάλει στο μάτι την πόλη της νότιας Γάζας.

Το Ισραήλ έστειλε άρματα μάχης για να καταλάβει το πέρασμα της Ράφα στις 7 Μαΐου. Τώρα, έπειτα από δύο και πλέον εβδομάδες μετά τη μάχη, διεθνή δημοσιεύματα αναφέρουν ότι τα τανκς έχουν φτάσει σε μια περιοχή κοντά σε ένα τζαμί που θεωρείται «σημείο κλειδί» στο κέντρο της πόλης.

Τα ρεπορτάζ στις 28 Μαΐου ανέφεραν ότι δυνάμεις των IDF είχαν εντοπιστεί κοντά στο τέμενος Al-Awda και ότι προωθούνταν. Πολλοί πολίτες εκκένωσαν την περιοχή αυτή πριν από μία εβδομάδα και πλέον και η Ράφα φιλοξενούσε στα περίχωρά της περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους που είχαν εκτοπιστεί από άλλες περιοχές της Γάζας.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους έφυγαν από τη Ράφα στις αρχές Μαΐου, αφού οι IDF τους ζήτησαν να εκκενώσουν την περιοχή. Αυτό μπορεί να αφήσει αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε περιοχές της Ράφα και στα περίχωρά της σήμερα. Ο συνολικός αριθμός δεν είναι ξεκάθαρος.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι IDF προχώρησαν κατά μήκος των συνόρων, σε μια περιοχή που ονομάζεται διάδρομος της Φιλαδέλφειας. Η αρχική προέλαση έγινε σε ανοιχτή περιοχή κοντά σε ένα πρώην αεροδρόμιο, που οδηγεί στο πέρασμα της Ράφα. Οι περιοχές στην ανατολική Ράφα που καταλήφθηκαν αρχικά περιλάμβαναν τον δρόμο Salah al-Din, έναν σημαντικό δρόμο που οδηγεί στο Khan Younis και στη βόρεια Γάζα.

Ο διάδρομος κατά μήκος των συνόρων αποτελεί εδώ και καιρό κέντρο λαθρεμπορίου όπλων προς τη Γάζα. Οι IDF επιχείρησαν κατά μήκος του ίδιου διαδρόμου το 2003 κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης επιχείρησης όταν το Ισραήλ ήλεγχε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι δυσκολίες της Ράφα

Η ίδια η Ράφα χωρίζεται σε διάφορες περιοχές. Υπάρχει ένας ιστορικός καταυλισμός προσφύγων, ο οποίος είναι μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, και υπάρχει μια άλλη επίσης τέτοια περιοχή στην πόλη.

Αυτό σημαίνει ότι καθώς οι IDF προχωρούν, πλησιάζουν στο κέντρο αυτής της βεντάλιας. Καθώς προχωρά πέρα από αυτό το κέντρο, θα αντιμετωπίσει στη συνέχεια τη δυσκολία της περιοχής του καταυλισμού της Ράφα, και μόνο μετά από αυτό θα φτάσει σε μια λιγότερο πυκνοκατοικημένη περιοχή πιο κοντά στη Μεσόγειο. Ως εκ τούτου, όλα τα μάτια είναι στραμμένα τώρα στις IDF, επειδή βρίσκεται σε μια πολύπλοκη αστική περιοχή, και αυτό μπορεί να είναι το αποκορύφωμα της μάχης για την πόλη.

Το σημαντικό, καθώς οι IDF προχωρούν κατά μήκος της συνοριακής περιοχής είναι ότι, τελικά, αυτό θα σημαίνει ότι θα μπορούν να εξασφαλίσουν το μεγαλύτερο μέρος των συνόρων μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου.

Αυτό θα αποκόψει τη Χαμάς από τα σύνορα, καθώς η τρομοκρατική οργάνωση έχει χρησιμοποιήσει τη Ράφα για να ελέγχει τη βοήθεια που φτάνει στη Γάζα ενώ έχει κλέψει και βοήθεια. Επίσης, η χρήση της Ράφα της επιτρέπει επίσης να ελέγχει το έργο των ανθρωπιστών. Επιπλέον, όταν ξεκίνησε η μάχη, η Χαμάς θεωρήθηκε ότι είχε αρκετά τάγματα μαχητών στη Ράφα και αίνεται ότι πολλοί από αυτούς έχουν διασκορπιστεί και έχουν πάει στο Khan Younis ή έχουν υποχωρήσει λίγο από τα σύνορα.

Με το βλέμμα στο (αβέβαιο) μέλλον

Όλα τα μάτια είναι στραμμένα σε αυτή την περιοχή τώρα. Ο θάνατος αμάχων στις 26 Μαΐου και η σύγκρουση με έναν Αιγύπτιο στρατιώτη στις 27 Μαΐου που οδήγησε στο θάνατο του Αιγύπτιου έχουν δημιουργήσει μεγαλύτερη ανησυχία για το τι μπορεί να ακολουθήσει. Παρ' όλα αυτά, η ήττα της Χαμάς είναι το κλειδί αυτής της επιχείρησης. Ωστόσο, ακόμη και όταν καταληφθεί ο διάδρομος, θα υπάρξουν πολύ περισσότερες περιοχές στη Ράφα που μπορεί να χρειαστεί να εκκαθαριστούν από τους τρομοκράτες. Επειδή οι IDF εστιάζουν στον ίδιο το διάδρομο και σε ορισμένες αστικές περιοχές, διεξάγουν μια επιχείρηση παρόμοια με την επιχείρηση του 2003 στην ίδια περιοχή.

Η κατοικημένη περιοχή της πόλης της Ράφα και ο καταυλισμός της είναι αμφότερες περιοχές που είναι περίπλοκες για να πολεμήσει κανείς. Στη Ράφα, η πρόκληση είναι αρκετά δύσκολη κατά μήκος των συνόρων λόγω της συνεχιζόμενης ύπαρξης πολυάριθμων τούνελ και εκτοξευτών ρουκετών.

Για παράδειγμα, οι ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν στο Τελ Αβίβ στις 26 Μαΐου περιλάμβαναν ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς που η Χαμάς είχε τοποθετήσει εδώ και καιρό, και εκτοξεύτηκαν προφανώς από τους τρομοκράτες επειδή οι IDF βρίσκονταν σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων από το σημείο.