Reuters: Τα deals της ΕΕ για τα εμβόλια, τις τιμές και τις νομικές ευθύνες

Reuters: Τα deals της ΕΕ για τα εμβόλια, τις τιμές και τις νομικές ευθύνες

Λεπτομέρειες σχετικά με τις συμφωνίες που έχει κλείσει η ΕΕ με φαρμακευτικές εταιρείες για πιθανά εμβόλια κατά του κορονοϊού, και τη σύνδεση μεταξύ της τιμής του εμβολίου και τη νομική κάλυψη που απαιτούν οι εταιρείες, αποκαλύπτει σήμερα δημοσίευμα του Reuters.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, η AstraZeneca, προσφέροντας χαμηλότερη τιμή διάθεσης για το πιθανό της εμβόλιο, εξασφάλισε από την ΕΕ περιορισμένη νομική ευθύνη για τις τυχόν παρενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν, με τα κράτη-μέλη της Ένωσης να επωμίζονται το κόστος πέρα από ένα συγκεκριμένο ποσό αποζημίωσης.

Η δεύτερη φαρμακοβιομηχανία με την οποία η ΕΕ έχει υπογράψει συμφωνία, η γαλλική Sanofi, έχει αναλάβει την πλήρη ευθύνη για τυχόν παρενέργειες του εμβολίου που αναπτύσσει σε συνεργασία με την GlaxoSmithKline, η τιμή διάθεσης όμως, θα είναι υψηλότερη.

Συγκεκριμένα, η AstraZeneca έχει συμφωνήσει να λαμβάνει 2,5 ευρώ ανά δόση του εμβολίου, ενώ για το εμβόλιο της Sanofi τα κράτη-μέλη καλούνται να πληρώσουν 10 ευρώ ανά δόση, ανέφερε η πηγή του Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία της ΕΕ με την AstraZeneca είχε υπογραφεί πριν την προσωρινή παύση των κλινικών δοκιμών στην οποία αναγκάστηκε η εταιρεία προκειμένου να εξεταστούν παρενέργειες που εμφανίστηκαν σε μία εθελόντρια. Οι κλινικές δοκιμές έχουν ξεκινήσει και πάλι στην Βρετανία, αλλά όχι ακόμη στις ΗΠΑ.

Οι αναπάντεχες παρενέργειες μετά την έγκριση κάποιου φαρμάκου είναι σπάνιες, η ταχύτητα όμως με την οποία αναπτύσσονται τα εμβόλια κατά του κορονοϊού αυξάνει τους κινδύνους, και το ζήτημα των νομικών ευθυνών σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά είναι κεντρικό στις διαπραγματεύσεις της ΕΕ με άλλες φαρμακευτικές εταιρείες, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Κάθε εταιρεία φαίνεται να προσπαθεί να διαχειριστεί το ζήτημα των νομικών ευθυνών που προκύπτουν με διαφορετικό τρόπο, όπως άλλωστε και κάθε χώρα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναλαμβάνει τη νομική ευθύνη για τα εμβόλια κατά του Covid-19 που θα λάβουν έγκριση, απαλλάσσοντας τις εταιρείες, ενώ η Ρωσία, σε ρόλο παραγωγού εμβολίου, έχει δηλώσει ότι θα αναλάβει μέρος τουλάχιστον της ευθύνης για τυχόν παρενέργειες του εμβολίου Sputnik-V.

Βάσει των συμφωνιών που έχει υπογράψει η ΕΕ, έχει εξασφαλίσει 400 εκατ. δόσεις από το εμβόλιο της AstraZeneca δίνοντας μια προκαταβολή 336 εκατ. ευρώ, ενώ στη Sanofi έχει δώσει προκαταβολή 324 εκατ. ευρώ για 300 εκατ. δόσεις εμβολίου.