Η Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι η επίσκεψη του Ουάνγκ έδειξε ότι η Ρωσία και η Κίνα έχουν την ίδια προσέγγιση σε πολλά παγκόσμια ζητήματα.
Ρωσία: Καλωσορίζει τον ενεργό ρόλο της Κίνας για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία
Anton Novoderezhkin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Anton Novoderezhkin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ρωσία: Καλωσορίζει τον ενεργό ρόλο της Κίνας για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία

Η Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι η επίσκεψη του Ουάνγκ έδειξε ότι η Ρωσία και η Κίνα έχουν την ίδια προσέγγιση σε πολλά παγκόσμια ζητήματα.

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι καλωσορίζει την Κίνα που αναλαμβάνει έναν πιο ενεργό ρόλο στις προσπάθειες που καταβάλλονται για να επιλυθεί η σύγκρουση στην Ουκρανία και είπε ότι εκτιμά την «ισορροπημένη προσέγγιση» στο θέμα αυτό.

Μιλώντας λίγη ώρα αφότου ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνα Ουάνγκ Γι συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι η επίσκεψη του Ουάνγκ έδειξε ότι η Ρωσία και η Κίνα έχουν την ίδια προσέγγιση σε πολλά παγκόσμια ζητήματα.

«Καλωσορίζουμε την ετοιμότητα της Κίνας να παίξει ένα θετικό ρόλο στην επίλυση της ουκρανικής κρίσης», δήλωσε η Ζαχάροβα κατά την διάρκεια ενημέρωσης.

«Ακλόνητη» ενότητα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία, παραμονές της επετείου του πολέμου στην Ουκρανία. Από κοινού με Ρώσους αξιωματούχους, στέλνει το μήνυμα ότι η σινορωσική ενότητα είναι ακλόνητη.

Την Τρίτη, ο ανώτερος διπλωμάτης της Κίνας και ο επικεφαλής ασφαλείας της Ρωσίας συναντήθηκαν στη Μόσχα. Το επίσημο κείμενο μετά τη συνάντηση, αναφέρει ότι στόχος του διαλόγου είναι οι δύο χώρες να προωθήσουν την «ειρήνη και τη σταθερότητα».

Τραγική ειρωνεία αποτελεί το ότι το κοινό «μήνυμα της ειρήνης» που ισχυρίζονται ότι στέλνουν Μόσχα και Ρωσία έρχεται σχεδόν ένα χρόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Όχι» σε ψυχροπολεμική νοοτροπία

Ο Γουάνγκ Γι και ο Νικολάι Πατρούσεφ ανακοίνωσαν ότι «αντιτίθενται στην επανεισαγωγή ψυχροπολεμικής νοοτροπίας», ωστόσο, το Πεκίνο έχει κατηγορηθεί ότι ήδη στέλνει τεχνολογία για να υποστηρίξει τις πολεμικές προσπάθειες της Ρωσίας.

Η Ουάσινγκτον επιχειρεί να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στη Ρωσία επιβάλλοντας νέες κυρώσεις για να σταματήσει τον πόλεμο, κόβοντας τις ροές χρηματοδότησής του.

Στις κυρώσεις της Δύσης, Κίνα και Ρωσία απαντούν «αντιτίθενται σε κάθε μορφή μονομερούς εκφοβισμού».

Συνάντηση με Λαβρόφ και Πούτιν

Ο Γουάνγκ Γι συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και αναμένεται να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Γουάνγκ δήλωσε ότι προσβλέπει στην επίτευξη νέων συμφωνιών κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα.

«Είμαι έτοιμος να ανταλλάξω απόψεις μαζί σας, αγαπητέ μου φίλε, για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και προσβλέπω στην επίτευξη νέων συμφωνιών», δήλωσε ο Γουάνγκ απευθυνόμενος στον Λαβρόφ.

Δήλωσε ότι θα εργαστεί για την «ενίσχυση και εμβάθυνση» των διμερών σχέσεων. 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ξεκίνησε μόλις λίγες εβδομάδες αφότου ο Πούτιν και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ κατέληξαν σε συμφωνία για εταιρική σχέση «χωρίς όρια», προκαλώντας ανησυχία στις δυτικές χώρες.

Ο Σι έχει σταθεί στο πλευρό του Πούτιν από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, καθώς αντιστέκεται στις πιέσεις της Δύσης να απομονώσει τη Μόσχα.

Την Τρίτη βγήκαν στο φως σενάρια σύμφωνα με τα οποία το Πεκίνο σχεδιάζει επίσκεψη του ηγέτη της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στη Ρωσία τους επόμενους μήνες.

Διαβάστε ακόμα:

Ένας χρόνος πολέμου φέρνει το Πεκίνο πιο κοντά στη Μόσχα