Ρωσία: Τριγμοί στη συμφωνία για τα σιτηρά από την έκρηξη σε αγωγό αμμωνίας
Shutterstock
Shutterstock

Ρωσία: Τριγμοί στη συμφωνία για τα σιτηρά από την έκρηξη σε αγωγό αμμωνίας

«Αρνητική» για τη συμφωνία με τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας είναι η έκρηξη σε αγωγό που μετέφερε αμμωνία από τη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Ο αγωγός Τολιάτι-Οδησσός, ο οποίος κάποτε αντλούσε έως και 2,5 εκατομμύρια τόνους αμμωνίας ετησίως για παγκόσμια εξαγωγή στο λιμάνι Πιβντένι της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα από το Τολιάτι στη δυτική Ρωσία, παραμένει αδρανής από την έναρξη του πολέμου ενώ η Ρωσία θέλει να τον θέσει σε επαναλειτουργία.

Ωστόσο οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές αλληλοκατηγορούνται. Η Ρωσία κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις ότι ανατίναξαν τμήμα του αγωγού, του μεγαλύτερου στον κόσμο που μεταφέρει αμμωνία, στην περιοχή Χάρκοβο της Ουκρανίας το βράδυ της Δευτέρας. Ο περιφερειακός Ουκρανός κυβερνήτης δήλωσε ότι η Ρωσία ήταν αυτή που ανατίναξε τον αγωγό το βράδυ της Τρίτης. Καμία από τις δύο πλευρές δεν παρείχε στοιχεία για να στηρίξει τους ισχυρισμούς της.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με τον αντίκτυπο που θα είχε ο κατεστραμμένος αγωγός στην τύχη της συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, η οποία διευκολύνει τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: «Δεν μπορεί παρά να έχει αρνητικό αντίκτυπο». «Δεν γνωρίζουμε τι είδους καταστροφή υπάρχει, δεν γνωρίζουμε τι πρόκειται να κάνει στη συνέχεια η ουκρανική πλευρά», δήλωσε ο Πεσκόφ.

«Γνωρίζετε ότι το θέμα αυτό υπολογιζόταν ως αναπόσπαστο μέρος του μισού της συμφωνίας που μας απασχολούσε, οπότε πρόκειται για μια ακόμη επιπλοκή όσον αφορά την παράταση της συμφωνίας», τόνισε.

Ο Ρώσος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Ντένις Μαντούροφ δήλωσε νωρίτερα την Πέμπτη ότι η Μόσχα δεν έχει πρόσβαση στο κατεστραμμένο τμήμα του αγωγού και δεν αναμένει να της παραχωρηθεί, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Εύθραυστη» συμφωνία

Η συμφωνία εξαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία στη Μαύρη Θάλασσα έγινε με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας τον Ιούλιο του περασμένου έτους για να συμβάλει στην ανακούφιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που επιδεινώθηκε από τις συγκρούσεις που διέκοψαν τις εξαγωγές από δύο από τους κορυφαίους προμηθευτές σιτηρών στον κόσμο.

Προκειμένου να πεισθεί η Ρωσία να επιτρέψει στην Ουκρανία να συνεχίσει τις εξαγωγές σιτηρών της στη Μαύρη Θάλασσα πέρυσι, τον Ιούλιο συνήφθη επίσης μια ξεχωριστή τριετής συμφωνία στην οποία τα Ηνωμένα Έθνη συμφώνησαν να βοηθήσουν τη Ρωσία με τις εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων.

Η Ρωσία λέει ότι οι δύο συμφωνίες αποτελούν αλληλένδετα μέρη ενός «πακέτου» και έτσι η μη επανάληψη των εξαγωγών λιπασμάτων αποτελεί σημαντική παραβίαση των όρων της συμφωνίας. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε την Τετάρτη ότι θα χρειαστούν ένας έως τρεις μήνες για την επισκευή του κατεστραμμένου τμήματος του αγωγού.